Инвестират над 38 млн. евро за развитие на Северозападна и

...
Инвестират над 38 млн. евро за развитие на Северозападна и
Коментари Харесай

ЕК одобри Програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия 2021-2027

Инвестират над 38 млн. евро за развиване на Северозападна и Западна България и граничните региони на Сърбия

Европейската комисия утвърди Програмата за трансгранично съдействие сред България и Сърбия 2021-2027. Над 38 млн. евро ще бъдат вложени през идващите 7 години в областите Видин, Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил на територията на България и Борски, Зайчарски, Пиротски, Нишки, Топлички, Ябланички, Пчински в Сърбия.

Най-голям дял от бюджета на програмата, над 23 млн. евро, е ориентиран към вложения в интегрираното териториално развиване с фокус върху характерните потребности на района. По този приоритет ще бъдат подкрепени планове в региона на туризма, адаптирането към климатичните промени, за повишение на конкурентоспособността на дребните и междинни предприятия и основаване на работни места. Предприятията ще имат опцията за разширение на икономическата си интензивност към нови пазари и артикули.

Над 8 млн. евро ще бъдат вложени в реализацията на стратегическия план по програмата, който е обвързван с подготовка на популацията за навременна реакция при бедствия – пожари и наводнения. Предвидени са образования на професионалните екипи и доброволци, обмяна на опит, подсилване на институционалния потенциал и доставка на профилирано съоръжение за районните подразделения на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ на Министерство на вътрешните работи и Сектор за ръководство на изключителни обстановки на Министерство на вътрешните работи – Сърбия.

17 % от общия бюджет на програмата е очакван за поддръжка на дребните и междинни компании в действия за повишение на конкурентоспособността на предприятията и достъп до нови позари в границите на приоритет 1 „ Конкурентоспособен граничен район “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР