Интересен материал публикува Ройтерс“ на 22 февруари. Неговата същност е,

...
Интересен материал публикува Ройтерс“ на 22 февруари. Неговата същност е,
Коментари Харесай

Украйна омръзна на САЩ

Интересен материал разгласява „ Ройтерс “ на 22 февруари. Неговата същина е, че в Съединени американски щати няма единение по отношение на това какъв брой дълго може да продължи американската военна помощ на Украйна в сегашните размери.

Дотук добре - Конгресът, в проява на прословутия „ двупартиен консенсус “, утвърждава всеки нов транш от финансиране, пожелан от администрацията на Байдън от началото на войната насам. Размерът на помощта от Съединени американски щати и съдружниците доближи 113 милиарда $ (за съпоставяне: през 2013 година Брутният вътрешен продукт на Украйна беше 180 милиарда $ по цени от този период).

„ Ройтерс “ обаче показва, че Украйна омръзва на Съединени американски щати. Първо, съгласно изследване на „ Ипсос “, поръчано от „ Ройтерс “ измежду повече от 4000 американци и извършено сред 6-13 февруари, поддръжката за военна помощ за Украйна е спаднала от 73% (април 2022 г.) на 58%.

Второ, няма единение и в Конгреса. Мнозинството републиканци упорстват за понижаване на разноските, с цел да се ограничи бюджетният недостиг. Вече се появи група, която упорства това да стане за сметка на украинската помощ. Дори представителят на Демократическата партия Боб Менендес, който ръководи комисията по външни връзки на Сената, споделя, че „ уговорките, изключително скъпите задължения, не могат да траят постоянно “.

Като резюме може да се цитира фразата на неназован американски чиновник: „ Тази войната би трябвало да свърши в един миг. И всички бихме желали това да свърши допустимо най-скоро. " Според него тази информация е била предадена на Зеленски по време на последното посещаване на Байдън в Киев.

Като цяло, на пръв взор, тук няма нищо изключително ненадейно. В навечерието на визитата на Байдън и след него към този момент се чу експертно мнение, че американският президент ще изиска нахлуване от администрацията в Киев, с цел да получи по-добри условия за помирение.

Това се потвърждава и от визитата в Киев на група конгресмени републиканци. Майкъл Маккол, ръководител на комисията по външни работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати, сподели, че Байдън е „ прекомерно муден “ във връзка с доставките на оръжие за Украйна. Уж е извънредно време да се дадат на Киев самолети и ракети с огромен обхват.

Ясно е, че тази самодейност има за цел да подсигурява, че „ това ще свърши допустимо най-скоро “ – колкото повече оръжия получи Украйна, толкоз по-бързо ще се появят комфортни условия за Киев за помирение. Вярно е, че конгресмените са безотговорни хора, те са свободни да изискват доставка на оръжия. Вашингтонската администрация пък се опасява от ескалация на спора и излизането му отвън границите на Украйна.

В същото време някои специалисти в Съединени американски щати не изключват, че Украйна ще би трябвало да направи териториални отстъпки в този случай. Това мнение е импровизирано, само че въпросът за Крим, явно, е решено да се „ пусне на спирачки “. Дори Зеленски напролет на предходната година сложи под подозрение целесъобразността на военно решение на кримския въпрос.

Причините наподобява са вътрешнополитически. През ноември идната година в Съединени американски щати ще се проведат президентските избори. Дневният ред на американските избори нормално е вътрешен, с акцент върху социално-икономическия съставен елемент. Американците, което е типично за жителите на световна суперсила, едва се интересуват от външна политика и сигурно не са подготвени да пожертват благосъстоянието си за упоритостите на вашингтонските стратези. На този декор американската администрация ще бъде принудена да се отклони от украинската тематика.

За Украйна тази вест е неприятна. Първо ще е належащо да се премине в нахлуване и преди да бъде получена по-голямата част от новата военна техника, предоставена от Запада (на първо място танкове). Това ще значи големи загуби за украинската войска с неразбираем резултат. Територията на Украйна вследствие на това нахлуване може да бъде в допълнение понижена.

Второ, Киев ще би трябвало да се сбогува с фантазията, че Западът ще го храни вечно. Но смисълът на оферти от Зеленски „ Киевски контракт за сигурност “ е точно този – Западът поема военните разноски на Украйна и даже дава гаранции като в НАТО или съвсем като в НАТО.

Трето, Зеленски ще би трябвало да договаря с Москва в условия, в които Москва в действителност не желае да договаря с него. Руската страна, разбирайки проблемите на Запада, не бърза с разрешаването на украинската рецесия, което следва от спокойния звук на обръщението на президента към Федералното заседание.

Политическият съветник Евгений Минченко счита, че Владимир Путин е превел СВО в обикновен формат: „ Е, имаме подобен спор със Запада, който с изключение на всичко друго приема форма на борба в Украйна. И паралелно с това беше показана много огромна стратегия за развиване на стопанската система с акцент върху софтуерния суверенитет и инфраструктурни планове. “ Очевидно в Кремъл са уверени, че в този момент времето работи за Русия. И „ Ройтерс “ удостоверява това мнение.

Всичко ли е толкоз положително, колкото си мислим? Излишно е да споделям, че не всичко е толкоз просто.

По принцип Западът като цяло и Съединени американски щати в частност са решени да нанесат стратегическо проваляне на Русия. Това съобщи Владимир Путин и това се удостоверява от изказванията на маса западни политици (полският министър председател Моравецки се изрече най-ясно за това).

Затова Западът няма да спре. И настоящето видимо оттегляне е тактическо - по време на предизборната акция в Съединени американски щати поддръжката за Украйна ще остане на назад във времето и евентуално ще бъде понижена. Това ще изисква договаряния и помирение, даже в случай че ВСУ не покажат никакъв триумф и Киев не харесва изискванията на това помирение.

Но по-късно, след изборите... Тук Вашингтон може да има два проекта.

План А: превъоръжаване на Украйна и провокиране на същинска украинско-руска война след няколко години под претекст за „ възобновяване на териториалната целокупност “.

План Б: да остави Украйна на мира и да предизвика въоръжен спор с Русия в някаква друга посока (тук опциите на Вашингтон са многобройни).

Но проект Б – възобновяване на естествените връзки с Русия – Вашингтон няма в запас и с това би трябвало да се помири. Поне в кратковременен проект.

Спорен остава въпросът дали Русия се нуждае от мира, към който Вашингтон в този момент тласка Украйна. Всичко зависи от изискванията. И тези условия не би трябвало да се съгласуват с Киев. Междувременно времето в действителност работи за Москва.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР