Интервю на Илиана Славова Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“

...
Интервю на Илиана Славова Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“
Коментари Харесай

Полк. Георги Тодоров: Войната в Украйна е агресивна, неоправдана, породена от войнстващата неоимперска политика на Кремъл

Интервю на Илиана Славова

Съюзът на офицерите от запаса „ Атлантик “ провежда конференцията „ 100 дни пълномащабна война в Украйна – провокации и вероятности за стабилността, защитата и мира в района и Европа. “ В събитието, което ще се организира на 3 юни в Централния боен клуб в София, ще вземат участие водещи специалисти по сигурността и защитата, политици, представители на университетските среди. Сред тях са министърът на защитата Драгомир Заков, проф. Тодор Тагарев, ген.-майор Съби Събев, проф. Огнян Минчев, доцент доктор Велизар Шаламанов, ексминистърът на външните работи Даниел Митов.
Конференцията е мотив да беседваме с нейния уредник полковник Георги Тодоров, координатор на клуб „ София” на СОР „ Атлантик “.
Полковник (о.з.) Георги Тодоров е приключил ВНВУ „ В.Левски “ през 1979 година и Военната академия „ Г.С.Раковски “ през 1988 година Бил е пълководец на взвод и рота в 24-та танкова бригада в Айтос, както и заместник-началник и началник-щаб на 12-и мотострелкови полк в Елхово. Служил е още в Оперативното ръководство на Командването на Сухопътните войски, Генералния щаб на БА и Министерството на защитата.
В интервала 2002-2004 година е заемал интернационална служба в щаба на НАТО в Неапол, Италия, а от 2006 година до 2009 година е бил заместник-национален боен представител в Съюзното командване по интервенциите (SHAPE) в Монс, Белгия. Приключва военната си работа като шеф на отдел „ Отбранителни качества “ в ръководство „ Стратегическо обмисляне “ на Щаба на защитата. За работата си е удостояван с ордени, медали и други награди.

Интервю на Илиана Славова

- Полк. Тодоров, какво предизвика организирането на тази конференция, има ли дефицити в общественото говорене по тематиката, които да бъдат обезщетени?

- Съюзът на офицерите от запаса " Атлантик " постоянно е бил самодеен по необятен кръг от въпроси, свързани с националната и груповата сигурност, отбрана и защита. Погледнете примерно декларациите на уеб страницата на нашата организация и изключително тези от началото на тази година и ще се убедите, че паниката и загрижеността ни по протичащото се, директно преди и в хода на войната на Русия в Украйна, нямаше по какъв начин да ни направи пасивни очевидци. Целта, която си поставихме с сътрудниците от Софийския клуб на СОР " Атлантик " с концепцията за тази конференция, е провеждането на една смислена и потребна полемика с която да дадем нашия непретенциозен принос за информиране, влияние и усилване на публичния спор за войната в Украйна. Не мисля, че тематиката за войната в Украйна е незадоволително наранена в общественото говорене и отразяване. Проблемът по-скоро е, че съзнателно или не (по скоро е първото) поднасяната информация, съгласно мен, изкривява визията на доста хора за безусловно безспорното – Русия е агресорът, а Украйна е пострадалата страна в тази непредизвикана, брутална война.

- Какви са провокациите пред сигурността в Европа, подбудени от тази война?

- Отговорите на този и други сходни въпроси ще бъдат дадени от хората, които одобриха да вземат участие в първи и втори панел. Те са одобрени специалисти по въпросите на сигурността и защитата, които ще дискутираме, генезиса на войната в Украйна, в основата на който стои войнстващата неоимперска политика на Кремъл. За тази политика е изговорено доста, което обаче в никакъв случай не би могло да опише и да изясни до дъно това, което се случва пред погледа на човечеството – хилядите убити и ранени, в това число мирни украински поданици, дами, деца и възрастни хора; изцяло сринати и разрушени градове, села и инфраструктура. Агресивна, неоправдана война, която прекатурва ориста на милиони украински жители!

- Как оценявате реакцията на НАТО и на страните от Алианса към Украйна?

- Краткият ми отговор е - по само вероятния и най-правилен метод. От една страна, НАТО задейства системата си за ръководство на рецесии, която в тази ситуация включва необятен комплекс от ограничения и действия, ориентирани към безапелационно въздържане на нечии нападателни планове. Едновременно с това стартира предно разполагане на не доста огромни взаимни съюзни сили, които, в случай че възникне нужда, ще станат ядрото на забележителна отбранителна групировка, която да подсигурява същински надеждна групова защита в Източна Европа. Това се вижда от Русия, това се знае от техния Генерален щаб и повярвайте, това е доста въздействащо.
От друга страна, страните от Алианса, подкрепят Украйна и нейната героична войска със забележителна военна помощ, за което толкоз доста неща към този момент се знаят. Най-значимата помощ за Украйна обаче виждаме в демонстрираната взаимност и единение със справедливата идея на украинския народ, освен от страните от НАТО и Европейски Съюз, само че и от целия либерален и свободен свят, който изрично осъжда бруталната експанзия на Русия в Украйна. Виждаме, че глобите дават резултат и няма да е надалеч времето (според това, което чета в съветския уебсайт КомерсантЪ), когато това осезаемо ще се усети мощно от елементарните руснаци.

- Можеше ли да се подхващат дейности от 2014 година до момента, които да предотвратят съветската експанзия?

- Не от 2014-та, а надалеч по рано, НАТО и Обединена Европа направиха извънредно доста по усилване на ограниченията на доверието, разоръжаването и контрола на въоръженията в Европа. Разбира се, останаха и неразрешени въпроси, само че никой от тях не постановяваше по никакъв метод военното решение, което предприе Путин. Нищо от свършеното в връзките обаче не беше задоволително за угаждане на реваншистките и неоимперски попълзновения на Путин и върхушката в Кремъл. Единственото, което би " омилостивило " Путин, мисля, би било демократичният свят да одобри, че е подложен пред приключен факт с анексирането на Крим. Е, това няма по какъв начин да се случи и в никакъв случай украинският суверенитет над Крим няма и не трябва да бъде поставян под подозрение. Противното би предрешило рисково открития международен ред.

- Бихте ли планували изхода от тази война?

- Не се ангажирам, ще зададем този въпрос на нашите посетители и участници в конференцията. Аз съм за незабавното преустановяване на огъня и евакуиране на съветските сили оттатък държавните граници на Украйна!

- Какво би трябвало да подхващат страните от евроатлантическото пространство отсега нататък, с цел да подсигуряват мира или най-малко да минимизират рисковете от военни спорове?

- Чрез усилване на доверието, посредством разговор и дипломация, в случай че несъмнено отсреща си имаме хора, които одобряват изконното право на самоопределяне и полезностите на демократичната народна власт. И защото това не е по този начин и разговор няма да бъде реализиран нито елементарно, нито бързо, ни остава единствено едно: да влагаме в защитата си - мъдро, взаимно със съдружниците от НАТО и Европейски Съюз, и софтуерно напредничаво. Това бих споделил като боен човек.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР