Интервю на зам.-председателя на ПП Републиканци за България Павел Вълнев

...
Интервю на зам.-председателя на ПП Републиканци за България Павел Вълнев
Коментари Харесай

Павел Вълнев: Фокусът на САЩ върху корупцията, върховенството на закона и свободата на медиите в България е постоянен

Интервю на зам.-председателя на Политическа партия " Републиканци за България " Павел Вълнев за
Г-н Вълнев, в продължение на седмица имахте редица срещи във Вашингтон. Разговаряхте със сенатори, конгресмени, анализатори, авторитетни мозъчни тръстове. Защо?
 САЩ, моят втори дом, са стратегически сътрудник и съдружник на Родината ми България. Във всички публични документи по този мотив са обрисувани областите на взаимната ни работа – съдействието в региона на сигурността и защитата, в стопанската система, търговията и енергетиката, в укрепването на демокрацията и върховенството за закона. Не на последно място е съдействието ни в отбраната на медийната независимост. Ето тези са и тематиките, от които американските ни сътрудници се интересуват непрекъснато. Това бяха проблематичните области на нашите диалози.
Нарекохте ги „ проблематични области “. Настина ли има проблем в съдействието ни със Съединени американски щати? В четвъртък стана известна позицията на двама американски сенатори, демократ и републиканец, които ускориха това чувство. Двамата приканиха България да зачита върховенството на закона и демократичните полезности, нарекоха корупцията ни „ непрекъсната “, а свободата на медиите – „ влошена “?
- Кое не е правилно? Гледам, че у нас е впрегнат огромен „ анализаторски “ и ПР запас, с цел да се омаловажи предизвестието на двамата сенатори. Но те не са инцидентни хора – Боб Менендес, демократ от Ню Джърси, е ръководител на Комисията по външна политика, а Джим Риш, републиканец от Айдахо, е най-старшият от своята партия в същата институция. Те покриват цялата политическа палитра на Вашингтон. Вижте, изказването е формален документ, последна опция на стратегическия ни сътрудник да предизвести преди изборите на 4 април, че няма да толерира корупцията, потъпкването на законите и мачкането на медиите. Точни думи са „ С наближаването на парламентарните избори за държавното управление (на България) е неотложно да отбрани тези полезности “.
 „ За страна с правила! “ е слогънът на Републиканци за България „ За страна с правила! “ е слогънът на " Републиканци за България "
Председателят и зам.-председателят Цветан Цветанов и Павел Вълнев оповестиха слогана на Политическа партия „ Републиканци за България “ за преди...
А какво е мнението на политиците, с които вие се срещнахте на Капитолия?
  Абсолютно същото е. Емоционалният градус обаче е по-висок. Ние разговаряхме с госпожа Дина Тайтъс, член на Конгреса и на Комисията по външна политика от Демократическата партия, със сенатор Тод Йънг от външната комисия и конгресмен Робърт Адерхолд от Комисията за сигурност и съдействие с Европа, наричана още Хелзинкска комисия. Доктор Адерхолд има доста информация по независимост на медиите, а аз го срещнах и с медийната независимост в България, като някогашен притежател на самостоятелна телевизия. Към тематиките добавихме трансатлантическото съдействие, корупцията в енергийните планове, като „ Турски поток-2 “, маскиран зад името Балкански поток, който трансформира България в подизпълнител на Газпром и Кремъл. Инициативата „ Три морета “ също беше във фокуса ни. С ръководителите на огромните анализаторски центрове Херитидж, Карнеги, СЕРА, Международния републикански институт, Института за проучване на външната политика и Атлантическия съвет говорихме по двустранните ни и многостранни интензивности, само че и за киберсигурността, неутрализирането на хакерските атаки и съдействието ни в НАТО.
Казахте НАТО. Стана известно, че сегашният президент Джо Байдън е бил основният покровител на България за участието й в Североатлантическия пакт. Сигурно и той се е вслушвал в тинк-танковете, преди да се заеме с тази работа...
Възможно е. Но аз си мисля друго: Може ли да членуваш в влиятелни и световноизвестни клубове на демократичните страни и да не споделяш полезностите им? Нормално ли е да генерираш мръсни секрети под общата ви заседателна маса, на която се крепи международната сигурност? Нищо не може да трансформира лъжата в истина. Моят роман е от първо лице, само число. А по отношение на обидните квалификации по адрес на уважавани американски сенатори, даже да са изречени от лакеите на една компометирана власт, за тях отново ще заплати същата власт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР