Интересите на Европа са и извън Стария континент. В Сахел

...
Интересите на Европа са и извън Стария континент. В Сахел
Коментари Харесай

Експерт: ЕС залагаше на Нигер, сега трябва да обърне политиката си на 180 градуса

Интересите на Европа са и отвън Стария континент. В Сахел - зоната на юг от Сахара - Европа се бори с ислямистки групировки и против аргументите - главно стопански - за миграция от Африка към обетованата земя Европа. Но и подземните благосъстояния в този район са привлекателни, освен това освен за европейците, изключително в ерата на климатични промени и преход към зелена стопанска система. Превратът в Нигер - по този начин най-малко наподобява сега - лиши Европа от последния съдружник в сахелския район. Последвалият прелом в Габон, страна в Гвинейския залив и отвън Сахел, също провокира паниката на европейските политици - в Толедо министрите на защитата и на външните работи обсъждаха освен помощта за Украйна, само че и обстановката в Африка.

" След преврата в Нигер Европа фактически загуби значим съдружник в района, откакто по-рано военните превзеха властта и в Мали и в Буркина Фасо. За Европа Нигер беше последната вяра за връщане към непоклатимост и предвидимост в Сахел. Затова Европа влагаше доста в Нигер - оказваше както икономическа помощ, по този начин и военна и финансова поддръжка. За интервала до 2024 година Европейски Съюз беше заделил над половин милиард евро за Нигер ", разяснява доктор Бенедикт Ерфорт от института за стабилно развиване в Бон, по БНР.

" На процедура Нигер беше нещо като " опитно зайче " за реформираната европейска система за оказване на помощ за разрастващи се страни. Реформата разреши на Европейски Съюз да изпраща военна помощ в трети страни - нещо немислимо преди този момент. По тази линия Нигер получи през юни тази година оръжия на стойност над четири и половина милиона евро. Така че Европейски Съюз разчиташе и залагаше доста на Нигер, а в този момент ще би трябвало да обърне политиката си на 180 градуса. "

" Военният прелом в Габон е друг от събитията в Нигер. Но несъмнено ще се отрази на плануваната задача на Европейски Съюз в Гвинейския залив. Засега разполагаме единствено с медийни изявления, че Брюксел приготвя военно-цивилна задача дружно със страните от залива. Идеята е да се резервира стабилността в района и да се предотврати прехвърчането на искри от Сахел към страните по крайбрежието на Атлантическия океан. Идеята е това да стане взаимно с тези страни - Кот д`Ивоар, Гана, Того и други сътрудници на Европейски Съюз. Става дума за взаимни полицейски и военни образования. За триумфа на този проект е от извънредно значение да бъде избегнато чувството за постколониална интервенция в Африка, а това изключва водеща роля на Франция. Това е доста значимо. Мисията би трябвало да се реализира в тясно съдействие с страните и с Африканския съюз ", разяснява Бенедикт Ерфорт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР