Инвазията на Русия изправи Украйна срещу страна с огромна армия

...
Инвазията на Русия изправи Украйна срещу страна с огромна армия
Коментари Харесай

CNN: Западът спаси Украйна с 350 милиарда долара от януари 2022 г, кой какво даде

Инвазията на Русия изправи Украйна против страна с голяма войска и една от най-големите стопански системи в света. Украйна съумя да продължи борбата значително с помощта на съвсем 350 милиарда $ помощ, предоставена от най-вече западни страни от януари 2022 година, написа CNN, представена от " Фокус ". Сега има опасения, че кранчето може да да бъде затегнато - най-много от най-важния боен покровител на Киев, Съединените щати.

След развълнуван спор за разноските, който съвсем спря работата на държавното управление на Съединени американски щати, предходната седмица Конгресът одобри законопроект за краткотрайно финансиране, който лиши финансирането за Украйна, в опит да успокои някои твърдолинейни републиканци.

Този ход, въпреки и непълен за консерваторите – които в последна сметка смъкнаха някогашния ръководител Кевин Маккарти, тъй като не понижи в допълнение разноските – беше удар за Украйна, която е мощно подвластна от западната помощ, с цел да обърне хода на войната. Стотиците милиарди долари към този момент предоставена помощ идват на разнообразни стадии в продължение на няколко години, само че контранастъплението, целящо да изтласка Русия от украинската територия, навлиза в сериозна фаза.

За да разбере по-добре геополитическия спор зад поддръжката на Киев, CNN проучва по какъв начин се натрупва интернационалната помощ за Украйна.

Близо 100 милиарда $ военна помощ за Украйна

Отделни страни по света са дали съвсем 100 милиарда $ директна военна помощ на Украйна. Близо половината от тях са от Съединените щати, съгласно данни на Института за международна стопанска система в Кил до юли 2023 година

Конгресът на Съединени американски щати утвърди към 46,6 милиарда $ директна военна помощ за Украйна, откогато страните от НАТО започнаха да провеждат поддръжка за Украйна месец преди пълномащабното навлизане, демонстрират данни. Това е част от общия бюджет от 113 милиарда $ за помощ както за защита, по този начин и за цивилен потребности – макар че не всички са предопределени да отидат непосредствено за Украйна. Някои от тези средства са за попълване на армията на Съединени американски щати за предходни д ©арения на оръжия и муниции и за подкрепяне на други страни, наранени от геополитическата обстановка.

Като цяло страните от Европейския съюз са дали 38 милиарда $ директна военна поддръжка на Киев, като Германия, Дания и Полша са най-големите донори. Обединеното кралство даде обещание повече от 7 милиарда $ директна военна помощ.

Някои от най-скъпите военни дарения включват противовъздушни и противокорабни ракети, радарни системи за локализиране на оръжия, кораби за почистване на мини и патрулни лодки, хеликоптери и ракетни системи за неведнъж изстрелване, съгласно Института Кил.

Справедливо съпоставяне

Съединени американски щати са отделили втората по величина сума пари за подкрепяне на Украйна като цяло – в това число военна, финансова и филантропична помощ – след Европейския съюз, който е изпратил общо към 85,1 милиарда $, съгласно данни на института Кил. Тази цифра не включва вноските от обособените държави-членки на Европейски Съюз, които се броят настрана.

Но за разлика от някои от по-малките съдружници на Украйна, приносът на Вашингтон възлиза на 0,3% от неговия Брутният вътрешен продукт, демонстрират данните.

Норвегия и балтийските страни, граничещи с Русия - Литва, Естония и Латвия - отделят по-голяма част от благосъстоянието си за войната - повече от 1% от своя Брутният вътрешен продукт.

Тази цифра включва филантропична помощ – като коли за спешна помощ, електрогенератори, краткотрайни мостове, фамилни палатки и терминали Starlink за сателитна връзка.

Най-големият еднократен финансов принос от една страна е безплатна помощ от 13,4 милиарда $ на държавното управление на Украйна за подкрепяне на разнообразни бюджетни и инфраструктурни потребности, в това число поддръжка за енергийната сигурност на Украйна, съгласно Комитета по бюджетните заеми на Камарата на представителите.

Разходите за бежанците се усилват за европейските съдружници на Украйна

Когато разноските, свързани с приемането на бежанци, също бъдат включени в изчисленията на помощта, приносът на европейските съдружници, които одобриха по-голямата част от украинските бежанци, става още по-значителен. Полша е приела вторият по величина брой украински бежанци (около 960 000) в съюзнически страни след Германия (близо 1,1 милиона), съгласно данни на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците през септември. Русия също има близо 1,3 милиона бежанци, демонстрират данните на Организация на обединените нации.

Около 78% от директната поддръжка на Полша за Украйна отива за разноски за бежанци – 17 милиарда $ от съвсем 22 милиарда $. Страната обществено враждува с Киев от предишния месец по въпроса за вноса на украинско зърно, който от този момент се охлади, макар че напрежението остава.

Когато разноските за бежанците се включат в изчисленията на Брутният вътрешен продукт, тежестта на помощта на Полша за Украйна се усилва от към 0,7% на 3,2% от Брутният вътрешен продукт, спрямо по-малко от 1% за Германия, демонстрират данните на института Кил.

Съединени американски щати са отделили 6,6 милиарда $ за косвена помощ на украинските бежанци като част от пакета си за помощ и към февруари са обработили към 267 000 украинци в страната посредством разнообразни филантропични стратегии малко след началото на войната.

Полша е водач в доставката на танкове

Тридесет и три страни са дали обещание оръжия и военно съоръжение на Украйна, съгласно института Кил. Няколко други предложиха образование и друга непряка военна помощ.

Броят на танковете, които Полша е предала на Украйна, е непостижим с никоя друга страна - общо 324, демонстрират данните. Съединени американски щати са дали по-малко от една четвърт от това.

Но Съединени американски щати водят в помощта с тежки оръжия и съпътстващи муниции, както и в доставката на лека пехота, с обещани най-малко 150 милиона единици муниции. Страната доставя 38 реактивни системи за залпов огън дружно с муниции и 270 артилерийски оръжия гаубици. И двете се оказаха ефикасни на фронтовата линия, обявиха украински публични лица.

Най-малко 35 зенитно-ракетни системи земя-въздух също са били предадени на Украйна от Съединени американски щати - най-вече от всяка друга страна, и общото количество евентуално е по-високо, защото някои количества не са оповестени.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР