Инцидентите през лятото – много самонадеяност и алкохол, малко спешни

...
Инцидентите през лятото – много самонадеяност и алкохол, малко спешни
Коментари Харесай

Сигнал за инфаркт, а пациентът бил на 8 текили, 4 водки, 2 мастики, 4 бири…

Инцидентите през лятото – доста самоувереност и алкохол, малко незабавни екипи
Самонадеяност, липса на инстинкт за самозапазване, занемарена профилактика стоят в основата на огромна част от незабавните случаи през миналия летен сезон. Това демонстрира статистиката на Съюза на парамедиците в България, систематизирана от усещанията на членовете им в незабавните екипи в курортите. Недостигът на екипи по морето става все по-сериозен и макар прерязаната лента на новия незабавен център в Приморско, Бургаска област, той по този начин и не проработи заради липса на личен състав.

Сред случаите в летните курорти случаите на удавяне са на едно от първите места. При огромна част от тях повода е несъобразяване и влизане в пререкания със спасители, влизане в морето след приложимост на алкохол, както и през нощта. Чест мотив за незабавни повиквания е занемарената профилактика на хронични болести и неглижирането им.

„ Има хора, които смятат, че откакто са на отмора, би трябвало да си спрат медикаментите, с цел да не им пречат на приема на алкохол. Пият „ като за последно “ и то в действителност става за последно. Други, които би трябвало да се пазят от слънце и несъразмерна жега, вършат тъкмо противоположното – прекарват на плажа през целия ден. Трети се топят в гореща тиня и луга, а имат венозна непълнота и това са процедури, които са им радикално противопоказани и за жалост имахме случай с съдбовен край “, показва Ива Пехливанска, ръководител на Съюза на парамедиците в България.

„ Ненавременното търсене на здравна помощ от пациентите е огромен проблем. Изпращат ме на адрес при жена с коремна болежка, която продължава 3-4 дни. На място откривам артериална хипертония с кръвно налягане 240/120 и със зной. Електрокардиограмата сподели просторен инфаркт, сложих венозен път, включих О2, дадох нужните лекарства и съумях да я консолидирам до момента в който стигнем до болница “, споделя Невена Костова, зам.-председател на Съюза на парамедиците в България, четвърта степен парамедик и един от експертите с най-дълъг стаж, работещи независимо в ЦСМП.

Злоупотребата с алкохол и опиати също лишава от времето на медиците.

„ В едно от повикванията имахме сигнал за „ инфаркт без дишане “, а се оказа, че индивидът е приел 8 текили, 4 водки, 2 мастики, 4 бири. Дишаше, само че имаше потребност от детоксикация. Ако незабавният екип се заеме с нея, би трябвало да изминат най-малко два часа, в което колата за спешна помощ да не е разполагаем за различен случай “, изясни Ива Пехливанска, ръководител на Съюза.

Общият брой пациенти, обслужени от незабавните екипи в морските области Варна и Бургас надвишава 30 000 за трите летни месеца. На ден подадените адреси са към 200 във всяка от двете морски области. Ситуацията с дефицита на медици става все по-критична – единствено в Бургас сега оповестените свободни бройки са 38. Въпреки че лекарската заплата е сред 2300 и 2800 лева, искащи няма. „ За страдание няма да става по-добре, ще става все по-зле и ние съществено настояваме да се форсира процедурата по назначение на парамедици в системата “, показва Ива Пехливанска.

През летния сезон в Бургаска област по този начин и не проработи новооткритият Спешен център в Приморско, тъй като не се откри личен състав. „ Престъпление е да не се употребяват уменията и знанията на хората, които знаят и могат да оказват първа помощ, да се губи скъпо време за пациента и да се губят човешки животи “, показват от Съюза на парамедиците. Те упорстват час по-скоро да бъдат изпълнени главните им претенции – уеднаквяване на просветителните критерии, контролиране на специалността и внедряване на парамедиците в Спешната помощ.

Според Невена Костова най-хубавото решение е екипите да бъдат формирани от двама парамедици, като единият наложително е с най-високата – четвърта степен на подготовка. Те могат да си оказват помощ взаимно, както при превозване и носене на пациеннта, по този начин и за бързо оказване на първа помощ.

Съюзът на парамедиците в България организира срещи с управленията на ЦСМП в страната, с цел да може незабавните екипи да бъдат подсилени с парамедици. Докато в София, Пловдив, Пазарджик, Варна, има подготвеност те да бъдат включени в съставите на колите за спешна помощ с подобаваща длъжностна характерност, в редица други области това не се случва. Същевременно в цялата страна незаетите бройки в Спешна помощ надвишават 500.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР