Инвазията на Русия в Украйнаразклати световните селскостопански пазари, тъй като

...
Инвазията на Русия в Украйнаразклати световните селскостопански пазари, тъй като
Коментари Харесай

Пандемията и войната вдигнаха цените на торовете със 100%. Как реагираха селскостопанските пазари?

Инвазията на Русия в Украйна " разклати " международните селскостопански пазари, защото и двете страни са съществени експортьори на зърно, пшеница, царевица, маслодайни семена (особено слънчоглед) и торове. Войната докара до внезапно повишаване на цените на основни селскостопански артикули и първични материали.

През първото тримесечие на 2022 година междинната цена на стоките и услугите, употребявани в селското стопанство (т.е. инвестиции, несвързани с инвестиции), се е нараснала с 9,5% спрямо четвъртото тримесечие на 2021 година, сочат последните данни на Европейската статистическа работа " Евростат ". Статистиката регистрира и мощни покачвания при цената на торове и подобрители на почвата (+21,2%), сила и смазочни материали (+17,4%) и храни за животни (+9,2%). Същевременно междинната цена на селскостопанската продукция нараства с 6%.
 70 000 евро за вила на село, към този момент не е скъпо
Къща на село към този момент коства, колкото дребен апартамент в огромен град

Търсят се къщи с ток и канализация, които съвсем не се нуждаят от ремонт

На годишна база междинната цена на селскостопанските инвестиции, несвързани с вложения, скочи с 27,4% за Европейски Съюз сред първото тримесечие на 2021 година и първото тримесечие на 2022 година По-специално, цената на торове и подобрители на почвата съвсем се удвои приблизително за Европейски Съюз (+96,2%), а междинната цена на силата и смазочните материали се увеличи с малко над половината (+55,6%). По-високите разноски за зърнени култури и сила също минаха към храните за животни (+22,9%).

Средната цена на селскостопанската продукция се е повишила с 19,9% за Европейски Съюз сред първото тримесечие на 2021 година и същия интервал на 2022 година Особено мощно нарастване на цените има при зърнените култури (средно +41,5%) и маслодайните семена (+51,7%), както и говеждото (+24,2%), птичето месо (+22,2%) и млякото (+21,4%).
 Само за един месец през годината няма квоти за експорт на минерални торове от Русия
Само за един месец през годината няма квоти за експорт на минерални торове от Русия

Правителството на страната удължи периода на деяние на квотите за експорт

Сред държавите-членки на Европейски Съюз максимален ритъм на повишаване на междинната цена на селскостопанската продукция е регистриран в Литва (+18,1% през първото тримесечие на 2022 година спрямо четвъртото тримесечие на 2021 г.), следвана от Румъния (+14,4%) и Холандия (+13,9%). Хърватия (-5,8%, водена от спада в цените на фуражните растения), Словакия (-0,8%) и Гърция (-0,4%) са единствените страни с намаляване на ценовия показател през този интервал. В България регистрираното покачване на междинните цени на селскостопанската продукция възлиза на 4%.
 Три тактики могат да оказват помощ на Европа да се лиши от съветските торове и химикали
Три тактики могат да оказват помощ на Европа да се лиши от съветските торове и химикали

Те имат плюсове и минуси

Най-рязък ритъм на повишаване на междинната цена на суровините, несвързани с вложения, също е регистриран в Литва (+24,5%), следвана от Латвия (+18,9%) и Словакия (+14,6%). Всички страни членки записват покачвания, само че най-малките темпове на нарастване са в Малта (+4,7%), Словения и Португалия (и двете +6,2%). В България този % е 11.
 Снимка 579583
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР