Интервю на Росица АнгеловаХристо Панайотов е кандидат за общински съветник

...
Интервю на Росица АнгеловаХристо Панайотов е кандидат за общински съветник
Коментари Харесай

БСП доказа, че е последователна в своите действия

Интервю на Росица Ангелова

Христо Панайотов е претендент за общински консултант от листата на " Българска социалистическа партия за България ", магистър по обществени финанси, фамилен с две деца. Той има към този момент актив един мандат в общинския съвет на Бургас, където се отличи като един от най-разпознаваемите и дейни градски избраници със забележките си към структурирането на общинския бюджет, продажбата на общинска благосъстоятелност и тегленето на заеми. Бургазлии също по този начин го познават с акциите му по отношение на разширението на " синята/зелена " зони, проблемите с непорочност и безразборното изсичане на дървета в централната част на града. Можете да го подкрепите, като гласувате с номер 1 за " Българска социалистическа партия за България " в интегралната бюлетина и персонално, посредством преференция 103.   

" Ще работя срещу закриването на Нефтохим, тъй като това ще е пагубно за локалната стопанска система "

- Господин Панайотов, предизборната акция е в разгара си, организирате срещи с доста хора - какво ви споделят те?
- Всеки човек, с който съм се срещал през тази акция подхожда към мен по друг метод. Но като цяло мога да споделя, че не е изгубена вярата, че животът на жителите на Бургас може да бъде усъвършенстван, омекотен и хората още веднъж да се усмихват повече. Интересното е, че те самите ми подават хрумвания за развиването на Бургас, показват ми слабите места, развиват своите хрумвания и дружно обсъждаме, кое би било потребно за Бургас. За което, несъмнено съм им извънредно признателен. Голямата част от тях желаят нормалните неща като например да се продължи благоустрояването към жилищните блокове, тъй като в действителност има места и региони, които по никакъв начин не са приветливи. Младите майки желаят още детски площадки, младежите- фитнес зони, а по-възрастните повече зони за отдих и отмора. За нашите съграждани от ж.к. " Меден рудник " продължава  да бъде проблем неналичието на устроени зони за паркиране, построените не са задоволителни. Не дребна част от хората, с които разговарях упорстват в комплекса да се създадат велоалеи. За да се улесни трафика в пиковите часове, една от концепциите, които обсъждахме е построяването на надлези над огромните булеварди, свързващи комплексите и огромните търговски вериги. Така многочислените пешеходни пътеки ще станат непотребни, а хората ще пресичат безвредно и по-бързо. Говорим си също по този начин за работни места, по-зелен Бургас, за морето, всеки има своята визия за Бургас. Идеите и посоките са разнопосочни, само че съгласно мен значимото е едно, а точно че съгражданите ни виждат в бъдещите съветници от Българска социалистическа партия хората, които могат да поемат задължения и те да бъдат изпълнени.
- Кои са целите ви за Бургас?
- За себе си съм решил в идващия общински консултант да не отстъпвам 3 съществени целта, а точно:
1. Да не се допусне замяна на историята ни. И в този мандат имаше сходни опити, на които успяхме да се противопоставим. Очаквам сходни провокации и в идващия, само че от в този момент декларирам, че в мое лице ще има човек, които няма да разреши това да се случи.
2. Да работя за това да не се допусне закриване на Нефтохим, тъй като това може да се окаже пагубно за локалната стопанска система. Много от претендентите за кметове приказват за разкриване на нови производства и работни места, само че някак си услужливо пропущат протичащото се към един от най-големите работодатели в града ни.
3. Организирането на референдум за обсега на синя/зелена зона в Бургас.
Ще работя за допускане на съгражданите ни до по-широко присъединяване при разискването на значими за  Бургас въпроси, отнасящи се до вземането на основни за града ни, решения. В предходния мандат няколко пъти се пробвах да трансформира Правилника за работата на общински съвет Бургас в тази посока.
 - Българска социалистическа партия е поредна в отстояването на обществена политика. Какво предвиждате в програмата в тази част?
- Програмата за Местни избори 2023 е продължение на досегашната работа на групата ни в общинския съвет. За по-кратко е наречена Община Бургас - обществената община /в поддръжка на своите жители/ и включва обществени придобивки в няколко съществени направления:
- За по-възрастното потомство се планува верига от обществени домове и центрове за рехабилитация, както и развиване на услугите в обществения патронаж, посредством основаването на  общинско дружество " Грижа ", осигуряващо медицински, битови и правни услуги ;
- За младите фамилии ще работим за увеличение на средствата във фонда за стимулиране на раждаемостта; бебешка кутия за всяко новородено дете в община Бургас с всичко належащо за първите месеци след раждането, както и безвъзмездна занималня за учениците от 1 до 4 клас през летните месеци;
- Прекратяването на практиките за непрекъсната продажба на общински жилища и доживотното им прилагане, ще даде късмет на повече нуждаещи се наши съграждани.
Това несъмнено е единствено част, от нашите задължения към бургаските жители.
- Как един общински консултант може да влияе върху процеси като ниски приходи, обезлюдяване и неприятна инфраструктура?    
- Това, което мога да Ви кажа по този въпрос е по какъв начин аз успявах /разбира се не всеки път/ да влияя от позицията си на общински консултант. При срещи с жители на Бургас и алармиране от тяхна страна за даден проблем, започвах редовно да изисквам от общинската администрация, институции и териториални звена решение на поставените проблеми. Разбира се това коства доста труд, време и сила, тъй като проблемите не се вземат решение с едно телефонно позвъняване или отправено запитване в зала. Но въпреки това решенията на проблемите ми носи необикновено задоволство. Често пъти се запитвам, за какво е належащо и кому е нужно да се основават бюрократични пречки, нали всички общински съветници, кметове и административни чиновници би трябвало да са в интерес на жителите.
- Какво е финансовото положение на община Бургас сега?
- През актуалният мандат бях член на комисията по бюджет и финанси и имам взор върху настоящото финансово положение, а точно:  В признатия Бюджет 2023 се продължава с дълговото задължение, плановете са за задлъжнялост през 2023 година от 81 850 000 лв., при лични доходи на община Бургас от едвам 180 млн. лв.. Продължава се и с неверната процедура с заеми да се финансират планове, които не носят приход, което води до увеличение задлъжнялостта на общината. Като цяло във връзка с приходите в община Бургас липсва управническа воля и дарба за търсене на спомагателни източници, в това число по-ефективен метод за ръководство и предписание с общинската благосъстоятелност и ръководство на общинските сдружения. Никаква информация за целесъобразността и успеваемостта на разноските по финансовата стратегия. Тя не отразява дълготрайните цели на града заложени в признатите от всички нас като общински съветници тактики и проекти. Възниква въпроса за какво вършим това, а не нещо друго, обектите включени в финансовата стратегия са избрани по неразбираеми критерии от администрацията. Прехвърлят се едни и същи капиталови планове година след година без действително да е свършено нещо по тях.
- На тези избори,отново има претенденти за кметове и общински съветници, които обикалят от партия на партия. Как ще коментирате това събитие и могат ли хората да им се доверят?
- Всеки има право на личен избор, по какъв начин, по какъв метод и с какви послания да застане пред жителите на Бургас търсейки тяхната поддръжка. За за себе си ще кажа, че съм останал пореден в годините като повече от 20 години пазя концепциите на Българска социалистическа партия. Следвам партийните рекомендации за развиването на града ни и дръзвам да настоявам, че не съм правил взаимни отстъпки с достолепието и морала си. От друга страна следим лица минали през разнообразни партии и организации, гръмко " отрекли се от едните " и " клели се във честност в други ", търсещи още веднъж и още веднъж доверието на гласоподавателите. Нека хората сами да преценяват на кой от двата вида претенденти биха се доверили на идните избори.
- Защо хората би трябвало да гласоподават за " Българска социалистическа партия за България "?
- В годините Българска социалистическа партия е потвърдила, че е поредна в дейностите и решенията си. Не се крие зад " кухи " изречения, не дава обещание неща, за които авансово е несъмнено, че няма да извърши. За мен това би трябвало да е водещо при избора за кого да се гласоподава на идните избори! В противоположен случай алтернативата е " кресливи " политици, предлагащи неосъществими неща с ясното схващане, че в никакъв случай няма да им се отдаде късмет да ги извършват, популисти, които са подготвени да се продадат единствено и единствено да доближат заветната си цел влизане в ръководството. Примерите в тази посока са доста! Мислите ли, че е случайност над 130 годишната история на Българска социалистическа партия? Не, не е!  
- Какъв е апелът Ви към вашите гласоподаватели?
- Бургас има потребност от работещи, крепко стъпили на земята, хора - специалисти и експерти, които да надскочат рамките на ежедневните проблеми, да накарат съгражданите си за момент да не помнят за " неприятното " към тях и дружно да насочат старания за основаването на мечтаната от всички нас градска среда!
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР