"Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона". Това каза премиерът

...
"Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона". Това каза премиерът
Коментари Харесай

Откриха интерконектора Гърция-България: Връзката ще трансформира енергийната карта на региона

"Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на района ". Това сподели министър председателят в оставка Кирил Петков по време на церемонията по привършване на строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB), провела се на една от газоизмервателните станции на трасето в град Комотини.

По думите му той ще задълбочи енергийната съгласуваност сред двете страни.

"България реализира действителна диверсификация, като получи азербайджански газ в идващите няколко седмици, поставяйки завършек на съветския енергиен монопол ", добави още българският министър председател.

"Днес е един доста значим миг за Комотини, Гърция и България ", сподели от своя страна министър-председателят на Гърция Кирякос Мицотакис.

"Този миг е значим за Балканите и Европа, тъй като тук по-късно няма да създадем гала просто за стартирането на един газопровод, а на план, който сближава Гърция и България ", сподели министър председателят на Гърция.

Той напомни, че планът е стартирал през 2009 година, когато двете страни подписаха меморандум за съдействие, а парламентите го характеризираха като обект от национално значение. "Приключването му през днешния ден, макар компликациите, през които преминахме, демонстрира огромното му значение през днешния ден. Това е един подтик на общата европейска цел за енергийна диверсификация ", добави Мицотакис.

На церемонията участват с изключение на министър председателите на двете страни, и министърът на енергетиката в оставка Александър Николов и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР