Интервю на Нора СТОИЧКОВА- Г-н Иванов, великденските надбавки за пенсионерите

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА- Г-н Иванов, великденските надбавки за пенсионерите
Коментари Харесай

Ивайло Иванов: Да няма пенсионер с доходи под прага на бедност

Интервю на Нора СТОИЧКОВА

- Г-н Иванов, великденските надбавки за пенсионерите започнаха да се изплащат от 15 април. Докога хората ще могат да ги вземат и по какъв начин?
- Около 2,040 милиона пенсионери ще могат да получат великденските надбавки. Тези, които ги получават по банков път, към този момент би трябвало да са ги получили - започнахме от 15 април. Онези, които ги взимат на ръка от пощите - до края на месеца. Хората, които не съумеят да ги вземат до края на месеца, ще могат да ги получат и идващия месец, с пенсията, против персонална карта. Или посредством пълномощие на лицето, което има право да им получава парите. На тези жители, които не могат да отидат до гишетата, " Български пощи " ги разнася по домовете.
- Работещите пенсионери ще получат служебно преизчисление на пенсиите...
- 341 000 са работещите пенсионери, които способстват за нашата стопанска система. На тях всяка година им се преизчислява пенсията с осигурителния стаж, защото той се усилва. Процентът варира, само че приблизително на човек се получава по 10 лева нарастване. От 2 години насам направихме този развой автоматизиран, по отношение на пандемията. Така че не е належащо те да подават каквито и да било документи. На процедура от 1 април на всички тези пенсионери бяха преизчислени пенсиите.
- Заговори се за нова индексация на пенсиите с актуализацията на бюджета. Какви са опциите на бюджета в тази посока?
- В бюджета за тази година е закрепена точната сума по " швейцарското предписание " или нарастване с 6,1% за всички пенсии. В момента има много поръчки за актуализация на пенсиите. С МТСП и МФ работим по 10 разновидността по какъв начин да стане това с актуализацията на бюджета. В момента всички пенсионери получават в допълнение по 60 лева - КОВИД-добавка. Идеята е тези 60 лева да останат в пенсиите и след 1 юли. Наясно сме, че с нарастването от 6,1% не може да се реализира същата сума - изключително за дребните пенсии. Ако да вземем за пример минималната пенсия от 370 лева се умножи по 6,1%, това прави към 394 лева Затова търсим разновидности КОВИД-добавката да остане част от пенсиите, с цел да няма ощетени хора.
Около 1,070 милиона души получиха по-малък приход през януари спрямо декември. Още през февруари поправихме това. Оттогава тази разлика също се изплаща и това е обезпечено до 30 юни.
Опитваме се посредством разнообразни разновидности пенсиите да се усъвършенстват. Например, посредством стажа. Сега 1 година трудов стаж се умножава с 1,35, само че има да стане 1,5. Или пък посредством осигурителния стаж. Може би ще потърсим и смесен вид, с цел да можем, с изключение на да запазим приходите на хората такива, каквито са, да потърсим метод и да ги вдигнем. В момента най-големият проблем е инфлацията и търсим метод тя да откри своето съответно отражение при преизчисляването на пенсиите.
МФ разгласи, че междинната инфлация в този момент е 10,4%. Излезе и отчет на Българска народна банка, където се сочи 15% повишаване на живота. Търсим вид да компенсираме приходите в тази посока.
- Много наши фенове акцентират, че " швейцарското предписание " не е съответно на усложнената обстановка сега. Може ли то да бъде сменено и минималната пенсия да стане 710 лева, колкото МРЗ?
- " Швейцарското предписание " е неповторим инструмент. Неговите детайли могат да се разясняват, само че то в действителност е доста положително. Там се регистрира и повишаването на осигурителния приход, и повишаването на инфлацията. Разбира се, при тази висока инфлация, хората са недоволни. Но да се изключи " швейцарското предписание " и да се приравни минималната пенсия с МРЗ, това би нарушило осигурителния модел, тъй като заплащането на пенсии е обвързано с осигурителния принос на всяко лице. По-високи пенсии в този момент получават хората, които са си плащали осигуровките през целия си умишлен живот и са се осигурявали на действителните си приходи. Аз настоявам, че тези хора не са в графата " минимална пенсия ".
- Колко пари ще коства на бюджета актуализацията на пенсиите от 1 юли?
- Ако се актуализират единствено с 6,1%, това ще коства към 620 млн. лева в допълнение за второто полугодие. Но в случай че се направи преизчисление на пенсиите - ще са нужни към 1 милиарда лева
- Според Вас ще има ли задоволително средства в бюджета за това?
- Мисля, че бюджетът разполага с тези средства и ще се откри метод да се поддържат тези 2,040 милиона души, които получават пенсии от Национален осигурителен институт. Това е огромна част от българското общество.
- Така е. Но дали пък няма да усили осигуровките на тези, които работят и ги заплащат?
- Дотолкова, доколкото в съглашението сред четирите партии в ръководещата коалиция е записано, че няма да се подвигат осигуровките и налозите, не чакам те да се вдигнат.
- Колко е осигурителната тежест върху междинната заплата?
- 19,2% за работещите, а за работодателя вноската е 60/40. Това значи, че 60% от тази осигуровка я заплаща работодателят.
- На каква стойност са изплатените от началото на годината добавки и обезщетения?
- За КОВИД-добавките - 122,5 млн. лева на месец. За една година това са близо 1,4 милиарда лева За добавките за имунизиране от 75 лева заделената сума е 100 млн. лева До момента от нея са изразходвани 54 млн. лева 710 000 пенсионери към този момент получиха тази добавка. Още 102 млн. лева ще бъдат изплатени през първото полугодие за тази разлика, която се образува сред декемврийските и януарските пенсии. Общо сумата за всички добавки и надбавки е малко под 2 милиарда лева
През декември пенсиите бяха обновени приблизително с 12,9%. Това беше най-голямото нарастване на пенсии през последните години.
- В момента има спад на КОВИД-заразата и на имунизациите, какво ще стане с тези 75 лева?
- Тази сума беше отпусната със период до 30 юни, като концепцията беше да се имунизират колкото може повече от възрастните хора. Разполагаме с задоволително запас и в случай че държавното управление реши, този тласък може да бъде с продължен период. Убеден съм, че в случай че има огромен интерес към имунизацията, ще се откри такова решение и след 30 юни.
- Смятате ли, че прагът на беднотия от 413 лева би трябвало още веднъж да бъде повишен? Сега той не дава отговор на действителността.
- Прагът на беднотия не въздейства върху пенсионната система, върху преизчисляването на пенсиите. Той се употребява за погашение на избрани помощи за обществено слабите. Амбицията е да няма пенсионер с приходи под прага на беднотия. Отделен е въпросът дали това взема решение всички проблеми на хората. Осигурителната система се основава на приноса, който има всеки работещ.
- Но има неравноправие при установяване на приноса. Хората, които са пенсионирани при започване на 90-те и тези от предходната година имат огромна разлика в пенсиите.
- Вие говорите за преизчисляване на пенсиите. Разработваме разнообразни разновидности на база на приходите от 2018-а, 2019-а, че даже и с приходите от 2021 година Но дали Народното събрание ще се спре на това решение, следва да забележим. Не съм сигурен, че още на първия стадий ще се премине към преизчисляване на всички пенсии. Може би ще се мине към разновидността актуализация на пенсиите.
- Къде виждате най-големите проблеми или пробойни в пенсионната система?
- Слава Богу, пробойни няма. Осигурителната система е построена по този начин, че е задоволително постоянна. Има задоволително информация за жителите да видят по какъв начин се пресмятат стажът и пенсията, тъй че те да са спокойни.
- Много постоянно се чуват гласове от десните политически кръгове, че пенсионно обезпечаване не би трябвало да има, а всеки самичък да се погрижи за старините си.
- Смятам, че това е извънредно извънредно виждане. Не знам страна по света, в която да има сходно нещо. Навсякъде е построена пенсионно-осигурителна система, несъмнено от друг вид. Нашата система е по немски модел и считам, че тя е доста добра и модерна. Има построени и частни пенсионни фондове, които съставляват нейния втори и трети дирек. Тя дава необятна палитра и огромни благоприятни условия както за хората, които се обезпечават наложително, по този начин и за тези, които се обезпечават в допълнение. Друг е въпросът за стопанската система и приходите, тъй като цялостното им повишение ще докара до повдигане на приходите на осигурителната система. Респективно това ще даде повече благоприятни условия за повдигане на пенсиите.
Попитахте ме за най-големия проблем на системата. Това е сивата стопанска система. Има доста хора, които не си заплащат осигуровките. Други пък се обезпечават на минималната заплата, а приходите им са по-високи и получават част от тях в плик. Но да напомним, че когато пристигна денят за пенсиониране, тази част я няма и пенсиите им стават по-ниски. Така че, с цел да получаваме естествени приходи като възрастни, би трябвало да се осигуряваме през целия си трудов стаж, с цел да можем да чакаме най-после съответна пенсия.

Със съкращения
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР