Интересни, популярни и много талантливи певци ще се изявят на

...
Интересни, популярни и много талантливи певци ще се изявят на
Коментари Харесай

`24 пеещи семейства на конкурса за млади изпълнители „Сребърна Янтра”

Интересни, известни и доста надарени артисти ще се изявят на сцената на Музикално-драматичния спектакъл „ Константин Кисимов ” във Велико Търново от през днешния ден до неделя. 22-ото издание на Международния конкурс за млади реализатори на известна ария „ Сребърна Янтра ” събира над 150 артисти. След завършилата селекция на претендентите за присъединяване, за Гран при и премиите на одобрения музикален конгрес в старопрестолния град ще се съревновават гении от 7 страни.

За 22-ра година състезанието за млади поп реализатори „ Сребърна Янтра “ събира в остарялата ни столица певчески гении от близо и надалеч.

„ Това е едно от най-значимите събития за нашата община и е включен в културния календар. Очакваме да има извънредно огромен интерес към това събитие, както и в предишни години “, уточни Грета Иванова от общинската дирекция „ Култура “, съорганизатор на интернационалния певчески конкурс дружно със съдружие „ Сребърна Янтра “. Той е под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Тази година участниците са от Армения, Италия, Колумбия, Латвия, Молдова, Румъния и България , описа създателят на състезанието Румяна Начева:

„ В продължение на три дни река Янтра ще тече буйна, ще прелива от гении, от младост и от красива музика “.

Конкурсът е за реализатори на известна ария от 5 до 25-годишни и за пеещи фамилии.

Най-атрактивната част в състезанието са пеещите фамилии . Щастлива съм, че съумях да наложа тази категория. Журирала съм доста състезания в Европа  секция „ пеещи фамилии “ няма на никое място. Тази година ще имаме 90 самостоятелни реализатори и 24 пеещи фамилии “.  

9-членно е интернационалното жури, което ще прави оценка изпълнителите. Почетен ръководител е певицата Силвия Кацарова. Това не е инцидентен конкурс, разяснява ръководителят на журито проф. Сребра Михалева:

„ Това е един конкурс, набрал доста преднина и почитание в цяла Европа, тъй като всяка година участниците от разнообразни континенти не престават да идват. Всички тези младежи не са инцидентни и работата на журито няма да е лесна “.

Освен конкурсната стратегия, на сцената на великотърновския музикално-драматичен спектакъл, където ще се изявяват участниците, като посетители ще пеят Теди Кацарова, румънката Доминик Симонеску, сицилианският дует Нунцио Гамби и Мерилин Морале. След визита при папа Франциск във Велико Търново идва италианката Джована Флори:

„ Тя ще пее на рождественския концерт при папата през декември. Джована Флори има проблеми със слуха, пее, улавяйки вибрациите във въздуха “, описа Румяна Начева.

Конкурсът „ Сребърна Янтра “ е на допустимо най-високото европейско равнище, разяснява водещият – актьорът Цветелин Илчев:

„ С този конкурс сме историческа и духовна столица на Европа . Тези деца и младежи, които вземат участие, са бъдещите звезди, които ще слушаме по радиото и ще гледаме на екрана “.

Тази година статуетката за Гран при на състезанието е на скулптора Адриан Новаков, чието дело са всички монументи на Славейков в Италия. Към статуетката има и парична награда от 1000 евро.

Изпълненията от конкурсната стратегия и на посетител артистите са безвъзмездни за публиката, която ще пристигна във великотърновския спектакъл. Галаконцертът на лауреатите е в неделя от 17,30 часа.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР