Инвеститори от Близкия изток и Азия са предложили 25 милиона

...
Инвеститори от Близкия изток и Азия са предложили 25 милиона
Коментари Харесай

Таен консорциум е предложил 25 млрд. долара за правата върху два турнира на ФИФА

Инвеститори от Близкия изток и Азия са предложили 25 милиона $, с цел да придобият правата върху два шампионата на ФИФА, заяви " Ню Йорк таймс ". Предложението е за разширена версия на Световното клубно състезание и нова световна лига за национални тимове, чието основаване се разисква сега.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино е показал офертата по време на среща на изпълнителния ръб на международната централа в Богота през март. Подробностите към предлагането обаче не са били задоволителни, а швейцарецът не е разкрил самоличността на вложителите, твърди " Ню Йорк таймс ", като се базира на " няколко души с директна информация от срещата ".

Инфантино е декларирал, че консорциумът желае бързо решение за офертата. Членовете на Съвета на ФИФА обаче са отказали бързи дейности, защото " имат потребност от повече информация ".

Ако се стигне до сходно съглашение, това би било невиждан ход в историята на ФИФА. Световната централа в никакъв случай не е продавал контрола върху някой от шампионатите си и не е сключвала покупко-продажби с капиталови фондове.

С сходен ход Инфантино желае да върне финансовата мощност на ФИФА, която беше отслабена след огромния корупционен скандал през 2015 година Световната футболна централа разгласи, че чака загуби от близо 400 милиона $ за финансовата 2017 година

Освен това швейцарецът желае да усили средствата за федерациите, които членуват във ФИФА, защото следващата година предстоят президентски избори.

 Таен консорциум е предложил 25 милиарда $ за правата върху два шампионата на ФИФА
© Associated Press

Неговата победа в президентските избори след наказването на Сеп Блатер беше обвързвана с заричане да финансира с близо 1 милиард $ 211-те членки на ФИФА. Този ангажимент, продължаващите правосъдни разноски към корупционния скандал и слабият спонсорски интерес към международното състезание в Русия могат да се окажат удар по упоритостите на Инфантино да бъде избран отново през 2019 година

До този миг не са известни доста детайлности към офертата на капиталовия фонд, а ФИФА е отказала коментар, написа oще " Ню Йорк таймс ". Известно е, че възможна договорка ще обхване до три издания на двата шампионата.

В момента Световното клубно състезание, в което вземат участие континенталните първенци, се прави оценка на 100 милиона $, а ползата към конкуренцията понижава в последните години. Идеята е шампионатът да бъде уголемен и в него да вземат участие минимум 12 тима от Европа.

Плановете за конкуренцията на националните отбори е да има прелиминарен кръг, последван от мачове на районен принцип и крайна фаза, в която да вземат участие дребен брой от топ тимовете в света.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР