Интервално гладуване 16/8 – без съмнение диетата 16/8, базирана на

...
Интервално гладуване 16/8 – без съмнение диетата 16/8, базирана на
Коментари Харесай

Интервално гладуване 16/8 – как да стане, ползи и мнения на експерти

Интервално недояждане 16/8 – без подозрение диетата 16/8, основана на правилата на периодическото недояждане , е един от най-популярните диетични режими за намаляване . Същността на диетата е ежедневното периодично повтаряне на отвод от храна за 16 часа с 8-часов прозорец, когато храната може да се употребява.

За страдание, на равнище домакинство диетата 16/8 постоянно се схваща неправилно – в това число, мнозина считат, че храненето по време на от време на време недояждане изисква понижаване на калориите (въпреки че това не е така). По-долу в материала ще разгледаме прегледите на тези, които са отслабнали, и мненията на експертите за тази диета.

Как се прави самата диета 16/8?

Диетата 16:8 е тип лимитирано във времето недояждане, което се прави за реализиране на по-добро здраве или загуба на тегло. При диетата 16:8 прекарвате 16 часа всеки ден, като не консумирате нищо с изключение на неподсладени питиета като вода, кафе и чай. Оставащият осемчасов прозорец е времето, в което ще можете да изядете ежедневната си храна.

Повечето хора вършат това, като стартират недояждане през нощта, пропущат закуската и ядат първото си хранене в средата на деня. Нито една храна не е всъщност неразрешена през това време, само че някои хора следват кето диетата по време на хранене, с цел да ускорят загубата на тегло.

Добре е въпреки всичко да не се прекалява с мазното и сладкото, както и с тестените произведения, по време на часовете за хранене. Хапнете си добре на обяд, а следобед може да се насладите на плодове или ядки. Вечеряйте с лека храна и приключете с храненето за деня. Сутрин като станете може да пиете кафе или чай без захар.

Диета 16/8 – мнения и отзиви

Преди да преминем към рецензиите на читателите, дано се обърнем към най-новата научна информация. През октомври тази година беше оповестена изследователска публикация, обобщаваща 25 пълноценни научни проучвания по тематиката за периодическото недояждане.

По-специално, прегледът на изследванията съдържа разбор на три типа от време на време недояждане – от време на време недояждане (когато е позволена една порция от 500 kcal храна), диета 5/2 (пет дни в седмицата с постоянна диета, два дни на гладуване) и диета 16/8 .

Диетата 16/8 се отнася до всекидневно повтарящ се режим на от време на време недояждане, при който храната е позволена за избран интервал от време (обикновено 4 до 8 часа). Веднага означаваме, че изследванията не разкриха забележима разлика сред тези режими.

Интервално недояждане 16/8 – резултати от проучванията

Според теоретичен обзор е потвърдено, че другите режими на от време на време недояждане са ефикасни за понижаване на тежестта с 3-8% (след 12 седмици) – което е сравнимо с стандартните диети, които включват понижаване на дневния банкет на калории без позоваване на времето за хранене.

Изследователите означават, че периодическото недояждане може да покаже изгоди за здравето като намаление на кръвното налягане , нормализиране на инсулиновата сензитивност – и, по-рядко, намаление на равнищата на холестерола и триглицеридите в кръвта .

Също по този начин може да има позитивни промени във образуването на апетита и в подобряването на положението на чревната микрофлора.

Тази диета оказва помощ ли ни да отслабнем?

На първо място, означаваме, че нито периодическото недояждане, нито диетата 16/8 в частност не допускат ограничение на калориите – човек би трябвало да употребява нормалното си количество дневни калории. Променя се единствено времето на хранене.

Според резултатите от изследвания, диетата 5/2 (пет дни постоянно хранене и два дни гладуване) стана най-ефективният за намаляване режим на от време на време недояждане – когато се наблюдаваше, че тежестта на субектите понижава със 7% през годината. Но, още веднъж, резултатът не надвишава успеваемостта на стандартните диети.

Отговорът е да – диетата 16/8 ни оказва помощ да отслабнем. Дори освен това – в случай че спрем да я прилагаме, ние няма да надебелеем незабавно, т.е. да имаме йо-йо резултат. В изследване от 2018 година, оповестено в Journal of Nutrition and Healthy Eating, се споделя, че интервалното недояждане 16/8 може да помогне на хората със затлъстяване да отслабнат, без да се постанова да броят всяка една калория, която ядат.

Здравословно ли е гладуването по 16 часа дневно?

Различните типове от време на време недояждане като диетата 16/8 разчитат на концепцията, че гладуването понижава оксидативния стрес върху тялото , което може да понижи възпалението и риска от хронични болести.

Теоретизира се също, че гладуването дава на вашите жизненоважни органи, храносмилателни и абсорбиращи хормони и метаболитни функционалности „ отмора “. И защото тялото ни отделя инсулин, с цел да помогне на клетките ни да всмукват захарта, гладуването е обвързвано с понижаване на чувствителността ни към инсулинова устойчивост с течение на времето. (Високите равнища на инсулин в последна сметка ни излагат на риск от цялостен ​​набор от болести.)

Въпреки това, проучванията също свързват гладуването с повишението на LDL холестерола („ неприятния “ вид). Периодичното недояждане може да ви накара да се почувствате замаяни и да имате гадене, като може да ви аргументи интервали на ниска кръвна захар и дехидратация. Въпреки обстоятелството, че множеството запалянковци на 16/8 пият вода по време на интервалите на недояждане, тя може да не е задоволителна (напомняме че самата храна обезпечава много вода).

Интервално недояждане 16/8 – противопоказания

По принцип има условия, при които е неразрешено да се съблюдават каквито и да е режими на от време на време недояждане:

  • бременност или кърмене
  • възраст под 12 години
  • хора с анамнеза за хранителни разстройства
  • хора с показател на телесна маса под 18,5
  • хора с изменящи се графици
  • хора, които би трябвало да одобряват медикаменти с храна

Диета 16/8 – читателски мнения

Инга
Аз съм на 54, като в никакъв случай не съм се занимавала със спорт, пробвах и интервално и дробно хранене. Няма разлика! Основното нещо е калориен недостиг + спорт. Всеки може да избере кое е по-удобно. Според мен 6/18 е по-подходящ за тези, които работят по през целия ден. Лично аз редувам. През делничните дни – интервално, през уикендите – дробно. Всичко е супер – смъкнах 18 кг, арестувам това тегло половин година.

Никол
Помага доста! Ако се придържате към диетата 16/8, тогава тя ще стане като всекидневен режим. Ям в 10-12 (в 10 сутринта – кафе или чай, в 13 – обяд, в 15-16 – следобеден чай, по-късно без вечеря). Не са нужни изтощителни диети, а резултатите са отлични. Ще отслабнете, а даже и да спрете да спазвате диетата си, няма да напълнеете бързо.

Зинаида
Аз съм на 60 години, в никакъв случай не съм спортувала. Сега не работя, непрекъснато съм си у дома. Започнах от време на време недояждане преди няколко седмици, три умерени хранения дневно: в 10, 14 и 18. В 17 часа – портокал или ябълка. В 9 сутринта – гимнастика на музика, 20-25 минути. След всяко хранене се разхождам интензивно из жилището в продължение на 30 минути. Тялото се стегна, размерът последователно изчезва. Вечер въобще не ми се яде. Настроението е ужасно! Горещо предлагам!

Отзиви на спортисти – интервално недояждане 16/8

Първоначално системата за от време на време недояждане и диетата 16/8 са били употребявани от спортистите като метод за струпване на чиста мускулна маса без мазнини . Основните подготвителни правила за съблюдаване на тази диета са увеличение на почивката сред сериите и наложителното потребление на предпазител при упражненията.

В случай на потребление на диета 16/8 за намаляване е целесъобразно да се прави ниска интензивна и продължителна подготовка за изгаряне на мазнини заран. Това може да бъде или въртене на педалите на велоергометър за най-малко 40 минути, или вървене с бързо движение.

Кирил
Тренирам на празен корем към този момент 3 месеца. Честно казано, усещам се доста по-добре от “суровите ” тренировки. Нямам проблеми със силата. 16 часа апетит за тялото не е огромен интервал. Вечерям към 20:00 и упражнявам на идващия ден в 10-11 сутринта. Препоръчвам. Получава се струпване на мощ за изгаряне на мазнини.

Андрей
Интервалното недояждане е страхотна система. Пробвах го един път – резултатът беше добър. Между другото, учените са тествали емпирично, че даже спортистите, при верния сюжет, не губят мускулна маса, употребявайки този способ за намаляване.

За край ще кажем, че проучванията демонстрират, че периодическото недояждане (включително диетата 16/8) е способ за намаляване, който ви разрешава да отслабнете, без да ограничавате приема на калории. Отзивите на специалистите демонстрират, че сходна диета може да усъвършенства и някои метаболитни параметри. Също по този начин този тип гладуваме ще усъвършенства изцяло работата на тялото ви и фукнциите на другите органи в тялото. Вашите кафези ще се обновяват по-често, което ще докара до доста по-добро здраве като цяло!

Как да гладуваме по метода автофагия на Йошинори Осуми

Как да гладуваме по метода автофагия? Какво е автофагия – развой и значение? В идващите редове ще се опитаме да намерим отговора на тези въпроси. И ще се опитаме да разберем за какво едно недояждане по метода автофагия е толкоз потребно за всеки човек. Да стартираме едно по едно: Какво е автофагия Думата автофагия произлиза от…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР