Интермодален хъб ще бъде изграден на границата между България и ...

Интермодален хъб ще бъде изграден на границата между България и

Министър Алексиев и сръбският му колега се договориха за интермодален хъб на границата

Интермодален хъб ще бъде построен на границата сред България и Сърбия . За това се договориха министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев и министърът на строителството, превоза и инфраструктурата на Република Сърбия Томислав Момирович по време на среща през днешния ден в Димитровград, Сърбия, оповестиха от Министерството на превоза.

При своето посещаване на жп гарата в града, двамата министри поеха ангажимент да продължат договарянията за взаимна активност на общата гранична жп гара . Българският министър уточни, че съществена дилема е да се обезпечи прекосяването посредством усъвършенстване и модернизиране на техническите процедури за промяна на локомотиви, усъвършенстване на разписанията, понижаване на вредите за околната среда, посредством поощряване на железопътния и интермодалния превоз. България и Сърбия ще насочат общо предложение към Европейския съюз за включване на правата Драгоман-Ниш към главната Трансевропейска транспортна мрежа, стана ясно по време на диалозите.

„ Българската страна постави огромни старания за включването на правата от София до Драгоман в главната ТЕН-Т мрежа и през днешния ден към този момент имаме подписани контракти за построяване на пътната и железопътната инфраструктура по това направление “, съобщи министър Алексиев. „ Ще инициирам среща с европейските ни сътрудници и сътрудниците от Република Сърбия, с цел да обсъдим разширение на направлението до Ниш, което е най-директнияр път на България до Европа “, добави още Алексиев.

Сред обсъдените тематики бе и планът за разширение на зелените ленти към шестте страни от Западните Балкани , който е съществен за България от позиция на непрекъснатостта на потока на артикули. Министър Алексиев уточни, че зелените гранични пунктове на българска територия работят в режим 24/7 за всички типове транспортни средства. „ Преминаването през тях, в това число инспекции и здравни прегледи на транспортните служащи, не следва да надвишава 15 минути на вътрешните сухоземни граници “, изясни още Христо Алексиев.

Двете делегации инспектираха също и строителните действия на Автомагистрала „ Европа “ на българска територия.

Източник: dariknews.bg