Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-н Гуцанов, парламентът реши на първо

...
Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-н Гуцанов, парламентът реши на първо
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов: Нямаме нужда от държавна наказателна бригада

Интервю на Юлия КУЛИНСКА

- Г-н Гуцанов, Народното събрание реши на първо четене да се закрият профилираните съд и прокуратура. Това е първата стъпка към промяна в правосъдната система, за която се разгласи Българска социалистическа партия. Смятате ли, че с този основен прокурор тя може да бъде осъществена сполучливо?

- Идеята за основаването на профилираните съд и прокуратура беше несъмнено добра. За страдание, тя бързо се трансформира в наказателен уред, в политическа бухалка, брутално употребена от някогашните ръководещи от ГЕРБ за кавга с съперниците им, и там, където е належащо - за директна интервенция в икономическите връзки в страната. Въпреки в началото положителните планове, тези институции са дискредитирани и би трябвало да бъдат закрити. Страната няма потребност от държавна наказателна бригада, а от заслужено, без значение и обективно правосъдие.

Следващите стъпки са преструктуриране на КПКОНПИ и оставка на основния прокурор Иван Гешев. Убеден съм, че до момента в който той заема този пост, няма да има отмъщение за хората, направили закононарушения. Очевидно е, че държавното обвиняване няма волята за това. Няма по какъв начин да си разбираем по различен метод, с изключение на като всесилен и широкообхватен чадър, неналичието на съответни дейности при съществуването на толкоз сигнали и информация за осъществени престъпления от някогашните ръководещи.

- Задържането на Бойко Борисов продължава да се разяснява от ГЕРБ и медии като политическа принуда. Вие сте претърпял полицейщината на ГЕРБ. Как ще коментирате случилото се?

- Категорично не считам, че е имало каквато и да е полицейщина, грубост и принуда при задържането на Борисов. Бързо забравихме показните арести, записвани на видео от дясната ръка на Борисов през по-голямата част от ръководството му - Цветан Цветанов. Те бяха образец за грубост. Оплакванията на върхушката на ГЕРБ по-скоро се дължат на боязън и терзание от това, което може да бъде разкрито за 12-годишното им ръководство. За него хората чакат правдивост и мощно се надявам истината да излезе нескрито. Не е обикновено всички да сме видели кюлчетата със злато и пачките в спалнята на някогашния министър председател, да са отпуснати единствено за последната година от ръководството на ГЕРБ 7,8 милиарда лева без търг, без процедури по Закона за публичните поръчки, да има свидетелства за изнасянето на пари в торби от дадените за автомагистрала " Хемус ", и да няма осъдени. Ето това не е заслужено!

Не е обикновено и друго - да има война сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Та нали са от една и съща страна на закона. Подобно опълчване в допълнение топи вярата на обществото в справедливостта и няма да ни докара до издигане до това доверие, което желаеме хората да имат към държавните институции. Нали те са за това - да могат хората да живеят по-нормално, по-спокойно и по-сигурно и да има правдивост. Колкото по-бързо тази война бъде прекъсната, толкоз по-добре - и за хората, и за страната. С този основен прокурор и с тази прокуратура това мъчно може да се случи, тъй като те са противоположното на това, от което обществото има нужда сега като метод на мислене, способи и ценностна система.

- Вие сте ръководител на Комисията по превоза и известията в Народно събрание. Един от главните Ви предизборни задължения бе построяването на интермодален терминал във Варна. Ще се случи ли?

- Това е моя идея над 15 години и в този момент повече от всеки път имам вяра, че Варна ще има ново товарно пристанище под кв. " Максуда ". До края на годината е действително да кажем, че ще има вложител и позволение за градеж. Това е резултат от направеното единствено за 100 дни от новото ръководство. Проведени бяха две срещи, следва трета, с вложители. Това са авторитетни и постоянни компании, които демонстрират интерес към интермодалния терминал. Той ще бъде ситуиран на територия от 700 дка. Предвидени са 5 кейови места - две за зърно, две за контейнери и едно многофункционално корабно място. Новият терминал ще бъде дълбоководен - 14,5 м. Това ще са единствените дълбоки места за пристанище Варна, което ще даде опция на кораби с тонаж до 50-60 000 бруто-регистър тона да влизат, което генерално трансформира концепцията на пристанището. Една от компаниите е водеща китайска компания, профилирана в построяването на пристанищни терминали и изкуствени острови, с оборот от 2,5 милиарда евро. В портфолиото й е неповторимият неестествен остров " Палмата " в Дубай.

Проведохме работна среща с министъра на превоза Николай Събев, Директива за птиците " Пристанищна инфраструктура " и проектантите на терминала. Проектът действително е подготвен близо 90% като чертежи и планиране и е на фаза работни планове. Идеята е вложителят, който ще го построи, да поеме и употребата му след отдаване на концесия. Грешка е да се дават на концесия готовите държавни пристанища. Държавата печели най-вече, когато на концесия се отдават обекти, чието създаване е почнало от нулата.

- Каква инфраструктура би трябвало да бъде построена, с цел да действа най-добре интермодалният терминал и изгодите за България да са оптимално огромни?

- За жал, България освен през последните години, а към този момент над 3 десетилетия е мощно затворена в себе си. В момента сме изправени пред последния извънреден късмет да превърнем рецесията във опция. Заради събитията в Европа и в района на Черно море, Китай желае да пренасочи своите вложения към България, с което към нас ще се насочат и голямо количество товари от Далечния изток. Преминавайки през България, те ще донесат освен милиарди левове облага, само че ще ни създадат още по-атрактивно за вложителите място. С построяването на новия интермодален терминал ще можем да сме съперници на Констанца. Навремето двете пристанища бяха съизмерими, само че с помощта на " далновидното " ръководство на ГЕРБ разликата е 13-14 пъти в интерес на румънския град освен като товарооборот, само че и като работни места. В Румъния единствено около пристанището в Констанца директно и индиректно са разкрити 175 000 работни места.

Вторият значим обект, който би трябвало да се построи, е интемодалният терминал в Русе. За задачата е належащо да бъде удвоена и ускорена жп линията Варна - Русе. Неслучайно тя е първата жп линия по време на Османската империя и по нея се е превозвало зърно от Добруджа към Високата врата.

С построяването на автомагистрала " Черно море ", само че освен като връзка сред Бургас и Варна, а като транспортен кулоар " Север - Юг ", който да свързва мегаполиса Истанбул през Бургас и Варна с Констанца с втори мост във Варна, ще осигурим още една опция за привличане на нови артикули и товари. Проектът ще разреши освен разкриването на нови работни места, само че и ще докара по-голям брой туристи. Преди 12 години никой не вярваше, че румънските туристи ще са значими за нас, а в този момент те са главните посетители в българските курорти в периферията на сезона - напролет и есента. Това може да стане и с турските туристи, които в този момент са привлекателни за зимния сезон, само че с построяването на автомагистралата ще са атрактивни и през лятото.

Имаме финален късмет да осъществяваме опциите на геополитическото си състояние. Пристанище Солун се развива извънредно бързо. Скоро Гърция ще бъде един от главните направления от Близкия и Далечния изток към Западна Европа. Когато стоките влязат в пристанище Солун, ще би трябвало да преминат или през България, или ще ни заобиколят през Северна Македония и Сърбия. Затова е значимо допустимо най-бързо да изградим нужната инфраструктура, с цел да преминат тези товари през България и да донесат на страната ни освен големите облаги, които вървят с тях, само че и по този начин нужното ни самочувствие и престиж на основен фактор в европейската и международна стопанска система.

- Как хората, с които се срещате, одобряват и правят оценка присъединяване на Българска социалистическа партия в ръководството?

- Участието на Българска социалистическа партия в ръководството на страната се посреща изрично и единомислещо позитивно. Няма организация, с която да съм се срещал, която да не поддържа и да не адмирира присъединяване ни в ръководството, политиките и позициите, които пазиме.

Хората желаят по-бързи дейности, повече правдивост и действителни стопански промени. Участието на Българска социалистическа партия в ръководството постоянно е обвързвано с огромна вяра. Натоварени сме с огромни упования и би трябвало да се оправим добре, с цел да настъпи дълго чаканата смяна на живота на хората. А това е и огромната задача на всяка виновна партия, каквато е Българска социалистическа партия. Убеден съм, че ще успеем да осъществим голяма част от предизборните си задължения и ще потвърдим, че неслучайно имаме 130-годишна история.

БОРИСЛАВ ГУЦАНОВ е роден във Варна. Завършил е ВВМУ " Н. Й. Вапцаров " - " Корабоводене на гражданския флот ", и ВА " Г. С. Раковски " - " Стратегическо управление на сигурността и защитата ". Има просветителна и научна степен " Доктор " по военнополитически проблеми на сигурността. Бил е общински консултант от Българска социалистическа партия, два мандата ръководител на Общински съвет във Варна. Председател на Българска социалистическа партия във Варна, член на ИБ на партията. Народен представител в 42-рото, 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Председател е на Комисията по превоз и известия и член на Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР