Интересът на европейските граждани към предстоящите избори за Европейски парламент

...
Интересът на европейските граждани към предстоящите избори за Европейски парламент
Коментари Харесай

Интересът към европейските избори е по-висок, в сравнение с вота преди пет години

Интересът на европейските жители към идните избори за Европейски парламент е доста по-висок, в сравнение с при последния избор преди пет години, осведоми „ Ройтерс “, базирайки се на социологическо изследване.

Около 60% от интервюираните от “Евробарометър ” декларират, че са доста или ненапълно заинтригувани от гласуването, което ще се организира сред 6 и 9 юни. За съпоставяне – сходен отговор са дали 49% от интервюираните преди изборите през 2019 година.

Около 71% от европейците означават, че има възможност да гласоподават, по отношение на 61% преди последните избори за европейски парламент.

Предишни изследвания сочат, че кардинално по-малко хора гласоподават, в сравнение с декларират, че ще го създадат. Избирателната интензивност на последните избори за Европейски парламент беше 50.66% – най-високата от 1994 година насам.

Единствената страна, при която не се следи растеж, е Франция. Само 27% от интервюираните показват интерес, което е най-ниският резултат, регистриран в страна членка на Европейския съюз.

Мнозинството от 27-те страни членки на Съюза, считат, че въоръжените спорове в Украйна и Близкия изток – вършат гласуването още по-важно.

Според резултатите от изследването главните въпроси, на които гласоподавателите ще чакат отговор по време на предизборната акция, са бедността, здравето, климата, работните места и защитата.

Председателят на европарламента Роберта Мецола акцентира, че жителите на Европейски Съюз осъзнават, че залогът е висок.

“Евробарометър ” организира постоянни изследвания на публичното мнение, само че не изследва поддръжката за политическите партии.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР