Интервю на Агенция Фокус“ с историкът акад. Георги Марков относно

...
Интервю на Агенция Фокус“ с историкът акад. Георги Марков относно
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков: Личността на генерал Христо Луков не може да бъде свързана с нацизма 


Интервю на Агенция „ Фокус “ с историкът акад. Георги Марков по отношение на личността на военачалник Христо Луков

Фокус: Акад. Марков, през вчерашния ден за първи път от 17 години в София /б.р. изявлението е от 2020 г./ не се организира Луковмарш. Какво е мнението Ви за това и узря ли българското общество да не се състоят сходни прояви?
Акад. Георги Марков Самият Луковмарш съгласно мен е демонизиран, тъй като личността на военачалник Христо Луков не може да бъде обвързвана с нацизма. Това е един заслужил български боен, взел участие в Първата международна война освен на Южния фронт, само че той е воювал и на Западния фронт. Той е обвързван с германците. Като министър на войната 1935 – 1938 година той възвръща българската войска. Както споделят скъсва ньойските окови и на огромния церемониал на 6-ти май 1937 година, гергьовския церемониал, тогава британският боен аташе полковник Рос му споделя „ Е, господин военачалник, разбрах, че няма безконечни контракти “, когато вижда ескадрили в софийското небе. Той има качествата на боен строител, обаче изпада в спор с цар Борис III, тъй като е бил извънредно амбициозна персона и има при започване на 1938 година спор с министъра а вътрешните работи Красновски. Тогава цар Борис III му споделя всяка жаба да си знае гьола. Царят се страхувал, тъй като в действителност ген. Христо Луков като оглавява съюза на националните легиони минава в съпротива на царя и държавното управление отдясно. От ляво са комунистите основно и някои други политически останки от партиите след 1934-та година, само че от дясно това е военачалник Христо Луков. Той е бил авторитетен. Самите легиони са имали доста мощно въздействие измежду българската юноша. Поради това царят се е страхувал от неговото усилване. Генерал Луков е бил добре обвързван с Херман Гьоринг още когато доставя самолети за българската войска. Свързан е с германците, само че той счита, че огромното му различие с цар Борис III е, че България би трябвало да взе участие с войска на Източния фронт. България е единственият съдружник на Хитлер, който отхвърля да води война на източния фронт. В този смисъл той е обвързван с германците и в дневника на Бекерле има записани диалози с военачалник Луков. Германците гледат на военачалник Луков и Александър Цанков като своя запаса против царя. Това желая да го посочи. Защото години наред приказваха за някаква монархо-фашистка тирания и всички били в една лодка. Генерал Луков, когато е погубен от една бойна група на комунистическата партия, тогава легионерите издават един апел против монарха. Смятат, че царят е интелектуалният подстрекател на неговото ликвидиране. Самият Бекерле описвайки опелото на военачалник Луков споделя, че царят има тип на виновен. Така че германците губят едни германофил, само че никога не е както го изкарват нацист, националсоциалист и по този начин нататък. Това са етикети политически, които се лепят още от Народния съд и някои даже демократични среди се вършат на Народния съд. Трябва да заобикаляме такива избрания в София неонацистки марш. Четох и от Външно министерство някакво изказване и то мощно политическо пристрастно.
Фокус:Еднозначна ли е оценката на историята за Христо Луков?
Акад. Георги Марков Историците също имаме различия, тъй като военачалник Луков е жертва на гражданската война в България. Знаете, че той е в съпротива на царя. Освен това той е антикомунист. Той е против болшевиките, не инцидентно желае да се води война на Източния фронт, само че бих споделил, че не е нацист, никога. Той е един български националист и легионерите не са фашистка организация. Да престанем с бекапистки оценки от преди 1989-та година. Аз се удивлявам, че хора, които са неолиберали и не знам какви си, приказват като бекаписти. Не можем да приказваме, че националните легиони са били фашистка организация, че военачалник Луков бил фашист. Това е една политическа оценка, която няма общо с обективното. Генерал Христо Луков е един строител на българската войска, един някогашен боен, български националист и германофил, само че не е нацист, нито фашист.
Фокус:Кога за пръв път се организира Луковмарш?
Акад. Георги Марков Това факелно шествие буди асоциации с някои други факелни шествия. Затова ги оповестиха за неонацисти небрежно. Дори и в този момент разбрах, че по този начин ги назовават. Но аз нямам доверие, че има неонацисти в България. Може да има някакви подражания, само че надали някой то тях е прочел „ Моята битка “, тъй като тя е една сложна за четене книга и да се афишира за неонацист. Мен ми омръзна с това лепене на политически етикети на политически съперници.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР