Интервю с кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС в 23

...
Интервю с кандидата за народен представител от ГЕРБ-СДС в 23
Коментари Харесай

Георги Захариев: След „промяната“, вече не се гордея, че имам следкурсови квалификации от „Харвард”

Интервю с претендента за депутат от ГЕРБ-СДС в 23 МИР – София Георги Захариев

Г-н Захариев, какво желаете хората да знаят за Вас? Кое е това което Ви дефинира? С две думи: кой е Георги Захариев?

- Определят ме данните в персоналната карта като цяло. Самооценката за мен е по-маловажна от оценката на близките. Роден в София, на 37 години съм. Завършил съм Италианския колеж в Горна баня, по-късно съм учил и живял в Италия. Гордея се, че приключих сполучливо Българско учебно заведение за политика “Димитър Паница ”-дипломирането ни беше в Страсбург в границите на Световния стопански конгрес.

След смяната в България в последната една година към този момент не се гордея, че имам следкурсови квалификации посредством отдалечената стратегия на   “Харвард ”. Това е нещо, което към този момент заобикалям да загатвам за себе си, защото в последно време не носи огромна придадена стойност. Дори в противен случай. 

Какви са Вашите претекстове още веднъж да се впуснете в предизобрната акция, споделям още веднъж защото през 2015 вие станахте прочут като претендент за кмет и общински консултант в огромен столичен регион? Надградихте ли през тези години своите качества и какви са задачите ви за бъдещето?

- Интересно е, че този обикновен въпрос се задава непрекъснато. Реално видяно безусловно всеки един жител на демократичната република е директен участник в политиката и нейния политически живот. Дори и единствено с изконното си право на глас. Дали някой ще избра да даде вота си или не е - това е към този момент политическо решение. Не мога да кажа, че съм решил да влизам в политиката, защото аз по този начин или другояче към този момент вземам участие в нея, както всеки един жител на Република България.

Този път разликата е, че желаете хората да гласоподават за Вас. Защо?

- Защото имам хрумвания и разнообразни решения. Важно е да отбележа, че преди всичко аз съм представител и учредителен секретар на Политическа партия  „ Движение Гергьовден “. Ние сме по-скоро закостенял и резистентен политически клуб, представляващ ироничния, само че рационален глас на свободните специалности, на артистите, на писателите, на университетските среди. Неслучайно ръководител на „ Гергьовден “ е известният учен доцент Драгомир Стоянов, който има изключителни хрумвания, свързани с образованието. Сигурен, че някой ден ще бъдат приложени от него в Министерство на образованието и науката с извънреден триумф. Ние можем да бъдем потребни с диалогичността си и търсенето на ексцентрични решения.

Тъй като Вие самичък споменахте „ Промяната “ в последна година и половина, съгласно вас промени ли нещо в действителност за българите - към положително или неприятно?

- Много неща се трансформираха, за жалост не мога да отлича положителни такива. Управлението на „ Продължаваме промяната “ с извънредно леви партии като Българска социалистическа партия разочарова доста българи. Само за 6 месеца ръководство на социалистите, те съумяха да създадат цената на кашкавала 30 лева и ни върнаха към възприятието за Жанвиденовата зима от 97-ма година. Извинението за международната икономическа обстановка е неуместно, тъй като още предходната година август бяха препоръчани ограничения в бюджета, които бяха съзнателно отхвърляни до преди два месеца. Ефектът от тях се видя незабавно – имам предвид спада на цените на горивата и други артикули от първа нужда. Взимаха се про-инфлационни ограничения, а трябваше да бъде противоположното.

Ще изтъквам думите на известния политолог Слави Василев, който  казва: „ Политическа партия съумя да убие и да разбие на пух и прахуляк една концепция в българското общество, че младите и образованите хора могат да реализират някаква позитивна смяна “. Смятам, че това е най-лошото, което предизвикаха с ръководството си.  

За сравнение-ГЕРБ-СДС в последните години съумяха да преодолеят голям брой съществени рецесии. След рецесията при Жан Виденов, Съюз на демократичните сили съумя извади страната от безизходицата, партия ГЕРБ съумя да се оправи с рецесията през 2008 – 2009 година. Мина сполучливо и през рецесията с бежанската вълна и през първата Ковид вълна. 

Вие също сте млад и просветен човек. Означава ли това, че вие не може да допринесете за богатството на страната?

– Разбира се, че мога. Това, което „ младите и образовани “ хора от Политическа партия не съумяха да схванат, е че страната не е механизъм, който зависи от 67 депутата. Това не е механизмът, който може да ръководи сполучливо една страна. Познавам хора от всяка една партия, които имат голям потенциал и мисля, че постоянно можем да бъдем диалогични и да търсим консенсус по избрани въпроси.  

Преди дни „ Движение Гергьовден “ публично подписа съглашение за общо явяване на изборите с ГЕРБ-СДС. Според вас „ смяната “ ли е Ваш главен конкурент на тези избори, или успеха е предизвестена?

- „ Гергьовден “  и Любен Дилов-син като почетен ръководител на партията постоянно сме се стремели да поддържаме дясното и дясно-центристките партии. Такава сега е обединението ГЕРБ-СДС. 

Асен Василев самичък сподели, че Политическа партия не са дясна партия…

- Неслучайно последните 5-6 години поддържаме неофициално ГЕРБ-СДС, като в последните парламенти имаме директни представители на „ Гергьовден “ в техните листи. Любен Дилов беше и номиниран за министър в един от проектокабинетите на ГЕРБ-СДС.

Казахте, че сте част от консервативно придвижване. Според вас в България има ли към момента ляво и дясно, или понятията се размиха с обединението сред Демократична България и Българска социалистическа партия?

- Това е нещо, което мен извънредно доста ме озадачава. Дясно-центрирани партии като Демократична България (за каквито се показват пред хората, които гласоподават за тях), изключително в София, където са извънредно десните гласоподаватели, бяха подведени.

Любен Дилов-син преди няколко дни в едно изявление пред БТВ зададе директен въпрос към представител на Демократична България и го попита дали ще се коалират още веднъж с Българска социалистическа партия, като представителят на Демократична България отговори положително. Дилов поздрави демократичните софийски гласоподаватели за избора, който е направила тяхната партия и ги прикани да отбележат този факт, с цел да не се получи това, което се случи последните месеци с присъединяване на социалистите. Пак ще повторя, че кашкавалът стана 30 лв., а бензинът стигна съвсем 4 лв.. Пенсиите се подвигнаха вълшебен, още по – вълшебно инфлацията скочи двойно – по този начин в действителност пенсионерът обедня. И хората го схващат към този момент, хаосът е пред очите им.

Виждаме във Вашите профили в обществените мрежи, че обичате да пътувате, изключително в чужбина. Имате ли обаче обичано място за туризъм и отмора в България? Какво планува ГЕРБ-СДС в областта на туризма?



- Аз съм водолаз, бил съм на доста забавни и чудни места. Последно се гмурках на единственото място в света, където може да се гмуркаш свободно с най-опасната акула и то без клетка. За страдание, нямаме тези условия в България, само че имаме други неща, които можем да предложим. Черно море е, както знаете, най-ниско наситеното с О2 море, има ужасно доста парчета от кораби на относително плитка дълбочина, които могат да бъдат достигнати с водолазна екипировка. Точно неналичието на О2 във водата резервира тези потънали кораби в истинския им тип и е доста забавно. Това съгласно мен може съществено да се развие в България. Неслучайно доста учени и теолози търсят Светия Граал точно в Черно Море.

Щастлив съм, че ГЕРБ-СДС даде опцията на Любен Дилов-син да помогне в правенето на програмата в областта на просвета и туризъм, където „ Гергьовден “ можем да бъдем извънредно потребни. Изготвени е стратегия в 24 стъпки в бранш просвета и туризъм - те могат са бъдат видени в програмата на ГЕРБ-СДС. Има доста забавни оферти, като едно от тях е основаване на клъстер Българско Черноморие. За мен е идея основаването на бранд „ България “ и подбранд към него към програмата за просвета „ България – място за завръщане “ за разкриване на центрове за проучване на български език в чужбина, разкриване на огромни катедри в задгранични университети по български език и литература.

Като споменахте „ България-дестинация за завръщане “, това значи, че вие се обръщате към българите в чужбина и техните деца?

- Говорим за разкриване на български културни центрове, които да резервират българския дух и да го възпитават в нашите жители, които са в чужбина, само че и чужденците, които се интересуват от българската просвета. Затова може да се измисли някакъв тип стипендия за задгранични студенти в задгранични университети в катедри по български език, литература и история, които да се обвържат непосредствено след довеждане докрай да работят с родни институции, музеи, галерии, културни институции една две или три години според от размера на стипендията.

Смятате ли, че има поле за развиване за млад и просветен човек като Вас в България? Защо останахте тук, а не напуснахте страната, евентуално сте имали такива благоприятни условия?

- Имал съм такава опция, само че считам че камъкът си тежи на мястото. Аз съм международен човек, обичам да пътувам, само че нещото което постоянно ми е предписание усещане като се върна в България е, че тук и въздухът оказва помощ.

Имате ли обичана дестинация в чужбина? До колкото знам Йордания има сантиментална стойност за Вас.

- В Йордания предложих на брачната половинка си брак. Това е сантиментално място. 

Споменахте брачната половинка си, която е Мис България 2012 Габриела Василева. Вярно ли е, че към този момент има мода измежду миските да се обвързват с политици, а не с футболисти...

- Не се вълнувам от любовните трепети на миските. Мога да приказвам единствено за себе си.  Да си женен за Мис България, една фешън икона и модел за подражателство, не е лесна работа. Ще бъда къс – брачната половинка ми е ореол над главата ми, сандалите на Хермес и крилете на Икар. Без ореол не можеш да застанеш до Господ, а без сандалите на Хермес не можеш да стигнеш до Зевс.

И двамата сте дейни в обществените мрежи. Смятате ли, че влизайки интензивно в политиката, можете да привлечете младежите към вашите действия, начинания и дела?

- Крайно време е инфлуенсърите да стартират на инфлуенстват значими и значими публични тематики, а освен да популяризират кремчета и чайчета за намаляване.

Вие бяхте част и от самодейността „ Избери живота “. Има ли други сходни начинания, които подкрепяте? С влизането си в Народното събрание какво бихте застъпили като персонална идея?

- Това е персонална идея, която поддържах, дружно с ръководителя на младежката ни организация Мартин Петков по покана на моя добър другар Николай Алгафари. Като стана дума - пропуснах да кажа, че се веселя да видя толкоз доста млади лица в листите на ГЕРБ-СДС с действителна опция да имат въздействие в бъдещата парламентарна група. Тук бих загатнал и Николай Павлов, който беше зам.-министър на младежта по времето на министър Кралев. Това са хората, които предизвикаха идеята “Избери живота ”. Те ме поканиха да вземам участие и аз я одобрявам доста персонално, считам да продължа да работя дружно с тях по нея.

Вашата близка връзка, съвсем роднинска с Любен Дилов-син е обществено известна. Той ли ни убеди да се включите по-активно в политиката?

- Не ме е убедил той да вземам участие интензивно в политиката, по-скоро мотивацията ми пристигна в последните две години. Заради потъпкването на Конституцията, поради тези неуместни арести против опозицията, направени по безусловно тоталитарен метод. Видно е, че Конституция е мръсна дума в „ Продължаваме промяната “, тъкмо колкото сешоар и гребен за партията на Слави Трифонов. Колкото е хип-хоп в песните на Хазарта - като второто и третото са в границите на шегата. Но никога не и за първото. Това, че главният закон в страната беше потиснат, беше основното, което ме накара да се опитам да допринеса за действителна смяна и ред в хаоса, който сътвориха господата с „ задграничната експертиза “.

През 2015 заявихте, че държите на противоположната връзка с хората и ще бъдете разполагаем когато и да е, това важи ли за ролята ви за кандидат-народен представител?

- Не единствено, че важи, само че даже прибавям персоналния си мобилен телефон в обществените мрежи, с цел да може всеки един жител, който желае да чуе едно ексцентрично мнение, забавно и или даже иронично, да се свърже непосредствено с мен.

Защо избрахте тъкмо ГЕРБ. В София „ Демократична България “ може би са по-атрактивни за другите, съвременни столичани?

- Аз към този момент споделих, че Демократична България се потвърдиха като извънредно недясна партия в коалиция със „ Зелените “ и Българска социалистическа партия. По-страшното е, че те още веднъж са тръгнали да ръководят с Българска социалистическа партия. Опитът сочи, че когато се съберат Асен Василев и Румен Гечев, получаваме Жанвиденова есен . Ако не желаете Жанвиденова зима, опичайте си акъла.

Обичате ли свинско със зеле?

- Да, боготворя, само че с прясно, а не с кисело зеле. Мисля, че това, което е предложил на българите господин Василев е свинско с вкиснало зеле, а не просто свинско със зеле.

Изглежда ли за „ смяната “ ръководството на страната като свинско със зеле? Цитирам скорошно изявление на Асен Василев.

- Точно с такива изявления разрушиха на пух и прахуляк чудесното и действително разбиране концепция на българина, че младият и просветен човек ще направи някаква положителна смяна. Аз бих задал риторичен въпрос: Смятате ли, че един млад и просветен човек, правейки такива съпоставения, може да направи някаква положителна смяна? Аз ви споделям – не. Хората, които живеят по морето знаят, че и политиката като морето дава, само че и доста взима! Така че се помислете, преди да са ви взели всичко.

Какво бихте споделили на столичани, когато четат това изявление и за какво би трябвало да изберат преференция 123 в 23 МИР с бюлетина 24 за ГЕРБ-СДС?

- Има действителен риск да изкараме една Жанвиденова зима с коалиция Демократична България, Българска социалистическа партия и ПП-затова хората би трябвало да изберат точно номер 24 в бюлетината. А що се отнася до моята преференция 123, не съм буен почитател на предизборните пропаганди. Бих оставил на хората сами да преценяват какви млади и образовани хора желаят да донесат смяната.

Екип Tribune.bg

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР