Инциденти с две групи туристи в Стара планина станаха и

...
Инциденти с две групи туристи в Стара планина станаха и
Коментари Харесай

Нови два инцидента в планината - спасиха две групи туристи, има пострадали

Инциденти с две групи туристи в Стара планина станаха и през днешния ден, този път в региона на Северния Джандем, където хората са били изгубени в продължение на няколко часа. Няколко души са леко потърпевши, към този момент не се удостоверява неофициалната информация за умрял.

В ход е избавителна интервенция, като са мобилизирани съвсем всички планински спасители в този регион. Инцидентите се случват един след различен с две групи. Едните - от Габрово, са се движели по пътеката, известна като Кабела към връх Ботев, а другите по Саракая, най-западната точка на Млечния чал.

Първоначалната информация беше за четирима потърпевши по северния скат на Ботев и за един умрял на запад от Млечния чал, заяви bTV. От Планинската избавителна работа обаче по-късно обявиха за Българска национална телевизия, че нямат информация за съществено потърпевши и поддържат връзка с околните на бедстващите.

Кметът на Априлци инж. Тихомир Кукенски описа: " Аз бях в хижата, това стана пред очите ми - четиримата паднаха в улея, видяхме ги с бинокли и незабавно алармирахме избавителната работа ".

Спасителната акция обаче е комплицирана и въпреки, че екипите от Ловеч и Троян са съумели да открият групите и към този момент има хора при тях, към момента не е проведено превозването им. Условията в планината през днешния ден са положителни, само че има рискови терени поради заледявания.

" Трима би трябвало да бъдат свалени с носилки, а за задачата спасителите би трябвало да се сменят постоянно ", изясни още Кукенски.

Очаквайте детайлности...

Вчера планински спасители избавиха мъж, паднал от 300 м височина в региона на хижа " Плевен ". Спасителите станали очевидци на случая и потърпевшият е откаран в болнично заведение с рана на главата. Имал е и контузни рани.

Преди няколко дни пък чужденец беше избавен в Искърското дефиле. В 14:30 часа екип на отряд " Лакатник " дошъл в региона на случая, локализиран по подадени GPS координати. Втори екип бил мобилизиран в подготвеност за включване при положение на потребност при изискванията на падаща мъгла и задаващ се дъжд.

Туристът бил открит в 15:10 часа в каменист терен в подножието на Триъгълника (100-метров скален отвес) на Гара Бов. Той е италиански жител, неотдавна живеещ в България. Бил е самичък на еднодневна разходка. Намерен е в положително общо положение с лека дезориентация.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР