Инцидентът с ветото“ за Северна Македония е куриозен от много

...
Инцидентът с ветото“ за Северна Македония е куриозен от много
Коментари Харесай

Смилов: Ветото за Северна Македония е куриоз от много гледни точки

Инцидентът с ветото “ за Северна Македония е „ чудноват от доста гледни точки “. Това съобщи политоголът доцент Даниел Смилов, учител в Софийския университет “Св. Климент Охридски ”.
Това е в несъгласие с позиции, които до момента страната ни е отстоявала, тъй като от 90-те години ние сме страната, която най-активно е подкрепяла Македония за нейното еврочленство и това е наш стратегически приоритет, разяснява той в предаването „ Преди всички “.
Досега ГЕРБ поддържаше проевропейска линия, отбрани целта за Западните Балкани пред европейци, които не са доста уверени, че районът би трябвало да стане част от Европейския съюз, уточни доцент Смилов.
„ Това беше огромен триумф за нас. И в този момент ние сме подготвени всичко това да зачеркнем, да налеем маслото в различен огън – на настроенията в самата Европа, че част от Балканите нямат място в Европейски Съюз. Това към този момент е работа против българския дълготраен интерес. Интересно за какво ГЕРБ го прави това. Процесът на разширение е значим за нас и в случай че го блокираме, обричаме района си на маргинално битие в периферията на Европа. “
Според политолога едно от обясненията е това, че поради отслабената си позиция във вътрешнополитически проект министър председателят Бойко Борисов е решил „ да се преизмисли като по-националистически надъхан водач, да печели известност на база на залитания в такава посока “.
Засега не сме свързани действително със Северна Македония – нямаме пътища, не си гледаме малките екрани, не се възползваме от близостта, посочи още Даниел Смилов.
„ Най-малкото е чудноват методът, по който сме избрали да оказваме помощ “, добави той по отношение на договореностите да подкрепяме Северна Македония по пътя й към пълноправно участие в Европейски Съюз. В контракта за добросъседство има доста общи и обтекаеми формулировки и е мъчно да се построи ясна позиция на негова основа, акцентира преподавателят.
„ Може би сме в такава обстановка, че би трябвало да се мисли за опит за излизане от клопката, в който сме влезнали. Анекси, може би заявления биха били някакво решение. “
От политическите изявления у нас не става напълно ясно какво би ни удовлетворило в къс интервал напред, с цел да вдигнем ветото, означи политологът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР