Интервю на Марин МИЛАШКИАЛБЕРТ ПОПОВ е роден на 8 август

...
Интервю на Марин МИЛАШКИАЛБЕРТ ПОПОВ е роден на 8 август
Коментари Харесай

Алберт Попов: Бера плодовете от труда си

Интервю на Марин МИЛАШКИ
АЛБЕРТ ПОПОВ е роден на 8 август 1997 година в София. Състезател по ски-алпийски дисциплини. Участва в две Зимни олимпиади (Пьонгчанг 2018 и Пекин 2022) и на две Световни шампионати (Оре, Швеция 2019) и Кортина д`Ампецо, Италия 2021). В Пекин се класира девети в коронната си дисциплинираност слалом и 17-и в гигантския слалом и беше най-добре представилият се българин на Олимпиадата. В гигантския слалом Аби усъвършенства родното класиране за всички времена. През приключилия сезон Попов записа връх и в Световната купа. На финалите в Куршевел, Франция, той се класира четвърти на слалом. В общото класиране на тази дисциплинираност софиянецът се подреди 21-ви, а в генералното класиране е 57-и. " Всички тренировки и старания са имали смисъл "
Алберт, за четвърти път бе определен за Спортист щ1 на месеца в анкетата на Пресклуб " България ". Това е самопризнание поради четвъртото място на слалома на финалите на Световната купа в Куршевел. Може ли идващия сезон да стъпиш на почетната стълбица?
- Благодаря за премията, че публицистите са дали своят вот за мен и за следващ път я получавам. Това значи доста за мен. Значи, че се цени това, което вършим. Това, в действителност, е най-важното, най-хубавото. Нека публицистите ми пожелаят идващия сезон да стана пръв на някой старт от Световната купа, с цел да се класирам на трето място (усмихва се).
- Какви са упоритостите ти за идващия сезон? Все отново към този момент се подреди измежду водачите с тези класирания.
- Сезонът за мен беше извънредно пъстър. Смятам, че си изпълнихме задачите, показахме, че вървим напред, в вярната посока. Завършекът на акцията беше прекрасен - четвърто място на финалите на Световната купа, с което загатнахме, че следващата година може да желаеме и повече. Надявам се да работим по същия метод. Нужно е да съм, както физически, по този начин и душевен, квалифициран. Както бях и през този сезон - спокоен. Това ми разрешава да работим в вярната посока.
Рано или късно, моментите за качване на подиума ще дойдат. Не сме толкоз надалеч от това, просто в действителност всичко би трябвало да пасне и да се случи в точния миг. Тази година бяхме доста покрай подиума, и то на няколко пъти. Сигурен съм, че следващата година тези стотни може да са в наша изгода. Чрез тях да имам един още по-прекрасен сезон.
- Защо на великански слалом резултатите не са толкоз положителни и какво би трябвало да се промени за теб в тази дисциплинираност?
- Трябва да си създадем тактика. Нужно е да работим доста. В момента стартовият ми номер е извънредно неприятен и е мъчно, тъй като пускам от последните. По това време пистата към този момент не е в положително положение и се отразява на резултатите. Сигурен съм, че, рано или късно, ще стане, резултатите ще дойдат. Все отново медалът ми от Световното състезание за младежи в Давос през 2018 година е точно от великански слалом. Просто би трябвало работа и шанс. Но, ние, българите можем.
- Ще имаш ли време за отмора и в случай че да, какъв брой ще ти провиснал от лагера? Знаем, че в елита на ските почивката не е толкоз огромна.
- Точно доскоро повече от седмица приключихме с дейното каране на ски. Тогава си споделих: " Ето, приключихме. Сега е време за отмора ". Но не беше тъкмо по този начин, тъй като на 12 април имах функционални проучвания и за мен сезонът завърши тъкмо тогава.
При функционалните проучвания има много огромно физическо натоварване. Реално не съумях да се отпусна физически поради тези проучвания. Сега ми е дадена към седмица за отдих, да върша неща, които в действителност обичам, и да се разсея от ските. След това започваме подготовка за идващия сезон.
Програмата е много строга - две тренировки дневно, също по този начин и кондиционни занимания. Целта е възстановяване на физическата форма за идващия деен сезон в ските.
- А какви са задачите и упованията за идната акция?
- Новото е, че ще пускам сезона с номер 19 в слалома. За момента това ще бъде най-предната ми позиция. Искам още от началото да успеем да създадем положителни резултати. Желанието е да се изстрелям скоростно напред и да вляза в първите 15 в дисциплината. Това към този момент ще ми разрешава по-добри класирания. При жребия, като се разбъркат номерата, мога да изтегля и осми номер, което дава предимство да се пущам на по-свежа писта. На такова трасе имаш по-добри условия за стабилен резултат. Ако това се случи, в действителност дръзвам да кажа, че имаме действителни шансове за качване на подиума. Просто още през цялото време би трябвало да се показва на равнище.
- Коя е най-важната поука, която можеш да си извадиш, в случай че направиш равносметка от този сезон? Какъв е урокът за бъдещето?
- Може би виждам, че откакто реализирам такива солидни резултати, всичко си е заслужавало. Всички тренировки и старания са имали смисъл. Сега е моментът, в който берем плодовете от дългогодишната работа. От целия труд, който сме хвърлили. Това е супер и готино, тъй като тези резултати ти дават тласък да влагаш и да продължаваш да даваш още повече от себе си.
- Кое беше най-сладкото достижение за миналия сезон, защото реализира редица положителни резултати?
- Най-сладкото... Не мога да не кажа Олимпиадата в Пекин. За нея постоянно има ужасно доста упования, както от хората, по този начин и от нас, спортистите. Класирах се девети на слалом и 17-и на великански слалом. Това е най-големият ивент и искахме да покажем на какво сме способни тъкмо там. Именно в Китай да се случат нещата и, както се споделя, да се раздадем оптимално. Радвам се, че останах спокоен на Олимпиадата. Може би това беше пикът на сезона - върховата форма, и се потвърдих.
Не мога да не отбележа и четвъртото място в Куршевел, тъй като целият сезон чаках да вляза в тази прословута петица. Но все нещо не доближаваше. Реално направих добър свършек на акцията.
- Видя ли някакви неточности от това, което правехте през годината, защото отчиташ положителните страни? Може би има неща, които искаш да подобриш?
- Да, имаме да работим още малко механически. Трябва да уеднаквим двата завоя, което ще ми даде още по-голяма сигурност. Смея да настоявам, че съм станал доста постоянен върху ските. Сега е моментът да съумея да карам още повече, на лимита на силите си. Но е нужно да ми се коства, че все едно карам обикновено...
- Финалите на Световната купа бяха в Куршевел и Мерибел, Франция. Там ще е и идващото Световно състезание. Имаше ли опция да видиш къде ще е пистата, какви ще са изискванията?
- Сега бяхме в Мерибел, а Куршевел се намира на 30-40 минути с автомобил. Сега, в случай че не се неистина, там бяха спускането и Супер-Г. Но, каквато и да е пистата, считам, че ще сме подготвени за всичко. Преди имах искания да е стръмно, да е заледено. Сега към този момент сме работили върху това да съумяваме на всевъзможни условия да ни се получават нещата и да сме конкурентоспособни с другите алпийци.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР