Инвеститорите имат много мисли тези дни, но има едно нещо,

...
Инвеститорите имат много мисли тези дни, но има едно нещо,
Коментари Харесай

Войната Израел-Хамас не предизвика пазарна паника. Това не означава, че инвеститорите не са загрижени

Инвеститорите имат доста мисли тези дни, само че има едно нещо, което наподобява остава под радара.

Войната сред Израел и Хамас, която стартира при започване на октомври, в началото раздруса световните финансови пазари, като изпрати акциите да се срутен, израелският шекел се намали и цените на петрола се повишиха. Пазарът на облигации в Съединени американски щати, който беше затворен в първия ден на търговия след началото на войната, в чест на Деня на коренното население, се увеличи на идващия ден, защото вложителите побързаха да защитят портфейлите си от геополитически риск.

И въпреки всичко от този момент сходни терзания наподобява са останали настрана.

Докато някои вложители се тревожеха, че войната може да се популяризира в основни страни производителки на нефт и в допълнение да понижи световното предложение на недопечен нефт, от този момент цените на петрола се намалиха и остават много под върховете през септември, достигнати, когато съкращенията на добива от Саудитска Арабия и Русия превзеха пазара.

Доходността на държавните облигации се върти към върхове, невиждани от повече от десетилетие, което демонстрира, че занапред ще има възобновление на краткотрайното бягство към сигурността, което се случи след началото на войната. Държавният дълг се преглежда като леговище по време на интервали на икономическа неустановеност.

И по този начин, какво стои зад brushoff?

Предстоят по-големи заплахи

Инвеститорите споделят, че Уолстрийт се концентрира върху това, което те възприемат като по-непосредствени закани: акцията на Федералния запас за повишение на лихвените проценти и настоящия сезон на облагите.

„ Ние сме в малко осведомително претоварване “, сподели Юнг-Ю Ма, основен капиталов шеф в BMO Wealth Management.

Около 24% от фирмите в S&P 500 са отчели резултати за третото тримесечие, а 78% от тях са надхвърлили упованията, съгласно FactSet.

Отчетите за облагите на софтуерните колоси Alphabet, Amazon, Microsoft и Meta Platforms – някои от най-големите мотори на облагите за тази година – са на фокус тази седмица. Някои вложители считат, че този сезон на облагите може да съживи това рали, откакто затишието в корпоративните вести през последните няколко месеца оказа помощ за стимулиране на несигурността на Уолстрийт.

Американските акции се покачиха мощно през първата половина на годината, отърсвайки се от районните банкови разтърсвания, рецесията с дълга на Съединени американски щати и страховете от криза. Търговците, увлечени от изкуствения разсъдък, покачиха цените на огромните софтуерни акции до зашеметяващи височини, помагайки на референтния показател S&P 500 да допре равнище, близо до нов връх през юли.

Но от този момент това рали се препъна, защото икономическите данни демонстрираха дребен симптом на изстудяване макар 11 покачвания на лихвените проценти през последните 19 месеца. Повишаването на инфлацията също по този начин провокира опасения, че Фед може поддържат лихвените проценти по-високи за по-дълго време, откакто ги покачиха до най-високото си равнище от над 22 години. Тези страхове се ускориха, откакто Федералният запас остави спомагателни нараствания на масата на срещата си през септември и уточни, че ще поддържа лихвите високи през идната година.

Потенциална ескалация, евентуално въздействие

Сега пазарите наподобяват несъмнено по-малко ярки. S&P 500 е на път да записва своя трети следващ месечен спад. Dow Jones Industrial Average се отхвърли от всичките си облаги за годината. Тези спадове могат да продължат, в случай че войната ескалира или стопанската система стартира да се огъва под натиска на покачванията на лихвите през идващите няколко месеца, или и двете се случат, споделят вложителите.

Уолстрийт не е пренебрегнал изцяло евентуалното влияние върху финансовите пазари от войната Израел-Хамас. Търговците потърсиха сигурност в активи от злато до акции на комунални услуги до биткойн през последните седмици, с цел да се предпазят от евентуална неустойчивост, в случай че войната ескалира.

„ Със сигурност може да имате 7-10% спад на акциите, в случай че се стигне до непредвиден скок на спора в Близкия изток “, сподели Дейвид Бансен, основен капиталов шеф в The Bahnsen Group.

Това може да бъде съпроводено от оттегляне в доходността, в случай че вложителите още веднъж потърсят леговище в облигации, както нормално вършат в интервали на геополитическо напрежение, сподели Ма. Фирмата му усили разпределението си за по-дългосрочни държавни облигации тази седмица, с цел да заключи високите сега доходности преди евентуални спадове надолу по линията.

„ Адекватното увеличение на доходността на тези дълготрайни държавни облигации е мъчно оттук насетне, до момента в който тези облаци не се вдигнат “, сподели Ма.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР