Интерконекторът Гърция-България, на стойност 220 милиона евро ,,започва ежедневно захранване

...
Интерконекторът Гърция-България, на стойност 220 милиона евро ,,започва ежедневно захранване
Коментари Харесай

Интерконекторът Гърция-България започва всекидневно захранване с газ в края на юли

Интерконекторът Гърция-България, на стойност 220 милиона евро,,започва всекидневно зареждане с природен газ в края на месец юли ", съобщи гръцкият енергиен министър Костас Скрекас. Техническите проби към този момент са направени, съобщи БНР.

Премиерите на Гърция и България на следващия ден публично ще открият в Комотини новата газова връзка сред двете страни. На събитието в региона на град Комотини ще бъде и министърът на енергетиката на Азербайджан.

Атина построи още една плаваща платформа за предпазване на полутечен газ на остров Ревитуса. Удвоено е количеството газ в хранилището, осведомят от енергийното министерство.

Атина и София имат съглашение за доставяне на България с постоянни количества на газ от Ревитуса. Този терминал към този момент покрива 80% от потребностите на България, заяви гръцкият министър.

Гърция има намерение през идната година 50% от енергийните потребности да се покриват от възобновими източници.

Чрез междусистемната връзка с България има опция за доставяне и на Унгария с природен газ.

До въвеждането в комерсиална употреба на интерконектора, страната ни ще получава в цялостен размер контрактуваните количества азерски газ на краткотрайната точка на доставка - Неа Месемврия, прецизират от държавната пресслужба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР