Интервю на председателя на Управителния съвет на ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас

...
Интервю на председателя на Управителния съвет на ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас
Коментари Харесай

Шефът на ЛУКОЙЛ Нефтохим: Преминаването на друг вид петрол е скъпо, изисква 3-4 години

Интервю на ръководителя на Управителния съвет на " ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас " АД Илшат Шарафутдинов

- С какъв вид нефт може да работи рафинерията? Може ли да работи напълно без съществуването на съветски нефт или би трябвало да е в микс с него и други сортове?

- Рафинерията е проектирана да преработва петрол със наличие на сяра, компактност и дестилационна крива от вида на Urals. Оптималната успеваемост на преработката се реализира при преправянето точно на този сорт; позволена е и примес на Urals с други сортове, само че с непрекъснато качество на бленда и непрекъснато съответствие. Факторите, обуславящи съотношението, са сериозните индикатори на качеството на бленда: дестилационно систематизиране на фракциите (дестилационна крива), компактност, вискозитет на нефта, наличие на сяра, наличие на органични киселини, и други

Пълното заменяне на Urals с други сортове ще изисква преоценка на софтуерните благоприятни условия на предприятието, защото ще повлече след себе си голям брой промени: в топлинния баланс на инсталациите, металургичните и хидродинамични индикатори на оборудването, класовете на корозионната му резистентност. Всички тези трансформации в оборудването са нужни за отбягване на риска от повреди.

- Колко време би лишила вероятно трансформиране на рафинерията, с цел да работи без съветски петрол?

- Подобен жанр промяна, с изключение на високата си стойност, изисква и 3-4 години време за планиране, поръчване и направа на оборудването, строителство на инсталациите. Като знаем, че имаме единствено две години и половина до края на 2024 година, работим два пъти по-усърдно, с цел да създадем плановете за нужните софтуерни ограничения. Но основното е сигурността и екологичната успеваемост на производството и да запазим работните места на работещите в завода и сервизните фирми-партньори.

Но предприятието няма да се оправи единствено. Политическото решение за отвод от плановия вид петрол с отработена и лесна логистична скица на доставка доста трансформира изискванията на работа. Анализът на международната процедура демонстрира, че решението на сходна задача изисква развиване на логистичната инфраструктура, която сега е проектирана предвид на постоянните и чести доставки на първични материали с непроменяемо качество. Необходимо е присъединяване на страната в развиването и обезпечаването на брегова логистична инфраструктура за приемане и предпазване на много по-големи количества петрол с друго качество, обезпечаване на потенциал за качественото им блендиране и подаване за преправка на примес с непрекъснато и възможно за софтуерното съоръжение качество.

Преминаването към преправка единствено на тежки и високосернисти нефтове от Близкия изток, да вземем за пример, ще изисква съществени вложения. Измененията ще обиден схемата и апаратния дизайн на инсталацията за подготовка на суровина, логиката и сериозните параметри в цялостната система за ръководство и противоаварийната защита; ще се наложи смяна на материалното осъществяване на главното софтуерно съоръжение, както и създаване на нови сероочистващи съоръжения и нови каталитични системи, посредством което да се обезпечи качеството на горивата и спазването на екологичните правила.

- По какъв метод би могъл да се реализира този преход? Какво е належащо за това и от кого би трябвало да пристигна решението?

- Абсолютно належащо за естественото и безвредно действие на рафинерията е обезпечаването на неизменност в качеството на смесения петрол по сериозните му индикатори, за които към този момент приказвах.

Още по-важно изискване е развиването на логистичната инфраструктура за приемане и качествено разбъркване на различните сортове петрол. Параметрите за доставка на петрол се усложняват доста: усилва се тяхната разнородност, прибавя се прекосяването през Проливите, трансформира се размерът на танкерите, доста се удължават периодите за доставка, липсва яснота в качеството на сортовете петрол, които са налични на пазара.

Ние готвим съответни оферти към държавното управление на Република България за развиването на логистична инфраструктура по приемане и разбъркване на различни сортове петрол. Разчитаме да получим поддръжка от страната във тип на финансиране и създаване на нов нефтен терминал с инфраструктура за разтоварване на огромни танкери от вида SUEZMAX, резервоарен парк с потенциал от най-малко 1 млн. куб. м за предпазване и блендиране, както и помпена станция с нефтопровод до рафинерията.

- Колко ще коства това?

- Сега никой не може да отговори на този въпрос. Чакаме оферти от нашите сътрудници, които се занимават с търговията на недопечен нефт, по отношение на налични на пазара сортове петрол в дълготрайна вероятност. И координиране на нашите оферти по логистичната инфраструктура от страна на държавното управление. След което ще се захванем с плановете на цената.

- България получи пролонгация за ембаргото на съветски нефт до края на 2024 година. До тогава ще може ли рафинерията да стартира да работи без съветски доставки?

- Срокът е провокационен, само че ние добре разбираме значимостта на задачата, и " ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас " АД ще направи всичко допустимо за адаптирането на софтуерната си инфраструктура към преработката на различни сортове петрол. Разчитаме и на подпомагане от страна на страната за обезпечаване на логистичната инфраструктура.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР