Интересно приложение ще имат част от разрушаващите се в момента

...
Интересно приложение ще имат част от разрушаващите се в момента
Коментари Харесай

Част от спрените блокове на „Козлодуй“ стават на магистрали

Интересно приложение ще имат част от разрушаващите се сега здания на старите спрени блокове на АЕЦ " Козлодуй ". Поне що се отнася за бетонните структури (стени, подове и т.н.) на неядрената част от машинните зали, в които по-рано бяха генераторите и други съоръжение за произвеждане на ток. Самите бетонни структури, някои от които към този момент се демонтират, ще бъдат раздробени и натрошени на дребни части. Така, с изключение на, че се понижава размера им, те могат да се употребяват и за създаване на пътища. Това стана ясно от думите на Героги Разложки, заместител изпълнителен шеф на Държавно дружество " Радиоактивни боклуци " (ДП РАО), отговарящ за ръководството на радиоактивните боклуци и извеждането от употреба на 1 до 4 блок.

И годните за такова строителство ще бъдат продавани на пътностроителните компании. Предвид обстоятелството, че у нас в околните години ще се строят много пътища, раздробените бетонни структури от постройките ще намерят положително приложение. А и по този начин няма да има потребност да се изхвърлят и депонират.

Става въпрос за десетки хиляди тонове. Само към този миг са били демонтирани 10 000 куб. метра бетонни структури, означи Разложки. А следва доста повече. Паралелно с това се унищожава, реже и понижава размера и на железни структури. Това демонтирано съоръжение минава през няколко стадия, а част от него също се продава. След като се демонтират и подреждат, тези елементи на някогашните дребни блокове на централата се изследват за съществуване на радиация. Тези, които не са радиоактивни, минават през процедура за освобождение от наблюдаване и ръководство като радиоактивни боклуци. Когато това се случи, те се продават, нормално за скрап. Към момента по този метод Директива за птиците РАО е съумяло да завоюва 12 млн. лв., изясни Маргарита Коркинова, която е финансов шеф на предприятието.

През 2017 година са били освободени 5300 тона такива материали. За тази година е планувано това да се случи с още 6000 тона, означи изпълнителният шеф на Директива за птиците РАО Дилян Петров. Той добави и че съгласно проекта доникъде на 2019 година машинните зали на старите блокове на АЕЦ " Козлодуй " би трябвало да бъдат изцяло изчистени от остаряло съоръжение и то да излезе от тях. / inews.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР