Интересно ще бъде какво ще се получи накрая на годината,

...
Интересно ще бъде какво ще се получи накрая на годината,
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: Булгаргаз е с колосална загуба заради политически решения

Интересно ще бъде какво ще се получи най-после на годината, когато би трябвало да се прави консолидираният финансов доклад на " Булгаргаз ", сподели някогашният зам.-министър на стопанската система и енергетиката Явор Куюмджиев пред БНР. Тогава ще лъснат всичките тези над 500 милиона лв. загуби, които са насъбрани все още. А тези загуби са насъбрани по една доста елементарна причина. Тъй като политическото управление на КЕВР, няма да кажа самостоятелният КЕВР, тъй като нямам поради Иван Иванов, а предходния ръководител на КЕВР, той беше назначен от премиера Петков с ясното обръщение, че ще понижи цените на тока. Тоест беше политическо предопределение.

КЕВР през всичките тези месеци съзнателно поддържаше цената на газа по-ниска от действителната себестойност, с цел да се изпълнят две задания. Да се потиска евентуалното обществено напрежение, в случай че цените трябваше да бъдат оповестени такива, каквито са. И втората е, че, видите ли, държавното управление се оправя с газовата рецесия. Разбира се, не стигнаха до прокламираните 3-4 пъти по-евтини цени, само че действително няколко месеца поддържаха по-ниски цени, в сравнение с „ Булгаргаз “ плащаше на своите контрагенти, медиатори или търговци, няма значение. Което докара до тези колосални загуби на " Булгаргаз ", тъй като когато купуваш нещо за 100 единици, а го продаваш за 80, тъй като КЕВР по този начин ти е споделил, няма по какъв начин да не акумулираш великански загуби.

Към момента България получава цялото си количество азерски газ, само че единствено 30% от него са по цените на контракта, другите 70% са на пазарни цени, сподели Куюмджиев. В контракта с Азербайджан има уговорка, че газът на тези по-ниски цени се доставя на точка на доставка Комотини. И защото България не е осигурила точка на доставка Комотини, заради неналичието на интерконектор, по положителната воля на азерите се приема, че 30% от този газ ще се доставя на идната точка, Неа Месемврия, която е отклонението към България. Но единствено 30% от газа, останалите 70% отново се доставят на Неа Месемврия, само че на пазарни цени. "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР