Инвазията на Русия може да има по-тежки последици за българската

...
Инвазията на Русия може да има по-тежки последици за българската
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Напускането на големите компании от Русия е нормална пазарна реакция

Инвазията на Русия може да има по-тежки последствия за българската стопанска система, добави икономистът
Как напускането на огромните компании ще се отрази на Русия и Европа, по какъв начин войната в Украйна ще засегне и българската стопанска система, Tribune.bg беседва с програмния шеф и основен икономист на Центъра за проучване на демокрацията Руслан Стефанов.

Морален жест или деяние, подбудено от икономическите действителности, е напускането доста световни компании от Русия?

Аз не мисля, че това е прочувствена или морална реакция. По-скоро е естествена пазарна реакция. Русия наруши редица контракти и унищожи граденото десетилетия доверие, да вземем за пример, това с Германия, която е най-големият им сътрудник в Европа. Ако наблюдавате какво се случи в Бундестага предишния уикенд, действително всички политически партии, без финансираните от Кремъл, оповестиха, че Русия е излъгала и е навредила на десетилетна политика на тъй наречените „ източна политика “ на Германия. Не бива да забравяме и казаното от редица анализатори, че Русия в никакъв случай не е била стопанска система за европейския бизнес. Тя е стопанска система за огромния и едрия бизнес, за тъй наречените национални първенци на Европа. Там бизнес средата е такава, че постоянно задачата на тези компании е била бързо добиване на облаги и излизане от пазара, тъй като е извънредно нестабилно и тъй като действително няма господство на закона. И от тази позиция мисля, че фундаменталното нарушение на тези правила на доверие води до този отлив на компании. Разбира се, това ще има отрицателни последствия, както за съветската стопанска система, по този начин и за всички останали.

След циничното изказване на Владимир Путин, че те ще създадат цялостна декомунизация на Украйна, което е сериозна опасност за унищожаване на нейната държавност, бих споделил, че тези отговори като стопански наказания, които Западът даде, в действителност ще върнат Русия в лелеяната фантазия на Съветския съюз, а точно дефицит на артикули, на капитали, на валута и така нататък

А какво ще се случи с Европа?

Разбира се, и Европа ще обеднее. Ще има понижаване на оборота. И забележете, това не е толкоз директно обвързвано със самото евакуиране и самите наказания, колкото със създалата се неустановеност, която Русия наложи с цялостно огромната си инвазия в Украйна.

И други анализатори означават, че глобите ще обиден главно Европа, тъй като Русия е голям пазар?!

Несъмнено, макар че Русия не е голям пазар. Русия е пазар, който като величина през последните няколко години е колкото Испания като стопанска система. Разбира се, има европейски компании, които са съществено сложени на този пазар, само че примерно от немските компании 10-15% са най-сериозно изложени на риск от глобите. Това не е нещо, което да заплаши здравето на дадена компания, тъй че не мисля, че можем да приказваме чак за подобен резултат. Пак споделям, за мен по-големият резултат за европейските компании не идва директно от глобите. По-големият резултат е от неяснотата какво се случва след тази инвазия, след тази война, тъй като не знаем къде ще спре Кремъл. Това е неустановеност, както за европейската, по този начин и за международната стопанска система. Мисля, че тъкмо поради това Китай деликатно следи развиването на спора и се стреми да предотврати апокалиптично развиване. Забележете, фирмите излизат от Русия не поради глобите, а тъй като се основава изключителна правна неустановеност за техните дейности, откакто Русия наруши редица двустранни и многостранни контракти. Знаете че фундаментът на бизнеса е спазването на договорите.

При състояние, че държавното управление на една голяма мощна страна нарушава тези контракти, всяка рационална компания с обикновена оценка на риска би се изтеглила от подобен пазар, даже и без налагането на наказания. Аз бих споделил, че по-сериозните наказания тук са върху Руската централна банка и върху банките, извадени от SWIFT системата.

Смятате, че финансовите наказания против Русия са най-тежките?

Определено, те към този момент са. На процедура съветската стопанска система към този момент действа в режим на финансови ограничавания от момента, в който бяха наложени глобите и жителите, да вземем за пример, не могат да имат достъп до своите спестявания, изключително в непозната валута. Това, с което хората съпоставят резултата от глобите върху съветската стопанска система, са периодическите рецесии в Аржентина. Ефектът е същият. Страната, на процедура, изпада в несъстоятелност. Забележете, и преди глобите съветската стопанска система към този момент изпитваше сериозен напън заради това, че фирмите реагираха преди държавните управления и им беше ясно, че фундаменталното нарушение на контракти значи за тях, че не могат да вършат бизнес. Още при започване на войната имаше изтегления на бизнеса. По същия метод те излязоха и от Украйна. В началото на войната всички западни компании бяха принудени от тази съветска инвазия да се изнесат от украинския пазар.

А следствията за България?

Инвазията на Русия може да има по-тежки последствия за българската стопанска система. Знаете последните години украинските туристи са много повече.

Смятате, че туризмът ни ще бъде съществено обиден?

Несъмнено. Енергетиката и туризмът ще бъдат наранени. България е доста подвластна от импорт на газ и нефт от Русия. Най-голямата петролна рафинерия на Балканите – Лукойл, е благосъстоятелност на съветска компания. Там равнището на неустановеност е доста огромно. Днес Международната енергийна организация излиза с предложение за понижаване на зависимостта от съветски газ и първа точка е преустановяване на дълготрайните контракти с Газпром. Най-вероятно това, което можем да чакаме, е, че ще има напън българското държавно управление да не подпише дълготраен контракт с Газпром, който се очакваше да стане до края на тази година. Дали имаме опцията да се оправим с различни източници, това е сериозен въпрос пред българската стопанска система. В дълготраен проект стои и въпросът за подготовка при по-нататъшно ескалиране на спора със наказания и контрасанкции, както и за доставката на петрол в цяла Източна Европа. България би трябвало доста деликатно в този момент, през днешния ден, без да се губи време, да стартира да приготвя доста деликатно своите сюжети, в това число и за най-лошия случай с преустановяване на всевъзможни доставки. Отбелязвам, че това е единствено подготовка. Нищо не пречи да си подготвен за най-лошото, а да очакваш добра развръзка.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР