Интересно изобретение по пътя към създаването на пълноценен и работещ

...
Интересно изобретение по пътя към създаването на пълноценен и работещ
Коментари Харесай

В Русия създадоха прототип на квантов компютър, базиран на кварти

Интересно откритие по пътя към основаването на пълностоен и работещ квантов компютър, бе направено от съветски учени от Квантовия център и Физическия институт П. Н. Лебедев на Руската академия на науките. Експертите оповестиха създаването на първообраз на квантов компютър, основан на йони, употребяващ новаторска технологията за мащабиране на квантовите процесори.

В обичайните компютърни устройства единиците информация могат да бъдат показани в битове, които са в положение или 0, или 1. В квантовите компютърни системи минималната единица информация - кубит (квантов бит) - може да бъде по едно и също време в двете положения 0 и 1. Разширените модели на кубитите могат да бъдат по едно и също време в три положения (кутрит) и четири положения (кукварта). А съветските учени са построили система от два кварта, което е еквивалентно на четири кубита.

Руслан Юнусов, началник на квантовия план в Росатом, означи, че опитът е първото доста достижение по пътя към основаването на квантов компютър. Планира се основаването на повсеместен квантов компютър до 2024 година, а показаната система за йони може да стане основа за устройството.

В хода на опита, извършен във вакуумна камера, са уловени два йона и благодарение на лазер, няколко интервенции с един кубит, интервенция с два кубита вътре в кудит и с тях е изпълнена интервенция за усложнение на две частици (Melmer-Sorenson ). В резултат на това съветските учени демонстрират, че успеваемостта на бъдещите квантови компютри ще бъде по-висока при осъществяване на интервенции с кубити, комбинирани в кварта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР