Интервю за Plovdiv24.bg c д-р Мирослава Тодорова, специалист-пулмолог от Пловдив,

...
Интервю за Plovdiv24.bg c д-р Мирослава Тодорова, специалист-пулмолог от Пловдив,
Коментари Харесай

Лекар: Всеки, който пуши по една кутия цигари на ден, трябва веднъж годишно да си прави спирометрия

Интервю за Plovdiv24.bg c доктор Мирослава Тодорова, специалист-пулмолог от Пловдив, по отношение на тютюнопушенето. То е една от най-важните аргументи за белодробни болести, а в доста страни - и най-важната причина за инвалидизиране, страдалчество и преждевременна гибел. Това е единствената причина за утежняване на здравето, която е изцяло предотвратима.



Д-р Тодорова, през м. май проведохте акция с безвъзмездни проучвания на пушачи. Какви болести установихте и какво посъветвахте пациентите?


За двата дни, в които се организира, бяха изследвани 37 пушачи и експушачи, които имаха най-малко един от признаците - кашлица, зной, отмалялост, свирене в гърдите и постоянно боледуване от инфекции на дихателната система. За наслада дребна част от изследваните бяха диагностицирани с нарушавания - двама с начален ХОББ, двама с евентуална астма, на които назначих спомагателни проучвания и трима със подозрение за обструктивна сънна апнея. Всички пристигнали да се изследват споделиха, че поддържат такива начинания, ориентирани към пушачите за профилактика и ранна диагностика.

Кой би трябвало да си прави това проучване – спирометрия и какъв брой постоянно? Какви други проучвания е добре да си вършат пушачите?

Спирометрията е елементарен, безопасен и неинвазивен способ за оценка на белодробната функционалност. В същото време тя е извънредно информативна за съществуването или отсъствието на обструктивно заболяване на белите дробове, каквито са ХОББ и бронхиалната астма. Препоръчително е на всеки пушач над 40-годишна възраст, с над 10 пакетогодини тютюнопушене – т.е. пуши по един пакет цигари дневно в продължение на над 10 години, и недоволства от страна на дихателната система, да прави един път годишно спирометрия. Не би трябвало да се пропущат и образните проучвания на белите дробове – рентгенография или КТ.

Много се приказва за вредата от цигарите. Според вашите наблюдения – хората през днешния ден пушат повече, или по-малко, в сравнение с да кажем преди 20 години?

Няма еднопосочен отговор на този въпрос. Като % пушачите надали са намалели, само че позитивното е, че все по-голяма известност получават бездимните други възможности на цигарите, а точно системите за нагряване на тютюн. При тях никотиновата взаимозависимост продължава да я има, само че най-малко хората не са експонирани към нездравословните субстанции, съдържащи се в пушека.

Продължава ли пушенето да бъде " съвременно “ измежду децата и подрастващите? Младите момчета или младите девойки пушат повече?



За страдание значителен % от учениците пушат, както стандартни цигари, по този начин и такива с нагряване. Това ги кара да се усещат значими и " равни “ с възрастните. Жалкото е, че освен това те повреждат към момента незавършилата своето развиване дихателна система. По този метод те са предразположени към респираторни болести в по-късна възраст.

Как мотивирате хората да откажат цигарите? Кои препоръки " работят “ най-силно? И кои дейности са най-ефикасни?

Най-голямата мотивация за отричане от цигарите си остават сериозните закани за здравето, нормално свързани с сериозно утежняване на положението на пациентите. Ако един човек попадне в незабавното поделение в резултат на промени, провокирани от тютюнопушенето, няма потребност да бъде убеждаван, само че за какво би трябвало да се стига до там?

Кои са най-странните оправдания от пушачи, които сте чували?

Най-странно ми е като чуя думите: " Не мога да ги откажа тъкмо в този момент... “ Вземе ли се решение за отричане на цигарите, би трябвало да се случи незабавно, не от идващия понеделник, месец или от новата година.

Пациенти, които се успокояват, че са минали на " по-безвредни “ устройства от вида на вейпове, системи за нагряване на тютюн, би трябвало ли да бъдат спокойни? Безвредни ли са те в действителност?

Така заложен въпросът може да бъде подвеждащ. Вейповете и системите за нагряване на тютюна са две напълно разнообразни други възможности на пушенето. Докато при системите за нагряване има стандартизация и научно потвърден резултат, при вейповете това не е по този начин. Освен това ERS – Европейската респираторна асоциация излезе с недвусмислена позиция, че потреблението им е обвързвано със съществени опасности за здравето.

Имате ли някогашни пушачи за образец, хора, които могат да стимулират останалите?

За страдание нямам такива образци. Често се случва след време екс пушач да пропуши още веднъж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР