Инциденти с бойни самолети се случват в много държави, имаше

...
Инциденти с бойни самолети се случват в много държави, имаше
Коментари Харесай

Йордан Божилов за инцидента край Безмер: Техниката е морално остаряла и несъвместима с нашите съюзници

" Инциденти с бойни самолети се случват в доста страни, имаше неотдавна и в Румъния. Случват се, въпросът е за какво се получават. Каквото и да се каже в този момент, ще бъде рано, преди да знаем резултатите от инспекцията ". Това съобщи Йордан Божилов, някогашен зам.-министър на защитата в " Денят стартира " във връзка случая с разрушилия се Су-25 в авиобаза " Безмер "

" В Министерството на защитата има звено за следствие на сходни произшествия, ще се съберат всички доказателства и, естествено, разказът на водача, както и записите от параметрите, от черната кутия, от командния център. Това са доста данни, които би трябвало да бъдат систематизирани ", добави той.

Божилов изрично е на мнението, че обществото би трябвало да е наясно освен по какъв начин, само че и за какво е паднал самолетът.

" Трябва да се направи извод във връзка с няколко неща. Първо, машините са релативно остарели. Второ, би трябвало да се направи разбор на това до каква степен водачи, които не носят бойно дежурство, следва да летят. Третото и доста значимо нещо е за модернизацията на Военновъздушни сили, тъй като виждаме, че техниката, като се изключи че е морално остаряла и несъвместима с нашите съдружници, тя е и физически амортизирана ", сподели той.

Йордан Божилов разяснява, че въпреки Су-25 да имат още запас, би трябвало да се мисли и за нови системи. В момента е изключено да ремонтираме още веднъж тези самолети поради глобите против Русия и Беларус.

" Не можем да превъоръжим армията и безусловно всички системи да ги сменяем с нови. Трябва да се направи план какви са опциите на бюджета на България и какви са опциите на военно-промишления комплекс да създава въоръжения ", съобщи той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР