Интересен казус се очертава в деня на изборите във Варна

...
Интересен казус се очертава в деня на изборите във Варна
Коментари Харесай

Търсят се членове на СИК във Варна

Интересен проблем се обрисува в деня на изборите във Варна в секциите, където ще има балотаж за областен кмет и парламентарен избор. Въпросът - една или две секционни изборни комисии би трябвало да има, провокира спор сред Централната и Районната изборна комисия, оповестява Българска национална телевизия.

Според ръководителя на Районната и на Общинската изборна комисия във Варна – Велин Жеков, няма правно съображение да се желаят две разнообразни секционни комисии за парламентарния избор и за балотажа.

" Секциите са назначени от Районната изборна комисия и от Общинската изборна комисия, тъй че в едно помещение ще има една. Само една? Една ", сподели ръководителят на РИК и ОИК - Варна Велин Жеков.

От Централната изборна комисия обаче обявиха, че това не са избори 2 в 1, защото не са планувани на една и съща дата.

" Националните избори са разнообразни и те се създават от Секционна изборна комисия, назначена от Районната изборна комисия. Изборният кодекс не планува опция една и съща секционна изборна комисия да създаде и двата типа избори ", изясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

По рекомендация на ЦИК, комисиите за двата вота би трябвало да са в разнообразни пространства.

" Могат да са в разнообразни здания. Нашата рекомендация беше, с цел да бъда улеснен гласоподавателят, секционните комисии за частичните избори и за националните избори да бъдат в прилежащи пространства, или да бъдат ситуирани на разнообразни етажи ", разяснява още Росица Матева.

От варненски учебни заведения обявиха, че няма проблем с обезпечаването на спомагателни стаи.

" Проблем с броя на пространствата при нас няма, само че не разбирам казуса, откакто сме правили избори 4 в 1, в този момент за какво да няма 2 в 1? Не знам. Това евентуално е въпрос на изборно законодателство ", сподели Мария Нестерова, която е шеф на СУ “Найден Геров ” - Варна.

Гласуването на разнообразни места, обаче, ще затрудни гласоподавателите, счита Велин Жеков.

" И към този момент оттова може по-скоро да възникне въпрос дали е предпазено конституционното право на гласоподавателя да подаде своя глас ", разяснява ръководителят на РИК и ОИК - Варна Велин Жеков.

Според Росица Матева, ЦИК дава единствено методически инструкции, а отговорността за провеждането на частичните локални избори е на Общинската изборна комисия. А нарушаването на изборния кодекс може да опорочи вота.

" Според нас е причина да се апелира ", изясни още Росица Матева.

Подобен проблем като във Варна има и в селата Войнягово и Коиловци. Там ръководителите на Общинските изборни комисии са спазили напътствията на ЦИК и са обезпечили две секционни изборни комисии в две обособени пространства.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР