Интервю на Илиана Беновска с председателя на ГЕРБ Ирена Соколова

...
Интервю на Илиана Беновска с председателя на ГЕРБ Ирена Соколова
Коментари Харесай

Ирена Соколова: Не одобрявам поведение, което внушава омраза и разделение!

Интервю на Илиана Беновска с ръководителя на ГЕРБ Ирена Соколова от Шестата политическа академия на тематика: „ Политическата приемливост и консенсус в хода на Българското председателство на Европейски Съюз. Фалшивите вести и езикът на омразата – новият политически инструментариум ”, която се организира във Вършец на 21 април 2018 година, съобщи blitz.

Илиана Беновска: Може ли да кажете какви са резултатите от този 6-ти народен конгрес, какви цели си постаявте и какви задания ще постигнете?

Ирена Соколова: Това е конгрес с национално измерение. Такива конгреси ние вършим на 4 или 5 месеца, като на тях са поканени членове на Политическа партия ГЕРБ-Жени, несъмнено и наши съидейници, които имат предпочитание. Повишаване потенциала, знанията и равнището на нашите членове. Разбира се даваме структуроопределящи насоки на нашите партийни водачи през споделянията, които имаме от нашите райони, защото тук вземат участие представители от всички райони и от всички общини. Имаме над 140 участника този път, като споделям над 140 – те са съвсем 200, само че 140 са публично поканените, останалите са пристигнали, с цел да могат да слушат.

Илиана Беновска: Това значи ли, че може да дойдат и хора, които не са членове, само че симпатизират на ГЕРБ и дори може би имат и друга политическа ориентировка?

Ирена Соколова: Категорично, дори сме канили такива съидейници и другари. Преди време дори бяхме поканили депутати от Българска социалистическа партия, тъй като бяха наоколо. Всичките ни представяния, всичките лекции се излъчват в ефир. Присъстват публицисти, участват всички, които пожелаят, тъй като в действителност това е конгрес, който дава насоката на политическото ръководство. В случая ние имаме политическо ръководство от Политическа партия ГЕРБ, такава е изпълнителната власт. Но даже и тогава, когато сме били в съпротива, за нас е значимо да държим доста близкия разговор. Нашите водачи чуват по места какви са проблемите, особено през женския взор. От друга страна те ни дават самобитен доклад за направеното досега. Спомням си един доста съответен случай при предходната академия, която е една от районните, защото ние с изключение на национални вършим и районни, където виждаме в дълбочина и там участват по 50 дами примерно от подобаващ район. Имаше споделяния от майки, които споделят че им е доста мъчно хем да вървят на работа, хем да гледат децата си и тогава в нашата обществена политика, министър Зорница Русинова беше тогава, включи концепцията да могат да получават майчинство и да отглеждат децата и татковци и близки на фамилията. Тоест съумяваме в един двустранен разговор ние да заявяваме желанията си и да чуваме доклада на политическите водачи.

Илиана Беновска: Тоест, г-жо Соколова, Вие с изключение на информационно-просветителския темперамент, в случай че мога по този начин да се изразя, успявате да постигнете и законодателни промени, тъй като към този момент е реалност това, което споменахте, като наличие и заявление на госпожа Зорница Русинова, заместник-социален министър – към този момент могат и бащите да отглеждат децата си и да вземат отпуск по майчинство? Два въпроса имам. Българска социалистическа партия, казахте доскоро, отзовават ли се драговолно да споделят концепциите ви и да предложат свои? Успявате ли да постигнете консенсус, освен на дамско, само че и на политическо равнище? И какво беше мъжкото наличие, кои бяха лекторите на тази академия? Още повече, че знам, че сте поканили евродепутати от ГЕРБ/ЕНП и други публични лица?

Ирена Соколова: Точно по този начин! Ще стартира с мъжкото наличие, тъй като без него дамското присъединяване в никакъв случай не може да има своето действително обаяние. Тук участват регионалните координатори на Враца и Монтана. Тук участват кметовете на безусловно всички общини – кметът на Вършец Лазаров, Калин Каменов, Дилян Димитров – регионалният координатор на Монтана, Петя Аврамова – регионалният координатор на Враца, тук са всички кметове, както и представители на бизнеса от района. Тъй като нашите лектори са нашите министри, господин Цветанов, Мария Габриел – нашият еврокомисар. Лектор е Торстен Гайслер – ръководителят на фондация „ Конрад Аденауер “ за България. Наши лектори са Антоний Гълъбов и Антон Тодоров, министър Нанков, министър Петкова, министър Цачева. В утрешния ден, в днешния ден, както и през вчерашния ден имаме една палитра от извънредно ерудирани на висока политическа степен лица, които могат да дадат всичките послания от първо лице, само число. Така че смисълът от, както Вие го нарекохте информационно-заявителския темперамент на този формат в действителност е в доста висока степен е обучителен.

Илиана Беновска: Кое ще бъде най-важното обръщение, което ще отправите след приключването на форума?

Ирена Соколова: Това, което сме дали през тематиката – политическата приемливост и консенсус в хода на Българското председателство, както и подправените нови и езика на омразата. Най-яркото обръщение, което се откроява на първо време, е водачеството на България като водещ на тематиката Западните Балкани. Нещо, което беше немислимо и не се говореше допреди няколко месеца, т.е. мощното водачество и водеща роля на премиера Борисов и Политическа партия ГЕРБ в извеждането на европейски и международен проект на Западните Балкани, като водеща големина, която да укрепи патримониума в Европейски Съюз. Другата тематика е тази, която Вие за първи път изрекохте в ефир, и това бяха поръчките, които даваме против подправените вести. Фалшивите вести и езикът на омразата като модел на преекспониране на действителността. Така както и вчепа споделих – доста постоянно към този момент ни се постанова да вършим политики откакто имаме произнасяне в медиите. Тоест политиката върви след медиите. Това обаче не постоянно изчерпва цялото наличие на езика на омразата, тъй като освен в България, само че и в Европа езикът на омразата се е трансформирал в всекидневие. И ние си даваме сметка какво получаваме, когато кажем, че нещо е „ извънредно хубаво ” или „ Страшно вярно ”.

Илиана Беновска: Позволете и един политически въпрос. Вие с изключение на ръководител на Жени-ГЕРБ, регионален шеф на Перник, сте и политик с доста огромен опит, бяхте и член на Народното събрание на България. Има ли език на омразата и подправени вести сега, които са плод на общуването сред президента Радев и заместник-председателя на ГЕРБ и ръководител на ПГ на ГЕРБ Цветанов?

Ирена Соколова: Ако заявя своята политическа позиция, тя ще бъде постоянно на страната на умереността и толерантността. Тоест коства си политическите субекти да могат да приказват за политики и направления, а не да приказват за личните си стремежи, страсти и планове. Както сподели и през днешния ден господин Цветанов – няма да вляза в тази тематика! Да, разисквам господин Радев, само че разисквам Валентин Радев, министър на вътрешните работи и разисквам Емил Радев, нашият евродепутат. На този конгрес аз не разисквам други тематики. И това е тъй като не желая да влизам в порочния кръг на произнасяне на думи, които се насочат непосредствено към персоната. Това не е редно!

Илиана Беновска: Но президентът Радев е ли обединител на нацията, каквато е неговата конституционна задача, в превъплъщенията си, в разговорите с господин Цветанов  и след КСНС, който се организира тази седмица?

Ирена Соколова: Уви, там имаше поръчки, които не кореспондираха с нашето европейско и пронатовско държание. Мисля обаче, че тази тематика в хода на КСНС е била задоволително добре изчистена. Струва ми се, че това, за което би трябвало да приказваме, са обединените политики на държавното водачество във всичките му измерения – изпълнителна власт, законодателна власт, президентска власт. Това си коства да вършим. Влизането в персонални разисквания и нападки е безусловно деконструктивно и аз не бих желала да разисквам това. Мисля, че след този КСНС всички са създали своите заключения и можем да вървим в своите проевроепйски и пронатовски стъпки напред за сливане на държавния интерес.

Илиана Беновска: Последен въпрос, споменахте и Западните Балкани като приоритет на разискване на вашия конгрес. Това е една от значимите задания на нашето европредседателство и персонална задача бих споделила на министър-председателя и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Как хората да могат да отличат кои са подправените вести по тази тематика и по какъв начин да преодолеем настройките в обществото, които са плод и на социалистическия строй, в който сме живели 45 години, и неяснотата във връзка с Западните Балкани в младото потомство, тъй като знаете, че учебниците по история изпращат спорни сведения?

Ирена Соколова: Този въпрос е фундаментален, се оказва за нас. Съвсем до неотдавна, може би допреди една година, обсъждахме Западните Балкани и бяха съобщавани в европейските и международни медии като „ барутния погреб ” на Европа. Благодарение точно и на основната роля на премиера Борисов, който единствено да напомня, че преди една година беше наименуван „ пощенски гълъб ” поради това, че от общуването му с Ердоган придвижи в Западна Европа на госпожа Меркел посланията, които да могат да защитят европейската граница, освен българската, тъй като България е външна граница на Европа. Нека да напомня, че когато господин Борисов беше кмет, тогава и господин Ердоган беше кмет на Анкара, тогава сегашният представител на Гърция беше кмет на Атина и те имаха доста топли и човешки взаимоотношения. Г-н Борисов играе основна роля! Ако видите европейското измерение на неговото водачество в очите на европейските водачи, ще разберете каква голяма сила концентрира той и каква голяма отговорност е понесъл от това, тъй като той е дал поръчка, че може да се оправи. Мисля, че Западни Балкани с нашата посредническа функционалност, с това, което вършим сега могат да се трансфорат и да стъпят на пътя, по който ходя Европа от 2005 година в предприсъединителния интервал и нататък към този момент досега – към този момент 10 години участие в Европейски Съюз. Западните Балкани имат силата и опцията, несъмнено през превъзмогване в огромна степен на разликите, които стоят сред обособените страни, тъй като знаем за неразбирането сред Сърбия, Косово, Македония. Да, заставам несъгласия, само че и България имаше свои несъгласия със съседски страни.

Илиана Беновска: Един в действителност финален въпрос. госпожа Корнелия Нинова, ръководителят на Българска социалистическа партия, също е дама. Как оценявате нейната политика през призмата на националната отговорност на водач на опозиционна партия Българска социалистическа партия и на жена в това си качество?

Ирена Соколова: Не търпя сходно държание, дали става въпрос за госпожа Корнелия Нинова или за която и да е друга жена и политически водач, което в действителност е най-важно. Не утвърждавам държание, което внушава ненавист и разделяне. Струва си да бъдеш структуриращ, от една жена пък още повече се чака това. Аз разбирам ролята, в която би трябвало да влезе. Тя би трябвало да се съизмерва с мъжете, да удря по масата, може би, да отстоява доста крепка и дръзка позиция, да излиза с едни гърди напред, с цел да може да води. Най-вероятно по този начин се прочита водачеството. Но дано погледнем водачеството на госпожа Меркел. 6 месеца Германия не може да направи държавно управление. Благодарение единствено на преговорния развой и на онази мекост, която носи Меркел, несъмнено мекост, само че кадифена ръкавица, само че със стоманен пестник, само че без нападателни поръчки, без смачкване на опозицията, без изкривяване и дръзки, партизански поръчки тя съумя да сплоти и да направи държавно управление. Струва ми се, че нашата съпротива по един доста паразитиращ метод, по този начин, както чернодробния метил се впива, с цел да може да смуче от своя донор, да се впие в ръководещата партия и обезсмисляйки всяко едно наше държание в действителност да остойностят себе си. Ще оплюем ГЕРБ за нещо и по този метод ще станем по-силни. Ще кажем, че председателството ще се провали и по този начин ще станем по-силни. Ами не ставате по-силни, тъй като председателството по всички поръчки, които дават европейските сътрудници, върви прелестно! Санирането е несъстоятелна политика. Ами не е правилно! Защото бяха обогатени десетки градове, десетки хора и отново дано кажа – през кметовете на всички общини, без значение кметът от коя партия е. Поредица от поръчки с сходен темперамент. Струва ми се, че да се остойностиш и да натрупаш престиж, стъпвайки върху другия и смачквайки го, това е порочно!
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР