Интервю на кандидата за народен представител от БСП за България

...
Интервю на кандидата за народен представител от БСП за България
Коментари Харесай

Илка Христова, БСП: Личната ми кауза е разрешаването на проблема с водата с Софийска област

Интервю на претендента за депутат от Българска социалистическа партия за България за 26 МИР-София-област - Илка Христова пред Агенция " КРОСС "

- Госпожо Христова, с какво смятате, че можете да бъдете потребна, в случай че станете депутат?
- Личният ми опит в региона на образованието и медиите ще ми разреши да работя за предотвратяването на рецесията в тези две области. Нужни са хора, които да работят за смяната на системата от вътрешната страна. Намираме се в обстановка, която пречи на българските деца да придобият познания и обикновено обучение. Тази порочна процедура - парите да следват ученика, би трябвало да бъде прекъсната. Не е обикновено нашите деца и работещите им родители да са притискани по всевъзможен метод и да се издевателства над тях. Трябва образованието, учебниците и помагалата, които са наложителни, да са идентични за всеки клас и да бъдат безвъзмездни. Не може на всички места подготовката да е друга и системата да разрешава учениците да излизат необразовани от учебно заведение. Та те са нашето бъдеще...

- Вие сте претендент от изборен регион София-област. Кои са най-значимите проблеми на района, които бихте откроили?
- Едни от най-значимите проблеми за района на София-област е неналичието на фрагменти в опазването на здравето и дефицита на кревати за всички заболели. Разпокъсаността на региона е причина и за компликациите при наблюдението и предварителната защита на престъпността.

Друг неизпълним все още проблем в региона е този с водоподаването, в региона огромна част от общините са с каптажни системи, липсват пречиствателни станции за питейната и отходните води, а режимите на водата са постоянно срещани през летния интервал.

При превоза обстановката е повече от трагична - липсват или са незадоволително на брой рейсовете и маршрутните таксита, които да обслужват пътникопотока. В някои от случаите просто са потенциалът им не разрешава да естественото реализиране на курсовете в общоприета, а камо ли в пандемична конюнктура.

Изключително притеснително за мен е обезлюдяването на немалка част от обитаемоте места в района, което води и до увеличение броя на затворените учебни заведения.

Всичко това, несъмнено, не изчерпва тематиката с проблемите. Те са безбройни и хората са обезверени, поради задълбочаването им. Споделят, че не виждат излаз от обстановката и че с годините при ръководството на Борисов и ГЕРБ от ден на ден им се коства, че не съществуват за страната и за ръководещите.

- Коя е сферата, в която може да предложите своята експертиза, и какви са политиките на Българска социалистическа партия в тези области?
- Бих могла да вземам участие в правенето на стратегии и търсенето на решения в региона на образованието, културата и медиите. В тези сфери България оглавява отрицателните ранглисти, а капацитет за смяна на обстановката има. Въпросът е да се трансформират законодателството и методът на работата в тези институции.

Училищата и университетите ни не би трябвало да генерират фрагменти, които са неприспособими към действителността и не покриват минималните условия за специалностите си.
Културните ни дейци и изкуствоведи не би трябвало да са обект на насмешка, а да са водещи при организирането на всяко едно събитие в дадена общественост, село, община или област.
За медиите... Темата е дълга и пространна. За последната една година напълно ясно се открояват платените медии и медийни спътници, обгрижващи властта и доближените има компании и техните ползи. Тази порочна процедура би трябвало да спре, като за задачата е належащо да се построи нова система на позициониране в медиите и да се заличат хилядите знайни и незнайни сайтченца, зад които не се знае даже кой стои.

Визията за ръководството на Българска социалистическа партия за България в тези сфери в огромна степен съответствува с моите визии за разрешаване на проблемите. В предизборната ни платформа за ръководство е заложено да се направи проверка на всички равнища в страната. Да се реорганизират тези сфери, с цел да може да смяната да е с грижа за хората и с религия, че с общи старания можем да изпълним нужното България да я има на картата след 4 години и да е водещ фактор за района и в Европа.

- Какви са пробойните в просветителната система от Ваша позиция и какви са концепциите ви за тяхното превъзмогване?
- Пробойни има във всяка една област, само че в образованието те са подводни камъни, заложени с годините, които занапред ще дадат своето отражение в страната. Всяка година ни се споделя какъв брой по-перфектна е системата и какъв брой добре работи! Е, да, резултатите са явни за всички нас. Всичко работи единствено видимо, а действително децата остават полу- или необразовани в по-голямата си част, тъй като системата е ориентирана към безличното прекосяване от клас в клас и избутването на незнаещите за запълването на паралелки. Това не е работеща система.

Децата се трансформират в потребители от ранна детска възраст, което в следствие ще се обърне против самите тях. Когато завършат учебно заведение, те ще излязат неподготвени за действителния свят и ще се сблъскат доста грубо с действителността.

Те не знаят какво е труд, не могат сами да се оправят с поставените им задания, а още по-голямото ми терзание е, че с ученето от у дома ще не помнят какво е и да работят в екип. Необщуването с техните връстници и затварянето им у дома ще докара до трайни промени в съзнанието на хиляди деца, ще ги трансформира в човеци, нежелаещи и нетърсещи контакт с външния свят. Това ще е пагубно за нашето общество.

- В случай, че станете депутат, каква е персоналната идея, за която бихте се борили и бихте работили интензивно?
- Личната ми идея е разрешаването на казуса с водата за целия район. Това е нещото, за което се боря от 2017 година. Преместих се да пребивавам в Искърското дефиле през 2015 година и не мога да възприема, че в 21. век през ден стоим без вода, тъй като никой не желае да поеме отговорност и да се заеме с превъзмогване на тази рецесия.

Дори да не стана депутат в това Народно заседание, ще продължа да се боря с всички вероятни ми средства като елементарен жител за една нова ВиК-инсталация в района, довеждаща до всяко домакинство естествена питейна вода и грижеща се за отклоняване на отпадните води.

Необходимо е да се създаде голям план, който да покрие региона и да се откри метод за финансирането му, само че мисля, че всички дружно можем да намерим излаз.

Ако желаете да бъда вашият глас в Народното събрание, може да гласувате за смяната на 04.04 с номер 4 в интегралната бюлетина и за мен с преференция 114.



Купуването и продаването на гласове е закононарушение
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР