Инвазията на Русия в Украйна, протестното движение в Иран, поставянето

...
Инвазията на Русия в Украйна, протестното движение в Иран, поставянето
Коментари Харесай

Събитията, които белязаха 2022 година

Инвазията на Русия в Украйна, протестното придвижване в Иран, слагането под въпрос на абортите в Съединени американски щати - 2022 година бе богата на разнородни събития . Агенция Франс прес предлага информация на 10-те събития, белязали, съгласно нея, света през актуалната година.

Русия нахлу в Украйна

На 24 февруари Владимир Путин разпореди на съветските войски да нахлуят в Украйна и по този начин светът се озова в една невиждана от края на Втората международна война рецесия. Пред страните от НАТО, които засвидетелстваха поддръжката си за Украйна, съветският президент размаха опасността за нуклеарно оръжие, като съобщи, че е подготвен да употребява всички средства в арсенала си.

Войната провокира най-големия прилив на бежанци в Европа от края на Втората международна война и коства живота на милиони военни и цивилни.

Путин, който твърди, че желае да денацифицира Украйна, се оказа доста изолиран в дипломатически проект. Западът наложи на Русия стопански наказания, които стегнаха с течение на времето, като в същото време доставиха оръжия на Украйна, която получи също статут на претендент за участие в Европейски Съюз.

Изобилстват свидетелски разкази, обвиняващи съветската войска в издевателства, измежду които убийства на цивилни, мъчения и изнасилвания. Руските военни още при започване на нашествието се отхвърлиха от обкръжаването на столицата Киев, откъдето украинският президент Володимир Зеленски всекидневно насочва изказвания към международните водачи, с цел да изиска поддръжка от тях.

Войната също по този начин породи опасност от международна хранителна рецесия поради морската обсада наложена от Русия в Черно море. Споразумение, подписано през юли, разреши на Украйна прогресивно да стартира да изнася своята изобилна зърнена продукция.

През септември Путин разгласи готовност на 300 000 резервисти и и подписа документи за анексия на четири окупирани украински територии, след референдуми, избрани от интернационалната общественост като реплика на референдуми, а през това време съветската войска натрупа неуспехи на бойното поле.
След изтеглянето от Харковска област, Москва разпореди при започване на ноември и изтеглянето на силите си от Херсон. Русия  започна да нанася стотици наказателни удари против украинската енергийна мрежа, като потопи милиони украинци в мрак с приближаването на зимата.

Инфлация, увеличавана от енергийната рецесия

Скокът на цените, почнал през 2021 година поради дезорганизацията в дистрибуторските вериги, комбиниран със мощното търсене на артикули и услуги от значително значение след рестартирането на стопанските системи след Коронавирус, се утрои през актуалната година, с цел да доближи невиждани равнища от десетилетия. Инфлацията би трябвало да доближи 8% през четвъртото тримесечие в страните от Г-20, обременявайки икономическия напредък по света и предизвиквайки повишаване на цената на продукцията на фирмите.

Инфлацията е подхранвана от войната в Украйна, която потопи Европа в дълбока енергийна рецесия. Русия, под удара на западните наказания, умножи наказателните ответни ограничения и даже удари по слабото място на Европейски Съюз - неговата взаимозависимост от съветския газ. Износът на съветски газ, по-специално към мощно подвластните от него Германия и Италия, спадна внезапно.

" Световната стопанска система претърпява най-сериозната си енергийна рецесия от 70-те години на предишния век ", акцентира Организацията за икономическо развиване и съдействие.

Войната докара и до повишаване на курса на зърнените култури и надлежно и на фуража за животните.

Заради продължаващите ограничавания, свързани с Коронавирус, дефицитът на електронни чипове, създавани главно в Тайван, отекна също по този начин в доста браншове.
За да овладее инфлацията, Американската централна банка стартира да подвига прогресивно водещите си лихви от март, като направи заемането все по-скъпо. Европейската централна банка последва образеца й.

Обрат по отношение на абортите, ниска консервативна вълна на междинните избори в Съединени американски щати

През юни Върховният съд на Съединени американски щати върна на всеки американски щат свободата да не разрешава абортите на своя територия, като погреба емблематичното правосъдно решение по делото " Роу против Уейд " от 1973 година След този поврат двайсетина американски щата не разрешиха изцяло абортите или ги ограничиха мощно и този въпрос се наложи измежду тематиките за предизборната акция на междинните избори, създадени през ноември.

Тези междинни избори пък не доведоха до консервативна вълна, предстояща от поддръжниците на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Демократите резервираха контрола на Сената, а републиканците завоюваха нежно болшинство в Камарата на представителите.

Тръмп разгласи все пак кандидатурата си за президентската номинация на републиканците за изборите през 2024 година Битката за тази номинация се обрисува да бъде оспорвана с няколко други евентуални претенденти, измежду които и губернаторът на Флорида Рон Десантис, изгряващата звезда на американската твърда десница.

Кандидатурата на някогашния президент Тръмп би могла сред прочее да бъде опетнена от възможни правосъдни производства против него. През ноември бе назначен специфичен прокурор, който да се заеме с две от многото следствия против него.

Политическа неустойчивост и нов монарх в Обединеното кралство

След поредност от кавги и лавина от оставки в държавното управление му консервативният министър председател Борис Джонсън подаде оставка през юли. Лиз Тръс публично бе номинирана да го наследи на поста от кралица Елизабет Втора. След два дни кралицата умря след 70-годишно властване. Два дни след датата на гибелта й на 8 септември, на 10 септември престолонаследникът принц Чарлз бе разгласен за крал Чарлз Трети.

Междувременно Тръс стана най-кратко просъществувалия английски министър председател в актуалната история на страната. Тя изкара на поста единствено 44 дни, преди да подаде оставка на собствен ред, откакто провокира политическа и финансова рецесия с радикалната си икономическа стратегия.

Риши Сунак пристигна на власт в края на октомври в интервал на невиждана неустойчивост в страната. Той е петият английски министър председател от референдума за Брекзит през 2016 година Огромни провокации чакат някогашния банкер и министър на финансите, който е единствено на 42 години. Сред тях са инфлацията превишаваща 10 %, западащата здравна система…. А края на година бе белязан в страната и от поредност от стачки.

Екстремни климатични събития

2022 година претърпя умножаващи се естествени бедствия, свързани с световното стопляне.

Лятото бе най-топлото в миналото записано в Европа. Температурни върхове и горещи талази провокираха суша и трагични пожари, при които изгоряха над 660 000 хектара гори от януари доникъде на август в Европейски Съюз, което е връх. Бе записана и рекордна загуба на ледникова маса на ледниците в Алпите.

Най-малко 15 000 смърти случая бяха непосредствено свързани с горещините на остарелия континент, съгласно Световната здравна организация.

Китай също счупи топлинните върхове през август, а сушата заплаши с апетит Африканския рог. Пожарите и обезлесяването доближиха нови върхове в бразилска Амазония.

В Пакистан исторически наводнения, свързани с извънредно интензивни мусонни дъждове, лишиха живота на над 1700 души и принудиха 8 милиона души да изоставен домовете си, до момента в който една трета от страната се оказа наводнена.

Ако прогнозите за тази година се потвърдят, осемте години от 2015 година до 2022 година, ще бъдат най-горещите, регистрирани в миналото до момента, предизвестява Световната метеорологична организация.

След сложни договаряния конференцията на Организация на обединените нации за климата завърши на 20 ноември в Шарм ел Шейх в Египет с компромис по отношение на помощта за бедните страни, наранени от климатичните промени, само че също и с неуспех да се открият нови по-амбициозни цели по отношение на намаляването на излъчванията на парникови газове.

Бунт против ислямското покривало, подтиснат с твърда ръка в Иран

На 16 септември Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, умря в болница три дни след ареста й от нравствената полиция, която я упрекваше, че е нарушила разпоредбите за облекло в страната, налагащи носенето на ислямско покривало на публични места. 

Смъртта й породи вълна от митинги в Иран. Те са невиждани от Ислямската гражданска война през 1979 година

Протестите за повече свободи на дамите се трансфораха прогресивно в по-широко придвижване, ориентиран против ислямския режим, което завладя улиците, университетите и даже учебните заведения макар репресиите. Властите приказват за над 300 убити по време на митингите, само че основана в Норвегия неправителствена организация споделя, че жертвите са минимум 448.

Китай: Утвърждаването на властта на Си и оборване на тактиката за нулев Коронавирус

Китайският президент Си Цзинпин бе избран отново през октомври отпред на Китайската комунистическа партия във връзка 20-ия партиен конгрес. Той се обкръжи от предани съдружници, с цел да стане най-влиятелният водач в актуален Китай.

В продължение на десетилетие отпред на страната Си показва предпочитание за надзор, проникна в съвсем всички механизми на ръководството и структури на страната и стана обект на интернационалните рецензии по отношение на човешките права.

Напрежението в Тайванския пролив доближи най-високо равнище от години насам след визитата в Тайван на председателката на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси при започване на август. К итай извърши в отговор сухопътни и морски военни маневри , които бяха невиждани от средата на 90-те години на предишния век. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че неговите военни ще пазят Тайван , в случай че Китай нахлуе на острова.

Стратегията за нулев Коронавирус в страната, довела до локдауни на цели квартали или градове при появяването на огнища на болест, породи в края на октомври митинги с невиждани мащаби от десетилетия. Властите действаха посредством репресии против тях, само че и смекчиха санитарната си политика.

Различни ориси на крайната десница

След четири години на власт бразилският крайнодесен президент Жаир Болсонаро бе надвит с дребна преднина от иконата на левицата Луиз Инасио Лула да Силва на изборите на 30 ноември след  една наситена с ненавист предизборна акция.

Лула, който лежа в пандиза по обвинявания в корупция (в интервала 2018-2019 г.), преди присъдите му да бъдат анулирани от правораздаването, ще се завърне публично отпред на бразилската страна на 1 януари 2023 година Неговият триумф както наподобява затвърждава завръщането на въздействието на левицата в Латинска Америка.

В Европа, в противен случай, ултраконсерваторите регистрираха гръмки триумфи на парламентарните избори в някои страни , като се стартира с постигнатата през април четвъртата поредна победа на партията на унгарския националистически водач Виктор Орбан.

Във Франция крайнодесния Национален общ брой на Марин Льо Пен осъществя исторически пробив през юни, като стана първата опозиционна мощ в Националното заседание, в което президентът Еманюел Макрон изгуби безспорното си болшинство.

Националистическата и антиимигрантска партия " Шведски демократи " бе огромният победител на изборите през септември, като стана втората политическа мощ в страната.

В Италия Джорджа Мелони реализира историческа победа през септември с партията си " Италиански братя " и бе назначена през октомври за министър председател.

Надежда за мир в Етиопия

След две години на спор федералното етиопско държавно управление и бунтовниците от района Тигре подписаха на 2 ноември в Претория съглашение за преустановяване на вражеските дейности , което  би трябвало да докара до завършек на войната, описвана от неправителствените организации като една от най-кървавите в света. Конфликтът, противопоставящ от ноември 2020 година Етиопия, подкрепяна по-специално от силите на прилежаща Еритрея, на бунтовническите управляващи на Тигре, бе белязан от евентуални закононарушения против човечеството, осъществени от всички страни в него, съгласно Организация на обединените нации. Заради спора над 2 милиона етиопци бяха принудени да изоставен домовете си.

Освен разоръжаването на бунтовниците, мирното съглашение би трябвало по-специално да разреши доставката на филантропична помощ в Тигре, който е съвсем откъснат от света. Неговите 6 милиона поданици са лишени от храна и лекарства от повече от година. Първият ескорт с помощ от края на август дойде там на 16 ноември.

Катар - един подложен на критика хазаин на Мондиала

Поверяването на семейството и организацията на Мондиала по футбол на Катар (от 20 ноември до 18 декември), породи лавина от рецензии против дребната страна от Персийския залив.

Първата арабска страна, организираща събитието, бе подложена на критика поради отношението й към задграничните служащи, представителите на ЛГБТ+ общността и дамите. Тя бе подложена на критика и поради климатизацията на стадионите си в миг на световно стопляне.

Съдбата на служащите мигранти - съществена детайли в механизмите на страната, в която катарците съставляват едвам 10 % от 3-милионните поданици - е посочена с пръст. Някои медии приказват за хиляди умрели на строителните обекти - една равносметка, която Доха отхвърля , като твърди, че ще предприеме правосъдни стъпки против рецензиите, идващи от Западна Европа.

Критиките против Катар се показват и по различен метод от началото на Мондиала, посредством алегорични жестове, като да вземем за пример този на немските футболисти, имитиращи, че устата им е запушена или пък този на европейски министри, носещи по трибуните на стадионите ленти на ръката с цветовете на дъгата, знак на ЛГБТ+ общността.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР