Интернет е мощно оръжие. Властите в Иран го знаят много

...
Интернет е мощно оръжие. Властите в Иран го знаят много
Коментари Харесай

Твърде много власт в ръцете на един човек: как Мъск завладя интернет

Интернет е мощно оръжие. Властите в Иран го знаят доста добре. Затова и след експлоадирането на всеобщите митинги те мощно ограничиха достъпа до международната мрежа. Но медиите оповестиха, че в Иран към този момент са се появили първите терминали за потреблението на сателитната интернет услуга " Старлинк ".

Услугата " Старлинк " беше задействана и в Украйна - още при започване на войната в края на февруари 2022. Технологичният милиардер Илън Мъск по-късно достави и нужната технология за приемане на сигнала. За украинските военни " Старлинк " е главното средство за връзка.

И в Германия " Старлинк " е оценена високо. Миналата седмица окръг Ойскирхен разгласи, че ще закупи системите на услугата за всички общини като средство за незабавна връзка. След тежкото наводняване през лятото на 2021 година, Мъск изпрати назаем 50 приемни системи за " Старлинк " в региона на бедствието.

Силата на милиардера

Трите образеца демонстрират, че бързият интернет може да промени уверено хода на историята. Онзи, който взема решение кои хора, къде и по кое време да разполагат с интернет, носи огромна отговорност и разполага с съвсем неограничена власт. Най-голямата флотилия от спътници в околоземната орбита не се ръководи от контролирана държавна конструкция, ами от частно лице. Илън Мъск освен е най-богатият човек в света, само че и създател и началник на частната галактическа компания " Спейс Екс ". А " Старлинк " е нейно дъщерно сдружение.

Към днешна дата в ниската околоземна орбита има 3176 спътника на " Старлинк ", 3131 от които работят, съгласно данни от уеб страницата на астронома и астрофизик от Харвард Джонатън Макдауъл.

Скъпият интернет за Украйна

Осигуряване на бърз интернет във всички краища на света - това беше оповестената цел на " Старлинк ". Но високоскоростният интернет, приближаващ от Космоса, коства скъпо. Самата компания признава, че към момента търпи загуби. Според писмо от " Спейс Екс ", представено от Си Ен Ен, единствено интернетът за Украйна до края на 2022 ще коства над 120 млн. $. А през идващите 12 месеца - съвсем 400 милиона $. На този декор предходната седмица Мъск в началото разгласи, че приключва финансирането на " Старлинк " в Украйна " за неопределен срок ". Пентагонът трябвало да поеме сметката в бъдеще.

Капризи и своенравие

В събота вечер шефът на " Тесла " обаче направи внезапен завой в Туитър: " По дяволите! Въпреки че " Старлинк " продължава да губи пари, а други компании получават милиарди долари от данъкоплатците, ние ще продължим да поддържаме украинското държавно управление гратис. "

Мъск е прочут с капризите и непостоянството в позициите си. Разнопосочните сигнали към договорката за закупуването на Туитър са единствено един от многото образци.

Сценарий от филм на ужасите

Концентрацията на власт в ръцете на един непредсказуем милиардер не е единственото нещо, за което специалистите подлагат на критика " Старлинк ". Изследователите показват още, че " Старлинк " разполага спътниците си най-вече в " ниска околоземна орбита ". Всичко това рискува да докара до прословутия синдром на Кеслер. Още през 1978 година ученият от НАСА Доналд Кеслер предвижда верижна реакция, провокирана от възходящия брой обекти в ниските околоземни орбити. Така конфликтите биха станали неизбежни, а отломките биха се блъскали още веднъж и още веднъж едни в други. Накрая облак от парчета би запълнил околоземното пространство. При най-песимистичния сюжет галактическите полети тогава няма да бъдат вероятни. Нито пък потреблението на спътници.

Освен това спътниците на " Старлинк " изгарят в атмосферата единствено след пет до седем години. Все още не се знае какво въздействие оказва това върху земната атмосфера. Многобройните изстрелвания на ракети също биват подложени на критика от екологична позиция.

Къде е Джеф Безос?

Но надалеч освен Мъск е захласнат от Космоса. Джеф Безос, създателят на гигантската компания за електронна търговия " Амазон " и галактическата компания " Блу Ориджин ", е негов нравствен брат. В началото на идната година " Амазон " ще изстреля първите два прототипа на своите интернет спътници Kuiper, разгласи компанията предходната седмица. Очаква се в орбита към Земята един ден да има общо 3236 нейни спътника.

Така напълно скоро близката до Земята орбита може да се окаже още по-силно задръстена от спътници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР