Интересно, какво ли ще открият бъдещите археолози от храната, която

...
Интересно, какво ли ще открият бъдещите археолози от храната, която
Коментари Харесай

Кои са най-дълготрайните хранителни продукти?

Интересно, какво ли ще открият бъдещите археолози от храната, която ядем през днешния ден? И най-важното: ще бъде ли годна за консумация? Следните артикули имат късмет да се запазят дълго след нас.

1. Сол. Технически видяно, солта е минерал, а не растителен артикул – ето за какво няма по какъв начин да се „ скапва “. Естествено, тя е сензитивно към влага и, когато я всмуква, се трансформира в огромно парче като камък (между другото, на селскостопанските животни се дава да ближат тъкмо такава „ каменна сол “), което ще би трябвало да се счупи с нещо твърдо. Но солта все ще си бъде сол.
7 храни, които нямат период на валидност
Знаете, че потреблението на храни с изминал период на валидност не е по никакъв начин желателна. Добре е обаче да научим кои са тези артикули, които к...
Прочети повече
2. Захар. Захарта, както и солта, е в положение да се резервира несигурно дълго време, изключително пък, в случай че е в херметически затворени контейнери. В противоположен случай ще поеме влага от въздуха и ще стане на огромна буца. Но даже и в този случай не ще загуби присъщите й свойства. Между другото, пудрата и кафявата захар по нищо не отстъпват на елементарната по качествата си за дълготрайно предпазване.

3. Кленов сироп. Според производителите на кленов сироп в щата Масачузетс, неразпечатаният кленов сироп се съхранява постоянно. Дори след отваряне е в положение да се употребява няколко години, в случай че е в ледник.

4. Ориз. Оптималната температура за опазване на ориза е 4.5°C или по-ниска. Най-подходящи опаковки са контейнерите от хранителна пластмаса (PETE) и стъклените буркани. При тези условия оризът се съхранява до 30 години, без да загуби своята хранителна стойност.

5. Бял оцет. Още един артикул, който в никакъв случай не ще се скапе при вярно предпазване. Ако желаете да запазите дълго време бял оцет, дръжте го в истинската му запечатана бутилка на хладно и мрачно.
Знаете ли, че някои неща, които ползвате всеки ден, имат период на валидност?
Когато отидем на пазар в магазина за хранителни артикули, първото нещо, което нормално вършим е да проверим периода на валидност на артикули...
Прочети повече
6. Соев сос. Соевият сос има свойството да се съхранява най-малко 3 години, дори в случай че опаковката е отворена. А срокът му на валидност в херметично затворен резервоар е доста повече, но всичко зависи от типа му, от метода на неговото произвеждане и от качеството.

7. Сухо мляко. В случай, че сухото мляко е произведено при съблюдаване на нужните стандарти, може да се запази съвсем безграничен период със опазване на питателните качества. Единственото изискване е да бъде съхранява в херметично затворен съд.

8. Мед. Медът с право може да се назова несравним артикул, който разполага със дарба да се запази вечно. Структурата и съставът му съставляват изключително неподходяща среда за бактериите. А запечатването на съда с мед лимитира взаимоотношението с въздуха и влагата, което го прави безусловно неразвалящ се артикул. Между другото, при разкопки в една египетска пирамида, археолозите разкрили гърнета с мед. Приблизителната възраст на находката е към 2-3 хиляди години. Медът към момента ставал за консумация, археолозите дори го пробвали. А малко по-късно в Грузия бил открит мед на 5500 години.

9. Силни алкохоли. Срокът на валидност на съсредоточените алкохолни питиета като уиски, ракия, водка, ром, коняк в никакъв случай няма да изтече. Главното изискване е да се пазят на мрачно и хладно, в компактно затворени бутилки.
Каква продължителност имат другите козметични артикули
1. Слънцезащитен крем Ако слагате единствено тъничък пласт всякога, може да употребявате слънцезащитния крем за няколко сезона. След като се от...
Прочети повече
Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР