Инвестирането във взаимни фондове започва да набира скорост като алтернатива

...
Инвестирането във взаимни фондове започва да набира скорост като алтернатива
Коментари Харесай

Инвестирането като алтернатива за спестявания набира скорост и у нас

Инвестирането във взаимни фондове стартира да набира скорост като опция за спестявания у нас. В последните 5 години (от 2018 до 2022 г.) междинният годишен растеж на вложенията във взаимни фондове в България е бил 20% и е изпреварил доста растежа на депозитите.

Сравнението за десетгодишен интервал откроява още по-отчетливо тази наклонност: през 2012-та година на всеки 100 лв. българинът е вложил приблизително 1.02 лева на финансовите пазари, а 10 години по-късно, през 2022 година този индикатор към този момент е 3.22 лева, което съставлява растеж в размерите на вложенията с 558%. За същия интервал, растежът в размера на депозити е 109%, регистрираха от управата на Уникредит Булбанк на взаимно събитие с компанията за ръководство на активи Амунди по случай 20 години от навлизането на първия задграничен съвместен фонд, регистриран и предлаган от банка в България, както и постигнатите в този интервал резултати.

„ УниКредит Булбанк постоянно се стреми да вкарва новостите на пазара за своите клиенти. Това важи в цялостна степен и за предлагането на капиталови артикули, което развиваме сполучливо към този момент 20 години. Данните демонстрират, че вложенията към този момент са влезнали в портфейла на нашите клиенти като метод за икономисване и ще продължим да работим за разрастване на капацитета на този пазар “, разяснява Цветанка Минчева, основен изпълнителен шеф и ръководител на УС на УниКредит Булбанк.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР