Интервю с д-р Николай Милушев, урологД-р Николай Милушев е специалист

...
Интервю с д-р Николай Милушев, урологД-р Николай Милушев е специалист
Коментари Харесай

Алкализацията чрез прием на подходяща вода играе важна роля в подобряване на бъбречната функция


Интервю с доктор Николай Милушев, уролог

Д-р Николай Милушев е експерт уролог с клинични ползи в областта на андрологията и консервативното и оперативно лекуване на болесттите на мъжката полова система и мъжкия стерилитет и уродинамиката. Завършва висшето си обучение в Медицинския университет в София и има добита компетентност „ Урология “. От 2013 година работи в УМБАЛ „ Аджибадем Сити Клиник “ София.

Каква роля играе водата за здравето на бъбреците и уринарния тракт?

Водата и минералните соли са в основата на обмяната на веществата и опазване на алкално-киселинното равновесие – належащо изискване за естественото протичане на виталните процеси. Водата е и разтворител на токсините, които се създават вследствие на обмяната на веществата в организма. При всяко хранене от преправянето на питателните субстанции с изключение на сила се отделят и отпадни артикули, които би трябвало да бъдат изведени от организма. Това се случва посредством бъбречното кръвообращение. Бъбречната функционалност е да пречиства кръвта ни от тези отрови. Колкото по-добре разтворени са те, толкоз по-ефективно се реализира тя. Отделянето на задоволително количество урина също по този начин е значимо за здравето на пикочните пътища. Това понижава опцията за развиване на инфекции поради механичното отмиване на бактериите. Също по този начин разредената урина е причина да не се образуват камъни в пикочните пътища.

Какви са последствията от незадоволителната хидратация за бъбреците и уринарния тракт?

При обезводняване на организма бъбреците се пробват непременно да запазят наличната вода и минералните соли, като концентрационната им дарба работи в оптималната степен. Това води до обособяване на малко количество мощно съсредоточена урина, която предизвиква химическо раздразнение на лигавицата на пикочните пътища, формиране на кристали и дребни песъчинки. Забавеният поток на урината е причина за развиване на бактерии, за които тези субстанции са хранителна среда. Така незадоволителният банкет на вода води до три съществени риска: инфектиране, формиране на камъни и развиване на уроинфекции. Тези рискови фактори са в основата на доста болести на отделителната система – бъбречно-каменна болест, продължителен пиелонефрит, продължителен цистит и невромускулна дисфункция на пикочния мехур. Всички тези болести са обществено значими и постоянно са свързани със загуба на продуктивност, понижаване на качеството на живот и високи разноски за лекуването им. Редовните профилактични прегледи са от голяма важност за своевременното им диагностициране и сполучливо лекуване.

Как може вярната хидратация да подкрепи организма за профилактиката на урологичните болести?

Приема се, че задоволителна хидратация за човешкия организъм се реализира при дневен банкет на 30 – 35 мл вода на кг телесно тегло. Това значи, че човек с телесно тегло 60 кг би следвало да приема от 1800 до 2100 мл вода, а различен с тегло 90 кг – сред 2700 и 3100 мл вода за ден. Естествено, приемът на течности би трябвало да бъде съгласуван с околната температура и мокрота, както и с физическата интензивност. Все отново е по-добре да се придържаме към по-висок банкет на течности по опция. По принцип поучавам пациентите да наблюдават честотата на уриниране – да не е по-рядко от два-три часа, и цвета на урината – да бъде транспарантна или напълно неясно жълта. Ако виждат отклоняване от тези фактори, би следвало незабавно да одобряват 400 – 500 мл вода.

Какви препоръки давате на пациентите по отношение на потреблението и избора на вода за пиянство?

По принцип уролозите предлагаме банкет на повече течности и изключително чиста, натурална и ниско минерализирана вода през целия ден – без добавена захар и подсладители; понижена консумация на кофеин и алкохол, защото имат мощно диуретично деяние, което води до несъразмерна загуба на вода и електролити, нужни за вярното действие на организма ни; както и следене на цвета на урината. В множеството региони на България обаче питейната вода е с високо наличие на калций, магнезий и други минерали. Този вид „ варовита “ вода е причина за болести на храносмилателната и отделителната система и не е целесъобразно да се приема всекидневно. Въпреки че хората може да са привикнали с нейните вкусови качества, тя в действителност им вреди – води до формиране на камъни в бъбреците, жлъчните пътища и даже до така наречен „ зъбен камък ”, който може да аргументи болести на венците и кариеси. При пациенти с урологични проблеми такива води предизвикват в допълнение натоварване на бъбреците с минерали, което води до по-високата им централизация в урината и усложняване на съществуващите урологични болести.

Какви са изгодите от банкет на ниско минерализирани води?

Именно ниско минерализираните води (с общо минерално наличие под 250 мг/л) са целесъобразни за ежедневна приложимост от здрави хора и пациенти с урологични болести. Прием на задоволително количества от тях води до понижаване на риска от формиране на песъчинки и камъни в пикочните пътища, усъвършенства бъбречната функционалност и резервира алкално-киселинното равновесие и водния баланс на организма. Достатъчният банкет на вода води до добър уринен поток и превентира развиването на болестотворни бактерии. Така да вземем за пример, за хора страдащи от уратни и оксалатни бъбречни камъни, които се образуват в кисела среда (рН 5,4 – 6,6), са подобаващи нискоминерализирани и алкални води. Цели се алкализиране на урината и елиминиране на изискванията за формиране на кристали, надлежно – песъчинки и по-големи камъни, от предаваните с урината химически съединения. Препоръчителният банкет следва да е към 30 мл/кг телесна маса и постигане на съответна за съответния човек диуреза с релативно тегло на урината 1010 – 1012. Количеството употребявана вода се индивидуализира и може да бъде понижено до към 600 – 800 мл /ден – в случай че е налице различен съпътстващ здравен проблем: нарушено функционално положение на сърцето, кръвоносните съдове, черния дроб, бъбреците и в случай че пациентът е с отоци или хипертония. След осъществяване на бъбречна литотрипсия – специфичен способ за апаратно разрушение на камъни с ударни талази – се предлага дневното количество нискоминерализирана и алкална вода да се одобри по-форсирано и на по-големи порции: на гладно 3 – 4 пъти денем, с цел да се улесни експулсирането на фрагментите от разрушения при процедурата камък през пикочопроводите и долните пикочни пътища. Според мен минералната вода DEVIN може дейно да подкрепи този развой, както и да бъде обсъждана и като една добра натурална опция на скъпо струващите полиминерални хранителни добавки.

Каква роля играе алкализацията в разтоварването на бъбреците и поддържането на pH салдото в уринарния тракт?

Бъбреците са органи, които дружно с дихателната и храносмилателната система поддържат алкално-киселинното равновесие в организма и по тази причина са мощно подвластни от функционалността на другите две системи. Важно е с какво се храним, каква вода пием и какъв въздух дишаме. Алкализацията на урината е от значително значение за попречване на образуването и разтваряне на камъни, поддържане на най-благоприятен pH баланс на организма, както и поддържане на естествената микрофлора в отделителната система. Повечето зеленчуци, някои типове плодове и минерални води са богати на алкални минерали и могат да оказват помощ за повишение на pH на урината. Въпреки това постоянно е значимо да се консултирате със здравен експерт, преди да извършите обилни промени в диетата си или да започнете банкет на хранителни добавки.

Има ли научни проучвания или съответни случаи, които илюстрират връзката сред хидратацията и усъвършенстваното урологочно здраве при потреблението на минерални води като DEVIN Минерална?

Една от рекомендациите на Европейската асоциация по урология, основана на научни проучвания за бъбречно-каменна болест, е за химическо разграждане на бъбречни камъни посредством алкализиране на урината с минерални води или хранителни добавки, с които се реализира pH 8-9. При този метод е целесъобразно от време на време следене на pH на урината от самия пациент благодарение на тест-лентички. Комбинираното лекуване на камъни в бъбреците посредством приемане на алкализиращи хранителни добавки и минерални води с литотрипсия е най-бързият и ефикасен лечебен метод за дребни и среднокалибрени бъбречни камъни. Този метод води до по-бързо и дейно понижаване на общия размер на камъните, като за това са нужни и по-малък брой сесии на литотрипсия в съпоставяне със случаите, в които се ползва единствено литотрипсия. ()

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР