Интервю на Павлина Живкова за в-к Труд Господин Чуков, неизбежен

...
Интервю на Павлина Живкова за в-к Труд Господин Чуков, неизбежен
Коментари Харесай

Боян Чуков: Русия ще действа безкомпромисно

Интервю на Павлина Живкова за вестник " Труд "

Господин Чуков, неминуем ли беше спорът в Украйна?

- За международната експертна общественост и за всички съществени политици с опит в региона на световната сигурност събитията в Украйна бяха неизбежни. Военната мощност на Русия набъбна и стартира да съперничи на Съединени американски щати. В същото време Пентагонът стартира да усвоява украинската територия във боен проект без страната да е член на НАТО. Президентът Зеленски позволи съдбовна неточност преди време като заплаши, че неговата страна ще се откаже от своя безядрен статут на фона на осемгодишното избиване на рускоговорящото население в Донбас от украинската войска.

Украйна като правоприемник на една високотехнологична част на някогашния руски ВПК има експертни и промишлени запаси и може с външна помощ бързо да се снабди с атомно оръжие. Още през 1991 година редица известни западни политици и дипломати предупреждаваха, че придвижването на НАТО на изток към съветските граници ще докара до необратими последствия.

Предупреждение направи през 2008 година и днешния началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс с докладна бележка до Кондолиза Райе, в която показва, че " Украйна е най-червената от всички червени линии за Кремъл ".

Геополитическият специалист Джордж Кенън предизвести Бил Клинтън през 1997 година: " Разширяването на НАТО би било най-съдбовната неточност на американската политика в цялата ера след Студената война ". Би трябвало да си дадем сметка, че Третата международна война е в своята начална фаза. Тя няма да наподобява като Първата или Втората. Пропагандните медийни машини хем усилват шума от въоръжените битки в Украйна, хем приспиват сетивата ни за рационално мислене.

Масите са като онази жаба в топла вода, която се нагрява постепенно, само че ще бъде " сварена " в най-неочаквания миг. Засега спорът сред Русия и Запада е с ниска активност, само че за жалост е допустимо тя да стане и висока.

Каква е задачата на Русия?

- Владимир Путин от години повтаря все едно и също. Кремъл няма да се съгласи да бъде нарушено главното предписание за общата световна сигурност, което попада в интернационалните документи на ОССЕ, подписани от всички страни, членки на организацията, през 1999 година в Истанбул и 2010 година в Астана.

Сигурността на едни страни не може да става за сметка на други. Приближаването на военната инфраструктура на НАТО компактно до съветските граници е неприемливо за съветските военни стратези. Основната цел на Русия е да подсигурява своята национална сигурност, която е застрашена от напредването на военната инфраструктура на Североатлантическия алианс в Източна Европа и военното асимилиране на Украйна.

Политиката на " отворени порти " на НАТО влиза в прорез със тактиката за сигурност на Русия. В началото на 90-те се считаше, че Североатлантическият алианс, който е инструмент от Студената война, няма да се уголемява на изток. Но НАТО освен се разширяваше на изток и погълна цяла Източна Европа, само че стартира да нараства и към постсъветското пространство. Кому е нужно това? С какво Украйна щеше да способства за сигурността на Западния вектор?! С нищо. Тъкмо противоположното, беше употребена, с цел да извади Русия от равновесие.

Как тълкувате опасността на Путин: " Който се пробва да ни пречи и още повече да основава закани за нашата страна, за нашия народ, би трябвало да знае, че отговорът на Русия ще бъде неотложен и ще докара до такива последствия, които в никакъв случай не сте изпитвали в историята си "?

- Това е непосредствено предизвестие, че Русия няма да се поколебае да използва атомно оръжие в случай че продължава да бъде предизвиквана или някой се опита да се намеси в дейностите на Шойгу в Украйна. Русия ще работи безкомпромисно. Не е инцидентно, че директно преди тази военна интервенция беше извършено широкомащабно обучение на съветската атомна триада. Руските атомни подводници започнаха да плават покрай източното и западно крайбрежие на Съединени американски щати. Владимир Путин подсказа с съответни механически мероприятия, че Русия може да нанесе ракетни удари, в това число и нуклеарни, по центровете за взимане на решения. Ако западните страни решат да се намесват в Украйна. Путин е сложил на карта всичко, поради Украйна.

Бихте ли планували какво ще е развиването на спора?

- Считам, че след " денацификацията " и разоръжаването на Украйна в Киев ще има ново държавно управление, положително настроено към Руската федерация. Всички въоръжени обединения на украинските десни радикали ще бъдат разформирани. Изключвам военна интервенция на НАТО в Украйна. Вашингтон неведнъж съобщи, че не се възнамерява американска военна интервенция. Естествено, това касае и НАТО, организация, която е функционалност на Пентагона.

Необходимо е да се прави разлика сред осведомителната война и действителните стъпки, които са подготвени да създадат двете страни. Конфликтът може и да не завърши с борбата в Украйна. Зависи от доста фактори. Не изключвам вероятността руснаците да пробият така наречен " сувалкски кулоар " от Беларус до Калининградска област. Защото освен това разтягане на връзките, те на практика могат да изгубят Калининградска област. Подобна интервенция би означавала на практика спор с Литва.

Докъде ще спре Русия, единствено до Източна Украйна ли или и по-навътре?

- Това е много сложен въпрос. Според мен не става въпрос единствено за Източна Украйна. Русия ще реши и редица свои неотложни геостратегически проблеми, имащи директно отношение към Украйна. Ще бъде проведен сухопътен кулоар до Приднестровието по украинска територия, откакто Киев стане другарски надъхан към Москва. След Крим съветската войска ще може да употребява за свои цели и украинския остров Змийски, който е на 12 морски благи от румънския бряг и е покрай американската база в региона на Констанца.

Военните уреди, които Англия се пробва да построи по украинското крайбрежие на Черно море, няма да се употребяват от английските Военноморски сили. Русия упорства НАТО да се свие до старите си позиции преди 1997 година Русия не желае да вижда в Европа ракетни системи на НАТО дислоцирани по-близо от 1800 км до своите граници. Промените, за които упорства Москва, към този миг са невъзможни. Никоя от тези страни не би се съгласила да напусне Алианса, изключително след последните събития в Украйна. Но тези претенции са знак, че Русия е изгубила всякакво самообладание към това, че Съединени американски щати с една изключително огромна лекост не се преценяват с ползите й.

Как ще дефинират кои украинци би трябвало да бъдат съдени?

- Преди броени дни по съветската телевизия Россия 24 представител на съветския Следствен комитет прочете лист от 85 индивида, които бяха посочени като военни нарушители. Оказа се, че руснаците през последните години са събирали доказателства за осъществени от тях закононарушения. Посочени са украински военни, които са давали заповед да бъдат обстрелвани с оръдия и минохвъргачки села и градове в Донбас, вследствие на което са убити хиляди деца, дами и старци.

В Следствения комитет е проведен един цялостен етаж за работа по украинските военни, които са упрекнати във военни закононарушения. Вече задочно е наказан един някогашен украински министър на защитата. На съветските следователи са известни всички персонални данни на украински военни, които са посочени като военни нарушители. Възможно е да има обществен развой, който да бъде излъчен по съветските телевизионни канали. Някакъв вид на актуален Нюрнбергски развой.

Защо Путин назовава Украйна нацистка страна?

- Очевидно е за какво Путин назовава Украйна нацистка страна. Днешната власт в Украйна е в ръцете на хора, които виждат украински народен воин в лицето на Степан Бандера.Той е сътрудничал в интервала 1944-1945 година на Абвера и е подготвял диверсионни групи. Работел е в интерес на нацистите.

На 9 април 2010 година Степан Бандера е почетен посмъртно за Герой на Украйна. Герой на днешна Украйна е и Роман Шухевич, причастен към всеобщи убийства на евреи и поляци. Той е служил във въоръжени подразделения на Третия райх и е бил зам.-командир на специфичното поделение " Нахтигел ". Поляците и руснаците ненавиждат Бандера и Шухевич. Как да назоваваме страна, в която национални герои са Бандера и Шухевич, а техните почитатели маршируват по улиците на Киев с военна униформа, на която са сложени знаци на Секретен сътрудник немските войски и развяват флагове с нацистки пречупени кръстове? Това украинско държавно управление 8 години изтребва с оръдия и минохвъргачки личното си население в Донбас.

Има ли Путин персонален претекст да си връща на Украйна?

- В дейностите на Владимир Путин няма персонални претекстове. Той търси националния интерес на Русия. Путин е президент на страна с световен геополитически код и се движи от съветската национална тактика. Украйна е единствено детайл от геополитическия пъзел, който съветският държавен глава подрежда. Съвременните западни анализатори не схващат Русия. Ако я разбираха, щяха да знаят, че Русия гледа на Украйна като нещо свое, за което ще се бие. Винаги е било по този начин, това не е от през днешния ден.

Обясненията на западняците за държанието и желанията на Путин са прочувствено наивни, те са напълно в границите на познатата ни демократична когнитивна матрица. Те не схващат манталитета на руснаците. Още по-малко могат да разшифроват проектите и съответните тактически ходове на съветския президент.

Той е офицер от съветското разузнаване. И може да бъде свестен единствено от негови сътрудници като Бърнс, шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ, който посети преди няколко месеца Москва. Руският президент се срещна и беседва с него, само че не одобри Виктория Нюланд. Путин е безусловно предсказуем и в това време непредсказуем. Звучи парадоксално, само че е по този начин. Путин постоянно споделя какво ще направи, само че никой не знае по кое време, къде и по какъв метод.

Как ще се отрази спорът върху България?

- Към днешна дата няма заплаха от военна позиция за нашата страна. Нещата могат внезапно да се трансформират, в случай че на наша територия приемем тежки въоръжения, които имат за цел обекти на територията на Русия. Ако дислоцираме атомно оръжие в нашите военни бази, рискуваме при един широкомащабен спор сред Съединени американски щати и Руската федерация да изчезнем като народ.

България ще бъде тежко изумена от икономическата рецесия, която се надига като цунами в Европа. Пред очите ни се издига още веднъж " желязна завеса сред Изтока и Запада. Разкъсват се хоризонтални промишлени вериги в света. Глобалната демократична стопанска система се разпада.

Създават се мегарегиони с оформяща се независима стопанска система и финансова система. Основните стопански мотори на западния свят в лицето на Съединени американски щати и Германия забавят обороти. Промишлената инфлация в Съединени американски щати е към 25%. Тя рефлектира непосредствено върху цените на потребителските артикули. Предстои всеобщо обедняване на планетарното население. България не прави изключение.

Повечето българи към този момент усетиха отрицателната наклонност. Замяната на съветския тръбопроводен природен газ с американски полутечен газ ще повлече повишаване на всички потребителски артикули у нас. Това ще предизвика обществено напрежение и митинги. Първите крачки на новото държавно управление във вътрешната и външна политика несъмнено бяха много непохватни. Ситуацията у нас ще се утежни, в случай че тръгнем по пътя на Литва, Латвия и Естония и стартираме да търгуваме с русофобия в евроатлантическата общественост. Икономическото положение на Прибалтика е образователно пособие какво следва от напъните в тази посока.

Путин заприказва за несиметрични на глобите дейности, какви биха могли да са те?

- Ние свикнахме, че единствено Съединени американски щати и Европейски Съюз могат да постановат наказания. Наивно е да се смята, че Русия не има технологии, от които е подвластен груповия Запад. Например, технологии за приемане на исполин, който се употребява в актуалните самолети. И американци и европейци употребяват съветски исполин в своето самолетостроене. Една забележителна част от конструкторските бюра на самолетите " Боинг " са в Русия.

Русия има основни вложения в някои чувствителни браншове, да вземем за пример в компания " Ербъс " разнообразни страни имат присъединяване, 18% са благосъстоятелност на Франция, а 5% на съветската страна. Британците затвориха своето въздушно пространство за съветски самолети. Руснаците реагираха реципрочно. Полетът Лондон-Токио, заобикаляйки съветското въздушно пространство, става 30% по-скъп.

Това е тежък финансов удар върху цената на самолетните билети и цената на карго полетите. И други страни затвориха или се канят да затворят своето въздушно пространство за съветски самолети. Някой правил ли е сметка каква е цената на всички западни активи в Русия? Несиметрично деяние на Русия е да спре доставките на енергийни първични материали за Европа. Но това е последна мярка и не ми се желае да смятам, че може да се стигне до там.

Как оценявате глобите против Русия признати от европейските водачи в четвъртък вечерта?

- Тези наказания ще унищожават офшорната съветска аристокрация, която е ненавиждана от елементарните руснаци. Да, ще затруднят Русия, само че ще обиден доста мощно така и така разтърсената европейска стопанска система. Въобще би трябвало да сме наясно, че икономическите наказания, които се постановат главно по искане на Съединени американски щати, ще оформят една огромна " фактура ", която европейците ще би трябвало да платят. Руснаците и американците в някакъв миг ще се договорят, само че Европа ще е понесла всички загуби. И то след икономическия удар, който светът получи от пандемията. Имам чувството, че европейските водачи нямат рецептори да усетят, че Европа умира. Тя е единствено придатък на американската световна политика.

***Боян чуков е роден на 25 юли 1952 година в София. Завършва компетентност " Радио и телевизия " във ВМЕИ (понастоящем ТУ-София). Работил е за външното разузнаване на Народна република България. Бивш секретар е на Съвета по национална сигурност към Министерския съвет сред 2008 и 2009 година Автор е на над 500 изявления, отдадени на тематиката интернационална сигурност. Владее съветски, британски, френски, испански и гръцки език

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР