Интересен факт: мнозина, които искали Сократ да бъде екзекутиран, имат

...
Интересен факт: мнозина, които искали Сократ да бъде екзекутиран, имат
Коментари Харесай

Зашифрованото послание в последните думи на Сократ

 Интересен факт: мнозина, които желали Сократ да бъде екзекутиран, имат недобра орис. А трима известни обвинители даже се обесили …

„ Никой не е ваш другар, никой не е ваш зложелател, само че всеки човек е ваш преподавател “ – Сократ.

„ Само глупавите хора търсят смисъл във всичко “ – Сократ.

Сократ бил безсребърник, намерено подлагал на критика властта и се противопоставял на диктатурата и тиранията. Той самоуверено казвал, че няма богове и че всичко е плод на въображението на хората. В последна сметка на 70 -годишна възраст той е наказан на гибел.

Но светът не е не запомнил за него и известните му изявления, които са възпитали не едно потомство философи.

Една хубава слънчева заран през 399 година прочие Хр. популацията на града бърза да види най -сензационния развой –  против философа.

На процеса участвали и враговете на Сократ, дебатиращите, осмивани от него, които изгубили от философа. Поетът Мелет, богатият и авторитетен жител Анит и ораторът Ликон го обвинили, че отхвърля боговете, както и че съзнателно измисля нови божества.

Повечето били склонни да поддържат изтезанието на философа. Така и решили. Но защото Сократ бил жител на Атина, той можел самичък да избира изтезанието си. Той избрал отрова. След присъдата на съдиите той споделил:

„ Вие си тръгвате отсам с цел да живеете, а аз – да умра. А какво е по -доброто, не е известно на никого, с изключение на на Бога. „

Сократ твърди, че от детството е чувал интуиция. Малко по -късно той стартира да споделя, че Бог е един и всички древногръцки богове са просто подправени. Той бързо стана известен измежду хората и има доста студенти и почитатели. Защото той в никакъв случай не е взимал пари за уроците си.

Основната тематика в неговото обучение било това, че е невероятно да се опознае света. Доброто и злото не са относителни, а безспорни. Че сами по себе си човешкият живот и неговото духовно развиване са скъпи. Насилието ражда единствено принуждение.

Възможно е да се познае душата на човек единствено по делата му, а не по свещените книги и закони.

Когато палачът донесъл купа с отрова, той помолил да не го проклина. На което философът го успокои и споделил, че това не е негова виновност. Предпочитал да си тръгне самичък, с цел да не чуе риданията на фамилията и приятелите. Когато почнал да изстива и очите му станали съвсем безжизнени, той споделил:

Критон, би трябвало да пожертваш петел за Асклепий.

Именно тези думи се поясняват по разнообразни способи от епохи. Най -простата версия е респект към бога на медицината Асклепий. Но някои, в това число Платон, вярвали, че той е зашифровал следното известие с тези думи:

„ Да се ​​принесе в жертва писклив и гръмък петел на бога на изцелението е належащо, с цел да може той да излекува душите на хората от лудостта на самоунищожението, жестокостта и „ духовния им сън „.

Интересен факт (според хрониките на Плутарх): мнозина, които се застъпват за изтезанието на философа, нямат добра орис. А трима известни обвинители (поет, аристократ и оратор) даже се обесили.

По материали на Litlantis
Илюстрация: Смъртта на Сократ, Жак-Луи Давид, 1787 година

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР