Инвазията на Русия в Украйна продължава вече повече от година

...
Инвазията на Русия в Украйна продължава вече повече от година
Коментари Харесай

Как живеят младите с войната в Украйна?

Инвазията на Русия в Украйна продължава към този момент повече от година и 9 месеца. След първичните реакции на мъка и шок от сцените на принуждение и опустошения пристигнаха ежедневните осведомителни обзори за конфликти в оспорвани от двете армии региони. В същото време потегли и нов спор след офанзивата на групировката " Хамас " против Израел. Всичко това неизбежно смъква част от вниманието към продължаващата война на североизток от България. 

Събеседници в подкаста:

Даниел Джинсов - председател на Младежкото съдружие за развиване на Балканите;
Мария Славова - председател на " Младежки център за развиване - Взаимопомощ ", Казанлък;
Иван Семков - предприемач;
25-годишната украинска журналистка Ана Лвова , която живее във Варшава от близо 6 години (продукция на Polskie Radio);
Лорин Джон - на 21 години, публицист в радио Зауерланд в Северен Рейн-Вестфалия (продукция на AMS - Germany);
Линда Лутс -  студентка и някогашен пратеник на Организация на обединените нации за Севера (продукция на Radio Kuku - Estonia);
Володимир Семерий - 19-годишен украинец, емигрант от войната и студент в Тартуския университет в Естония (Radio Kuku - Estonia);

Според Даниел Джинсов, ръководител на Младежкото съдружие за развиване на Балканите, войната се приема като нещо, което е там и което явно ще продължи.

Мария Славова, която е ръководител на Младежки център за развиване - Взаимопомощ, Казанлък, се е срещнала в Испания с съветски студенти в западни страни. Те пишат публикации срещу войната, които в родината си надали била разгласили, дава си сметка тя.



За 19-годишния Володимир Семерий, украински емигрант от войната и студент в Тартуския университет, помощта, която получава в Естония, е доста значима. Естонката Линда Лутс, която също е студентка, си напомня страха от първите дни на войната, когато хората в страната са считали, че съветската войска може да ги нападна. Първата мисъл пък на 21-годишната журналистка в радио Зауерланд в Северен Рейн-Вестфалия Лорин Джон, е била, че може да бъде призована в армията.

Помощта от Естония за Украйна продължава, само че в последно време има разногласия дали финансовите дарения отиват в действителност по предопределение, признава Линда.

Според младия бизнесмен Иван Семков войната в Украйна към момента е измежду водещите тематики на диалозите у нас в България, само че и в този случай поколенческите разлики са основни. А 25-годишната украинска журналистка Ана Лвова, която живее във Варшава, счита, че и самите украинци ненапълно са привикнали с войната. Но в това време, съгласно нея, са оценили значимостта на спокойствието и тишината, когато няма въздушна паника и фамилиите могат да излязат на разходка.



Подкастите от поредицата " Generation Z / Поколение Z " са наличие, предоставено от , която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и доближава до вас с помощта на партньорството с Dir.bg. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР