Интермодалният транспортен коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе скоро няма да е само амбициозен

...
Интермодалният транспортен коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе скоро няма да е само амбициозен
Коментари Харесай

Христо Алексиев и Костас Караманлис: Ускоряваме проекта за интермодална свързаност

Интермодалният транспортен кулоар Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе скоро няма да е единствено упорит проект, решени сме да го превърнем в действителност. Това бе общото мнение, изразено на среща през днешния ден сред вицепремиера по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев и министъра на инфраструктурата и превоза на Гърция Костас Караманлис. Железопътната и пътна съгласуваност, както и съдействието сред българските и гръцки пристанища, бе съществена тематика на диалога.

Предстои основаване на общо сдружение за ръководство на плана за интермодална съгласуваност. Двете страни ще аплайват за европейско финансиране с обща апликационна форма. Вицепремиерът Алексиев уведоми гръцкия си сътрудник, че е провел диалог с европейския комисар по превоза Адина Вълян, в който е показал тази концепция.

Интермодалният план ще обезпечи опция за възстановяване на транспортната съгласуваност освен сред България и Гърция, само че и на целия район. " На фона на изменящата се транспортна и енергийна карта в Европа, той ще даде опция за бъдещото бързо възобновяване и модернизиране на Украйна. Коридорът Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе е опция на Босфора, където от началото на месеца таксите за прекосяване бяха увеличени неколкократно “, сподели вицепремиерът Алексиев.

Проектът ще способства за нарастване на товарите, понижаване на таксите за транспорт и времето за пътешестване. Той обгръща региона и пристанищната инфраструктура на Александруполис, които са от стратегическо значение за транспортната и енергийната сигурност в целия район, бяха безапелационни министрите.

Срещата на вицепремиера Алексиев с министър Костас Караманлис е част от програмата на визитата на българска делегация в Атина. В диалозите вземат участие и министрите на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и на енергетиката Росен Христов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР