Интервю на Деси ВЕЛЕВАИВАН ТАКОВ е роден на 24 април

...
Интервю на Деси ВЕЛЕВАИВАН ТАКОВ е роден на 24 април
Коментари Харесай

Иван Таков: Целта на БСП в Столичната община е социален бюджет

Интервю на Деси ВЕЛЕВА
ИВАН ТАКОВ е роден на 24 април 1979 година в София. Завършил е 133 СОУ " А. С. Пушкин ". Висшето си обучение получава в университета " Макгил " в Монреал, Канада, със компетентност " Финанси ". Притежава следдипломна подготовка от Българска народна банка. Бил е шеф в банка и е управлявал задграничен капиталов фонд. Член е на Българска социалистическа партия от 2003 година Председател е на Районния съвет на Българска социалистическа партия във " Възраждане ". От 2020 година е зам.-председател на Горско стопанство на Българска социалистическа партия в София. Трети мандат е общински консултант. От 23 март 2022 година е ръководител на групата на " Българска социалистическа партия за България " в СОС. Ден по-рано Иван Таков беше определен за ръководител на Градския съвет на Българска социалистическа партия в София от делегатите на XIV Конференция на Софийската организация на партията.

Г-н Таков, стартира последната година от мандата Ви като общински консултант в Столичния общински съвет. Това ще Ви натовари ли с повече отговорности?
- Отговорностите на всеки общински консултант в работата му за София и софиянци постоянно са били доста и огромни, без значение дали е в първата или в последната година от мандата. Всеки консултант от групата на Българска социалистическа партия живее с проблемите на града и на хората в него. И непрекъснато търсим способи да ги решаваме, както и да предлагаме разнообразни благоприятни условия за възстановяване на градската среда по този начин, че тя да става все по-удобна, уютна и добра за живеене. В тази връзка ми се желае да си пожелаем тази последна година преди идващите локални избори през есента на 2023 година общинските съветници от всички политически групи в СОС да работим с мисъл за града и хората в него, а не за резултатите от идния избор. Пред нас има доста провокации, с които можем да се оправим, единствено в случай че бъдем виновни и рационални и не ги използваме само за предизборна акция.
- На първата сесия на СОС определихте като главен приоритет обезпечаването на топла зима на търпими цени за столичани. Как може да се подсигурява това?
- " Топлофикация София " обезпечава отоплението и топлата вода на към милион столичани. В тази връзка от изключителна значимост е цените да бъдат обществено търпими. Първата стъпка в тази посока към този момент беше направена с контракта, подписан сред общинското сдружение и " Булгаргаз ". С него доставките на газ за " Топлофикация София " са обезпечени до края на 2023 година С сътрудниците от групата на Българска социалистическа партия изрично настояваме цената на парното да не бъде увеличавана от 1 януари 2023 година Повишението с 40%, което към този момент беше направено от 1 юли, беше задоволително огромен потрес за хората. А за нас, общинските съветници, беше доста необичайно и необяснимо. Защото настояването на " Топлофикация - София " беше за нарастване, което да не е повече от 25-30%. Защо КЕВР реши то да е 40% - нямаме пояснение.
В тези рецесии, които се натрупаха, и с галопиращата инфлация сходно решение би направило цената на парното в София обществено непоносима. Като представители на обществена партия, изрично не можем да приемем такова нещо.
- Какво е бъдещето на " Топлофикация "? То не беше розово и преди КОВИД-19 и енергийната рецесия, а в този момент напълно обречено ли е общинското сдружение?
- И финансовото, и техническото положение на " Топлофикация " все още е извънредно тежко. Дружеството не е обречено, само че би трябвало бързо да бъдат подхванати съответни ограничения, които с години бяха бавени от ръководещите в Столичната община от ГЕРБ.
Не бива да подценяваме и да скриваме обстоятелството, че главната виновност за настоящето положение на това общинско сдружение носят персонално кметът Йорданка Фандъкова и ръководещите общината от ГЕРБ и присъдружните им партии през последните 15 години. Свидетели сме на цялата история на прогресивно натрупалите се отговорности през годините. И всичко това поради съпротивата на ръководещите от ГЕРБ " Топлофикация " да бъде осъвременена. Като прибавим недоброто ръководство на сдружението през годините, неналичието на надзор от страна на ръководещите го и повишението на цената на газа в пъти през последните 12 месеца, стигаме до днешното му извънредно тежко положение.
Незабавно би трябвало да стартира техническото и софтуерно обновяване на сдружението. Задълженията му сега са 700-800 млн. лева При високите цени на газа в този момент и при съществуващата регулаторна рамка, то стартира да генерира по 200-250 млн. лева нови отговорности всеки месец. Това са колосални суми. Ако продължава по този начин, в края на отоплителния сезон отговорностите може и да надвишават 2,5 милиарда лева Това значи, че дългът ще е по-голям от активите му.
Имаше концепция страната да придобие " Топлофикация София ". Ако в СОС стигнем до сходно решение, групата на Българска социалистическа партия ще упорства Столичната община да резервира дял в сдружението, с цел да имаме гаранция, че то няма да бъде продадено, концесионирано или приватизирано. " Топлофикация София " има доста сериозна обществена функционалност и е от извънредно значение за енергийната система на цялата страна, освен за София.
- През есенните месеци по традиция стартира и работата по бюджета на Столичната община за идната година. Какво би трябвало да включва той? Как би трябвало да наподобява един обществен бюджет?
- Още на първата сесия за сезона заявих, че работата по бюджет 2023 би трябвало да стартира час по-скоро. Подготовката му е главен наш приоритет. Защото бюджетът не е просто преразпределение на средства. През бюджета ние постановяваме политики, които основават резистентност.
Основна цел в работата на нашата група е той да бъде обществен. Защото всички ние, общинските съветници, сме длъжници на софиянци в обществената сфера. Софиянци имат право на достъп до всички публични богатства. И тези богатства, а не услуги, са отоплението на домовете, водоподаването, жилищната политика, превозът, образованието, опазването на здравето.
- Изразихте незадоволство от касовото осъществяване на бюджета да предходната година. Защо?
- Неизпълнението му е 23% или 460 милиона лв.. Това е извънредно притеснително. А осъществяването на финансовата стратегия е едвам 46%, което е рекордно невисок резултат. Тук даже не може да приказваме за осъществяване, тъй като това е напряко несъблюдение на бюджета.
Управляващите за следващ път не дадоха пояснение на какво се дължи всичко това. " Обективните аргументи ", които са посочени, а точно, че имало закъснение в осъществяването на планове поради процедури и обжалвания, към този момент няма по какъв начин да ги приемем съществено. Те не работят. Защото години наред ръководещите употребяват това опрощение. Как пък за цялото това време не се научиха да плануват тези рискове?!
Фактът е един и е безспорен - 300 милиона лв. от средствата в финансовата стратегия за 2021 година са останали неусвоени.
- Очаквате ли същата картина и за бюджета за актуалната? И идната есен ли ще приказваме още веднъж за тежко несъблюдение и неосъществени упоритости?
- Това е най-тревожното - следващата година ще разясняваме сходни резултати, в случай че не и по-лоши, защото същите неточности бяха позволени и с бюджет 2022. И още веднъж ще търсим аргументите, а ръководещите, които го гласоподаваха, отново няма да дадат пояснение на какво се дължи голямото несъблюдение на финансовата стратегия. Това даже не го споделям като прогноза, уверен съм, че ще стане по този начин. Бюджетът и за 2022 година ще се провали с капиталовата стратегия.
В продължение към този момент на 13 години ГЕРБ позволяват едни и същи неточности. Няма по какъв начин да правиш едно и също и да очакваш друг резултат. Всяка година групата на Българска социалистическа партия в СОС предлага бюджет, структуриран по друг метод, с положителни оферти, с друго обмисляне на финансовата стратегия и с други политики. И всяка година той бива отхвърлян от ръководещото болшинство, без даже да вникне в смисъла на нашите оферти. Затова, без да съм неприятен оракул, неуспехът в касовото осъществяване на бюджет 2022, което ще отчетем през идната година, ще бъде 14-ото ни следващо дежавю.
- Какъв политически сезон очаквате като цяло?
- Очаквам под напрежение политически сезон. Това, което мога да подсигурявам на жителите на София, е, че групата на Българска социалистическа партия в СОС ще работи извънредно отговорно. Няма да се поддаваме на операции и провокации. Ще бъдем по местата си и по този начин, както до момента сме го правили, ще предотвратяваме всички опити за злоупотреби или за ощетяване на софиянци. Вярвам, че това е единственият верен път за печелене на доверието на жителите на София и за реализиране на положителни резултати на изборите. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР