Интересни данни излизат в София, след като се разсее пушилката

...
Интересни данни излизат в София, след като се разсее пушилката
Коментари Харесай

Катастрофален срив на партиите в София!

Интересни данни излизат в София, откакто се разсее пушилката от първичните усещания, свързани с мажоритарния избор за кмет.

Излиза, че всички партии губят електорална тежест в столицата.

И най-вече в безусловно изражение имат тези, които са имали най-вече - Политическа партия - Демократична България.

Но защо въпреки всичко става дума, като не трябва да подценяваме обстоятелството на изборната интензивност.

На последните избори, които бяха за парламент, на 2 април 2023 година, интензивността в столицата е била 42,9%. В неделя беше 35,9%.

На 29 октомври, по данни на ОИК, са дали своят вот 379 750 души от общо 1 100 000 гласоподаватели, имащи право на глас. Преди седем месеца пред урните са отишли доста повече хора - 509 625 души.

Следователно, в неделя гражданския си дълг са изпълнили 74,5% от тези, които са дали своят вот през април.

Победителите в столицата Политическа партия - Демократична България са спечелили 31 885 гласа за своята общинска листа - което е знакът за партийния избор. През пролетта те са се радвали на доста - доста повече - 160 458 гласа. А това значи 128 573 гласа по-малко. Чувствителен срив! На процедура вотът си за Политическа партия - Демократична България са удостоверили една четвърт (а по-точно 19,87%) от тези, които са ги отбелязали на бюлетината през април.

Така стои въпросът и при ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, чиято загуба е от същия порядък. Партията на Бойко Борисов е взела в столицата 18 257 гласа, до момента в който единствено седем месеца по-рано се е радвала на 121 296 гласа. Отново срив със 103 039 гласа.В проценти това значи, че единствено 15 на 100 от избралите ГЕРБ - Съюз на демократичните сили напролет са повторили вота си през есента.

Българска социалистическа партия и левицата, въпреки и опиянени от положителното показване на своя кандидат-кмет Ваня Григорова, нямат доста мотиви за наслада. В неделя за алена листа са дали избор 13 377 души. През април гласовете на Българска социалистическа партия и " Левицата " взети дружно бяхо съвсем 50 000. Почти четири пъти по-малко! В проценти - 27% от жителите избрали левите напролет са създали същото и оня ден.

Източник: Епицентър.бг

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР