Интервю на Тодор Токин с Росен Йорданов, социален психолог, пред

...
Интервю на Тодор Токин с Росен Йорданов, социален психолог, пред
Коментари Харесай

Росен Йорданов: Малко хора ще се замислят колко парадоксално е, че от една страна си срещу "Газпром", но купуваш от "Газпром", от една страна си срещу Путин, но обслужваш много активно "Лукойл"

Интервю на Тодор Токин с Росен Йорданов, обществен психолог, пред " Труд "
 
Какво да чакаме дни преди формалния старт на предизборната акция? Каква ще бъде тя? Ще има ли огромни разбърквания в идващия парламент? Според психолога Росен Йорданов сега се води борба сред " здравите сили " и здравия разсъдък - кои са те? Йорданов счита, че израелският пиар екип работи доста целеустремено и кампанийно за изчистване имиджа на проваления министър председател Кирил Петков, само че резултатът от това няма да бъде огромен.
 
Към лапсусите, лъжите и изцепките на някогашния министър председател Кирил Петков към този момент се добави и разпра с публицист. Как ще коментирате всичко това, господин Йорданов? 

Сигурен съм, че един ден държанието и събитията към инагурацията на този персонаж в нашата политика ще бъдат изучавани научно, тъй като те са блестящо удостоверение за всевъзможен вид научни опити, които биха могли да илюстрират законите на обществената логика на психиката и изкривяванията на усещанията на хората.
 
Какво имате поради?

Намираме се в доста бурна неолиберална среда, виждаме го и в Америка, в която политическата уместност ни превзема и мистицизмът и резултатите са доста по-силни от истината. Това се придвижи и на нашия политически терен. Например политиката на Facebook да отхвърля истините. На едно мнение се опълчва друго и Facebook приема, че тази информация е подправена. Т. е. не живеем в ерата на правилното поднасяне на обстоятелствата, а живеем в ерата на резултатите.
 
Какво произтича от това?

Дали Кирил Петков ще удари някого и ще му разбие устата надали би било вест, тъй като сега това не е забавно на главните мейнстрийм медии. Ние се намираме в миг, когато пропагандата е толкоз явна, че аз не съм живял в ерата на Гьобелс, само че мисля, че съществено се доближаваме до сходни измерения.
 
В момента се води по-скоро борба сред здравия разсъдък и " здравите сили ", като здравите сили са тези на политкоректността, на неолиберализма. Очевидно е за всеки рационален здравомислещ човек, който си гледа в портфейла и в сметките за ток, поглежда в хладилника и вижда, че животът му се е трансформирал трагично в отрицателна посока. Но какво слушаме сега, коя е главната тематика? 
 
Газът?

Да, и за какво е тя? Защото имаме един израелски пиар екип воглаве с някогашен военачалник от Мосад, който се пробва да употребява още веднъж президента като ракета-носител, с цел да може да закрепи имиджа на безусловно провалилото се държавно управление на Кирил Петков и да избавя вредите, които те сами си нанесоха.
 
И по какъв начин става това?
 
Като концентрира вниманието само върху газа. Това е тематика, върху която множеството хора надали имат експертиза, тя е комплицирана и изисква доста деликатни разбори. Каквито и подробни схеми да прави господин Делян Добрев, за доста хора това няма да е от голяма важност. За тях в ушите ще кънти следното: " Кирил Петков е герой за равноправност от " Газпром " и неприятните, които желаят да ни върнат към " Газпром ".
 
Т. е. президентът се пришива към ГЕРБ и още веднъж се сервира на обществото манджата на познатата дихотомия - едните са борците, а другите са неприятните, които желаят да ни върнат към остарялото. Това се налива и мултиплицира през всички национални медии от заран до вечер от знайни и незнайни специалисти, множеството от НПО-та. Това са хора, които в никакъв случай не са се докосвали до действителния живот и до решение на действителните проблеми.
 
Така че колкото и парадоксално да звучи, сега дуелът сред предишното държавно управление на Кирил Петков и служебното държавно управление на Радев в действителност работи доста интензивно за връщане на част от изгубеното доверие. Аз настоявам, че в случай че този спешен пиар не се осъществя сега, Политическа партия щеше да падне до едноцифрен резултат на идващите избори.
 
А не да са втори в социологическите изследвания?
 
Точно по този начин. И другото нещо - да се отвратят оптимално хората. Макар че се приказва за предстояща висока изборна интензивност, тези хора нямат интерес от нея. Ще изтъквам доцент Стойчо Стойчев от ваше изявление в " Труд ", който предвижда, че действителните гласове за Политическа партия и Демократична България, взети дружно, са към 350 000.
 
Те биха били със доста по-голяма тежест при 2 милиона гласуващи, в сравнение с тези 3 милиона и половина, които нормално гласоподават. Така че сега задачите, които преследва този прословут пиар екип - който сред прочее бе включен за очернянето на Цветанов като вътрешен министър - са да се възвърне борческият имидж на младия и деятелен, въпреки и глуповато изглеждащ някогашен министър председател Петков и на незнайните тъмни сили от предишното.
 
Малко хора ще се замислят какъв брой парадоксално е, че от една страна си против " Газпром ", само че купуваш от " Газпром ", от една страна си против Путин, само че ти обслужваш доста интензивно " Лукойл ". Никой не си задава въпроса по какъв начин по този начин внезапно тези, които предходната година скачаха в съвсем обреден транс към президентството и осигуриха успеха на Румен Радев, в този момент скачат против него.
 
Не беше ли Радев индивидът, който сътвори Кирил Петков и Асен Василев и ги наложи в българската политика? Така че сега ставаме обект на извънредно сериозна операция от доста опитни екипи, става дума за груба замяна на действителността.
 
Какъв ще бъде резултатът от това?
 
Съмнявам се, че резултатът ще бъде същия, тъй като битката е за спешно избавяне на пропадащия имидж. Кирил Петков завежда дело против Бойко Борисов за клюка в същия ден, в който съдът разгласи ареста на Борисов за безусловно противозаконен. Това е медийно затъмняване - едната вест да измести другата.
 
Съдът афишира карцерът за противозаконен, и в това време Кирил Петков като последна инстанция, като човек, който наруши неведнъж законите и Конституцията, завежда дело за клюка и то за забележителна сума, което да придаде тежест. Нали разбирате, че този човек не ги измисля тези неща.
 
По метода, по който работи пиар екипът нямам подозрение че се работи доста целеустремено и кампанийно. Но хората, заровени в проблемите на всекидневието си, рядко се замислят какво тъкмо са намислили да вършат с тях. В момента ни пускат подобен сигнал, който да задейства стереотипния модел на държание.
 
И какви са тези сигнали?
 
" Млад ", " 12 години ", " Газпром " против " остарял ", " пенсиониране " - забелязвате ли какви стандарти ни се пускат по медиите. Макар че в политиката и в логиката на психиката възрастта е по-скоро привилегия, а не е проблем. Проблем е когато си некомпетентен и неузрял, политиката изисква мъдрост, а не това дали си приключил в Харвард - Петков не го е приключил, само че това е друга тематика.
 
В 47-то Народно събрание се провали опитът да бъде формирано още едно държавно управление. Всички партии тръбяха, че желаят избори, само че с цел да се отиде на тях, би трябвало да се мине през служебното държавно управление на Радев и се знаеше, че то ще прави, ще коства, само че ще ни закачи още веднъж за " Газпром ". Не са ли тези партии отговорни за тази обстановка?

Всъщност служебното държавно управление въобще не ни е закарало към Москва. В момента единствено се приказва за това, че ще се водят някакви договаряния, аз не съм сигурен, че ще могат да създадат каквото и да е в тази сфера. Много е комфортно служебното държавно управление за пробутване на тезата, че в действителност то ни връща към " Газпром ", а предходните са ни отделили от него.
 
Това е огромната игра. Нека да погледнем рационално. Служебното държавно управление няма безусловно никакво време да направи нещо съществено в енергетиката. Кога ни върнаха към " Газпром ", откакто ние в никакъв случай не сме излизали от " Газпром ". Как по този начин Политическа партия с ненаситност изясняват, че няма да вършат коалиция с ГЕРБ, а драговолно са се хванали с Българска социалистическа партия, която твърди, че би трябвало да се възстановят договарянията с " Газпром "?
 
Каква е тази политическа шизофрения? Тя е обяснима единствено през това - да се направи безусловно всичко за да се предотврати очертаващия се неуспех. Моята прогноза е, че на тези избори той няма да се усети толкоз мощно от борсовите играчи от Политическа партия, само че ще се усети следващата година, когато през есента ще преживеем компликациите на нещата, които те са свършили.
 
Аз съм извънредно угрижен с каква лекост се подминава арестуването на опозиционен водач на най-голямата партия в България от някакви хора с тежка настройка за корист като някогашен министър на вътрешните работи и някогашен министър председател. Значи ли от това, че всеки, който се докопа до властта може да прави каквото си желае, в каква страна живеем? В болшевишка ли или в демократична? Не става въпрос дали става дума за Борисов, за Петков, за Василев или за който и да е. Това е неприемливо като мислене.
 
Един въпрос, който разбуни духовете - за какво началничката на кабинета на Петков и една от най-близките му Лена Бориславова бе низвергната от листите на Политическа партия? А върху Лена се трансферира май всичко, сторено от Петков - изгонването на съветските дипломати, скъсването с " Газпром " и какво ли още не. Май ще я създадат изкупителната жертва...

Ами да, " козелът на опущенията " или черната овца. Това е също един добре обмислен пиар ход, с който да се разтовари отговорността от невнятния някогашен министър председател. Виждате с каква безкомпромисност се жертват правилни, лоялни и обичани хора, с каква безпардонност се разкарват. Разбира се, обезщетения несъмнено ще се намерят, значимото е да не се губи инерцията, да се измества фокусът на внимание от същинските проблеми към бутафорната борба за " Газпром ".
 
Освен това госпожа Бориславова сподели доста покъртителен инфантилизъм в политическото си държание и е елементарно да u бъдат пришити всички тези грехове. Не забравяйте, че би трябвало да се дистанцират и от хипотетичната любовна връзка, която също основава стеснение - ето, вижте с каква лекост мога да се освободя от нея, тя не ми е държанка, не ми е близка, не съм я толерирал, не съм u давал големи заплати, тъй като преди този момент съм пипал парапета и т. н.
 
Ще съумеят ли Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия да съберат 121 депутати, с цел да ръководят още веднъж, както се заканва Кирил Петков?

Абсурд. Според мен в случай че това се случи, мога умерено да си взема всички книжки под мишница и да се забия в някое далечно българско село, да си виждам кокошки и пуйки и да не се занимавам въобще с коментар на публичните процеси. Смятам, че резултатът на трите обединения ще бъде трагично по-лош от предходния парламент.
 
Събирането на 121 депутати би било неуспех на цялото ни общество и не мисля, че ще се случи. Ще има разбърквания, само че в различен смисъл. Един от законите на Нютон гласи, че всяко деяние има равно по мощ противопоставяне. В българския политически живот ще настъпят други промени, които в този момент не виждаме, оплетени във всички тези бутафорни аматьорски и гротесктни осъществявания по българските медии.
 
Какви ще бъдат тези промени?
 
В България ще се преконфигурират по-консервативните сили. Говорим за хората, които са запазили здравия си разсъдък и разчитат на обичайните полезности и без значение от това, което им внушават, одобряват, че има биологична основа на половете, че има праволинейност в връзките и цели, които би трябвало да следваме. Това са хората, които са опазване на някакви естествени рамки в живота.
 
Ще има странни конфигурации, които до неотдавна са изглеждали съвсем невъзможни. Мисля, че пикът на лудостта, в случай че може по този начин да назовем протестната просвета, която ни заля, идвайки от Америка през Демократичната партия, ще катастрофира в края на годината и тогава съчетанието сред политическа импотентност и доста неприятни стопански условия безусловно ще задължи някои партии да осмислят съществено политиката си и връзките си по този начин, че да се случат кардинални съюзи към в действителност национално значими неща, които да се отразят през 2023 година.
 
Това е значимото, което би трябвало да се случи - от психична към политическа действителност. Политическа партия отвориха доста фронтове и си сътвориха извънредно доста врагове, които отхвърлят да одобряват цялата тази мистификация и корпоративна просвета, която се постанова като метод на мислене в едно консервативно общество като българското.
 
Либералното стана мръсна дума и това не е добре. Ще отпаднат и няколко политически въжеиграчи, които много дълго време получаваха съществени бонуси. Мисля, че и в лявото ще се случи сходна смяна. Госпожа Нинова разчита на взаимност, за 7 месеца е раздала постове на 500 съпартийци, само че това не може да закрепи нейното състояние в партията.
 
Според вас може ли и по кое време би могло да се счупи психическата преграда пред коалиция ГЕРБ-ДПС?
 
Когато нещата опрат до кокала, дано по този начин да го кажа, когато се извършат някои вътрешни промени, когато се стигне до убеждението на безмълвното болшинство, а не на красивото жълтопаветно малцинство. Покрай тематиката за изчегъртването стана ясно, че този развой би трябвало да се спре. Няма по какъв начин да изчегърташ едни 400-500 хиляди души в страната.
 
Това е невероятно и няма по какъв начин да се случи. В Движение за права и свободи също текат процеси, които демонстрират едно осъвременяване. В България ще се върне времето на естественото партийно строителство, а не на фейсбук демокрацията и на интернет организацията на партии. Мейстрийм културата, която постановат неолибералите и неомарксистите сега е, че улицата може да смъква всичко, че улицата може да ръководи.
 
Достатъчно е да задействаш едно Facebook болшинство, пускаш го на улицата и то незабавно постанова някакви условия, без значение дали те са демократични или не. Щом са доста хора, значи всичко е демократично. Мисля си, че партиите, които построяват един естествен и по-консервативен вид на партиен живот, рано или късно ще стигнат до нещо общо, поради големите рискове, в които ни вкараха тези шарлатани и белите, които направиха.
 
Хората се трансформираха, ние се докоснахме до това да живеем малко по-цивилизовано. Едно сериозно голям брой отрасна и се възпита в това, че е хубаво да поддържаме някакъв естествен стандарт на живот, който не е оня ултра ляволиберален модел, който желаят да наложат, а оня, естественият християндемократичен модел на мислене и връзки, който беше до неотдавна образец за всички нас.

Росен Йорданов е магистър по обществена логика на психиката от Софийския университет. Бивш зам.-директор на Института по логика на психиката в Министерство на вътрешните работи и един от известните експерти по престъпна логика на психиката с повече от 20 години на практика опит, работа с детектор на лъжата, профилиране и разнообразни престъпни следствия и спешни договаряния. Управляващ съучастник в консултантска компания за ръководство на човешки запаси.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР