Интересен сблъсък се получи днес в парламента между бивш и

...
Интересен сблъсък се получи днес в парламента между бивш и
Коментари Харесай

Василев: Икономика, която разчита на ниски заплати, отива в миналото

Интересен конфликт се получи през днешния ден в Народното събрание сред някогашен и сегашен финансов министър по време на разискването на първо четене на бюджета за тази година. За кратко време двамата даже се озоваха по едно и също време на парламентарната трибуна и си насочиха взаимни забележки.

Във философията на бюджета за тази година, с изключение на контрактуваното в съдружното съглашение, е и смяна в метода на мислене и обмисляне в страната. Ако не се влага в хора, в инфраструктура и възстановяване на институциите и обществената среда, не може да чакаме висок стопански напредък и високи приходи. Да разчитаме на по-ниски заплати, с цел да поддържаме конкурентоспособност, би трябвало да остане в предишното.

Това разгласи при започване на съвещанието вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Тази година бюджетът на страната ще влезе в действие едвам от 1 април поради късното сформиране на държавно управление след изборите на 14 ноември 2021 г. 
 Василев дефинира бюджета като капиталов и бюджет на растежа поради доста по-високите държавни вложения в инфраструктура. Залагат се по-големи разноски и в обществената, просветителната, здравната системи, в просвета и спорт, които държавното управление определя като вложения в човешки капитал. 
Въпреки забележителните вложения в този бюджет - 12 милиарда лева, дългът по отношение на Брутният вътрешен продукт тази година ще бъде по-нисък от миналогодишният, съобщи Василев. Той увери, че плануваният нов дълг ще бъде вложен в по-голям напредък и в " неща, които ще имат икономическа възвращаемост - по-бързо предвижване на жители, по-добро обучение и лечебни заведения ".

" Провеждате финансов и обществен опит ", разгласи някогашният финансов министър Кирил Ананиев, в този момент народен представител от ГЕРБ. Той упрекна държавното управление, че внезапно утежнява бюджетната дисциплинираност със заложените високи равнища на недостиг и дълг през тази и идващите две години. Бившият финансов министър упрекна актуалният, че " подмолно жонглира " със стойностите за дълга и Брутният вътрешен продукт. И напомни, че дълги години е бил на управителни постове, като през това време е спомогнал да направи България " от съвсем разрушена страна през 1997 година в стабилна и със постоянен стопански напредък. " Ако тук беше Мика Зайкова, щеше да направи този бюджет на кайма ", сподели Ананиев.

" Да, България мина през доста тежка рецесия и наложеният валутен ръб беше, тъй като политиците не са били в положение да се оправят с паричната политика тогава. Да, тогава е имало потребност от дисцилина. Но от 1997 година до момента каква е била политиката? Да не се влага и да се разчита единствено на европейските средства. Затова един милион българи напуснаха страната, тъй като тук обществената среда, капиталовата среда не им разрешават да защитят доходите, които може да получават в чужбина. Този бюджет желае инвестиционната среда да стане най-малко толкоз добра, колкото в Европа. Зная, че това ви плаши. Защото в случай че инвестициите не са същински, не са на петорно повишени цени, а плановете не са такива, от които лесно може да се краде, това за вас е много неприятен бюджет ", отговори Асен Василев.

Той провокира Ананиев като съобщи: " Между първо и второ четене ще съм ви безпределно признателен да видя кои разноски желаете да бъдат орязани, тъй че да постигнете стремежи от вас недостиг и дълг ". Той от своя страна Ананиев отвърна: " Не мога за пет минути да ви изучавам по какъв начин се прави бюджет. С това съм се занимавал повече от 30 години ".

Преди Ананиев от парламентарната естрада забележки към бюджета насочи Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

" Ако желаете да постигнете 4.8% стопански напредък, вложения в размер на 5.8% от Брутният вътрешен продукт, това не е задоволително ", счита Цонев. Той напомни, че в предишни години  плануваните финансови разноски в никакъв случай не са били изпълнявани и са се превръщали в " контейнер " за други разноски.   " Няма и планова подготвеност за асимилиране на плануваните над 8 милиарда лева финансови разноски ", съобщи Цонев. Според него би трябвало нов закон за поощряване на вложенията.

Цонев направи забележката, че в последните 30 години министрите на финансите са били основен фактор за установяване на икономическата политика на страната. Депутатът напомни мотото на Бил Клинтън: " Икономиката, глупако ", като го добави: " Икономиката, глупако, не репресиите ".

Провокиран от изявлението на депутата от Движение за права и свободи финансовият министър упрекна някогашните ръководства в рекетиране на вложителите. " Първото нещо, което  задграничните вложители ни питат е дали ще ги рекетираме , дали ще им споделяме кои да са им подизпълнители, архитекти, юристи. И те са доста щастливи, когато има споделяме, че може да работят спокойно и това се случва за първи път в България. Държавата ще им помогне с всичко с каквото може в границите на закона ", съобщи Асен Василев.

" Бюджетът дава адекватен отговор на редица терзания  и " Демократична България " ще го поддържа ", съобщи Георги Ганев от Демократична България. Той изясни, че увеличените разходи все отново са в границите на закона за обществените финанси и няма да дадат чак подобен напън на цените нагоре. Голяма част от планирания дефицит отива за капиталообразуване и това е " фискалният тласък, който ще качи капацитета на стопанската система ни ". " За увеличените капиталови разходи идеята е да са по-ефективни от досегашните от позиция на публичния интерес. Пожелавам в края на годината да приказваме за по-ефективни финансови разходи - те ще доведат до реакция и от частния бранш ", сподели Ганев. Той уточни, че е позитивна тенденция предижданото понижение на дефицитите от 2023 година " Планираната промяна в държавната администрация също ще подобри средата за напредък в идващите години ", счита Ганев. И напомни, че за първи път в бюджет се възнамеряват 200 млн. лева с цел да бъдат понижени щатовете в държавната администрация.

Другият съдружен сътрудник - Има Такъв Народ, разгласи, че амбициозната капиталова стратегия, в случай че се извърши, ще спомогне за ускорение на стопанската система в тази и идващите две години, само че би трябвало да се създадат и по-дългосрочни промени, като да вземем за пример отпадане на налога за реинвестираната облага. " Между първо и второ четене ще предложим  от 2023 година да отпадне данъкът върху реинвестираната облага.  Това ще помогне изключително на започващи компании. По този метод преди години Естония дръпна доста мощно напред, съобщи Любомир Каримански.

Той увери, че сред първо и второ четене на бюджета  ще бъдат отстранени и над 90 параграфа в преходните и заключителните разпореждания , които оферират промени в други закони. Става дума за отпадане на параграфите от 10 и 104, в които се оферират промени в десетки закони поради преструктурирането на министерствата и преместването на организации и държавни предприятия от едно министерство в друго. Те бяха изненадващо вкарани в закона за бюджета в последния миг от Министерски съвет . " Преустановяваме порочната пракитика с преходни и заключителни разпореждания да се трансформират закони, които нямат връзка с главния закон ", съобщи Каримански.

Като за първи бюджет на ръководещата коалиция и за два месеца време да бъде изработен, бюджетът не може да бъде по-добър.

Времето, когато се стягахте коланите отмина  и то бе опровергано от икономическата доктрина, е мнението на Българска социалистическа партия. Сега е време да се влага и Еврокомисията основава специфични стратегии за възобновяване, съобщи Драгомир Стойнев. Левицата е удовлетворена от бюджета, тъй като той е обществен - с безвъзмездни детски градини, 70 млн. лева за строителство на нови, с 30% растеж на финансовите разноски за общините, нови ваучери за 200 лева месечно, с които може да се заплащат сметки за ток и вода, повдигане на минималната заплата и възнагражденията на учитилети. " Нямаме планове сред първо и второ четене да извиваме ръце и да предлагаме промени, ние ме предан сътрудник ", съобщи Стойнев, визирайки поръчката на Демократична България и Има Такъв Народ за отлагане на нарастването на оптималния застрахователен приход, планувано от държавното управление от 1 април. " Нашата позиция е, че с нарастване на осигурителните вноски, се усилват и пенсиите. Спорът е непотребен ", съобщи Стойнев.

ПАРАМЕТРИТЕ НА БЮДЖЕТА

- Бюджет 2022  е с към 13% по-голям от миналогодишния като плануваните разноски са за над 63.1 милиарда лева

- Заложен дефицит от 5.9 млрд. лв. - 4.1% от Брутният вътрешен продукт. Без разходите, свързани с ковид-мерки, дефицитът се понижава до 2,5% от Брутният вътрешен продукт. (Отделянето на Covid мерките е поради решението на Брюксел и през 2022 г. да може да се надхвърля таванът за дефицита от 3%, само че единствено с парите, ориентирани към справяне с икономическия и здравния резултат от пандемията.)

- Максимален нов дълг, стихотворец през годината - 7,3 милиарда лева (3 милиарда лева от него са за рефинансиране на остарял дълг.)

- Два пъти повече държавни вложения, достигаще 8.2 млрн. лева

- Бюджетът е разчетен при растеж на Брутният вътрешен продукт от 4.8% и средносрочната инфлация от  5,6%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР