Интерконекторът ще позволи на България да разнообрази доставчиците си на

...
Интерконекторът ще позволи на България да разнообрази доставчиците си на
Коментари Харесай

Поредна жалба на "Некст инвест" спира търга за газовата връзка с Гърция

Интерконекторът ще разреши на България да разнообрази доставчиците си на газ

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Световни колоси желаят да доставят тръбите за интерконектора с Гърция

До 20 април плановата компания би трябвало да избере 5 от тях, които да приготвят дефинитивни предложения
18 мар 2018
Комисия за защита на конкуренцията отхвърли да спре търга за газовата връзка с Гърция

Проектът обаче към момента се апелира и осъществяването му може да се забави
19 фев 2018
Нови тъжби спъват газовата връзка с Гърция

Първата копка на плана може да се отсрочи
5 фев 2018 Нова тъжба на " Некст инвест " е спряла процедурата за газовата връзка с Гърция. В края на предходната седмица сдружението е оспорило пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изискванията към подизпълнителите в една от основните поръчки - тази за планиране и строителство на интерконектора. Тя е на стойност 145 млн. евро, а възложител е " Ай Си Джи Би " (ICGB), в която акционери с равно присъединяване са " Български енергиен холдинг " и гръцко-италианското сдружение IGI Poseidon.

Това е следващата тъжба на " Некст инвест " против обособените стадии. В началото на годината компанията оспори процедурата за избор на инженер-консултант, като тогава сходно искане беше подадено и от търговеца на вино " Вини България ". Този път против условията към подизпълнителите има тъжба и от " Инсито ", която добива инертни материали.

Временна мярка

И двете тъжби в Комисия за защита на конкуренцията в този момент са против обяснение по процедурата, което ICGB е разгласила на 8 юни. То е по отношение на искане на фирмите да се трансформират някои от изискванията за избор на подизпълнители, които съгласно тях следва да се ползват единствено към главните претенденти. Според ICGB обаче няма съображение за смяна на условията, защото те дават отговор на закона.

И " Некст инвест ", и " Инсито " са поискали прекъсване на процедурата като краткотрайна мярка. Затова всички дейности по хода на търга се преустановяват или до момента в който Комисия за защита на конкуренцията отхвърли настояването за краткотрайна мярка, или до момента в който има дефинитивно решение по жалбата, ако бъде наложена краткотрайна мярка, оповестява ICGB на уеб страницата си.

Поръчката за планиране, доставка и строителство беше открита в края на април тази година. Тя е с планирана стойност 145 млн. евро без Данък добавена стойност и период на осъществяване 18 месеца. Предвиждаше се предложения да се подават до 22 юни, само че от ICGB прецизират, че срокът ще бъде продължен поради краткотрайното прекъсване на процедурата.

Виж кой апелира

Първата тъжба е подадена от " Инсито ", която се занимава с рандеман и преправка на инертни материали. Компанията е благосъстоятелност на Мирослав Миронов, който има присъединяване в няколко строителни компании.

По-интересен е другият жалбоподател. " Некст инвест " е записана през 2015 година със 100 лева капитал и предмет на активност консултантска и капиталова активност в региона на недвижимите парцели и строителството. Приходите й за 2016 година са 10 хиляди лева Първоначален притежател на сдружението е записаната в Белиз Trident International Services, която единствено седем месеца по-късно трансферира дяловете си на Милен Миланов.

В момента Миланов е едноличен притежател и шеф на " Некст инвест ". В регистъра ДАКСИ името му излиза и като шеф на " Херион ", която се занимава с ветеринарномедицинска активност и която за финален път е отчела някакви доходи (53 хиляди лева.) през 2012 година И двете сдружения са регистрирани на ул. " Екзарх Стефан " 61 в софийския квартал " Надежда ". Пак там са регистрирани и притежателите на " Херион " - " Проект строй консулт " и " АСМ инвест " (всеки с по 50%). Първата от фирмите е мажоритарна благосъстоятелност на основаната във Враца " Сафин ", в която 50% плюс една акция се държат от Борислав Сарандев. До 2014 година тези акции се водят благосъстоятелност на записаната в Белиз C.C.M. Services, а Сарандев е единствено представител. Останалите малко под 50% в " Сафин " сега са под формата на привилегировани акции без право на глас и няма информация кой ги държи. В " АСМ инвест " пък собствеността се поделя сред Борислав Сарандев и " АСМ консулт ". Последната компания също е записана на " Екзарх Стефан " 61, само че е благосъстоятелност на Любомир Попчев, който има още над дузина други компании с друг бизнес. " АСМ консулт " в действителност е мажоритарен притежател на " Вини България " - другата компания с изключение на " Некст инвест ", която преди няколко месеца апелира поръчката за избор на инженер-консултант за построяването на междусистемната газова връзка с Гърция.

" Вини България " и " АСМ инвест " имат общ шеф - Веселин Бушев. Според източник на " Капитал " той е индивидът, инициирал обжалването. А претекстът - услуга към сътрудник. Името на Бушев излиза в медиите като част от орбитата на КТБ и Цветан Василев, в строителни компании и " Ботев " - Пловдив.

Проектът

Единствената по-голяма процедура по плана, която не е спряна, е за доставката на тръби. Тя е на стойност 60 млн. евро, като предложения се подават до 2 юли.

Междусистемната връзка с Гърция се чака да разнообрази доставчиците на газ за България, като ще разреши на страната да получава гориво от Каспийския район. Предвиденият първичен потенциал е 3 милиарда куб.м, а оптималният може да доближи 5 милиарда куб.м годишно. Целият план се прави оценка на 239 млн. евро, от които 45 млн. евро ще бъдат обезпечени безплатно от Европейската енергийна стратегия за възобновяване. Плановете са газопроводът да проработи през 2020 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР