Интересът на детето е най-важната величина в едно производство по

...
Интересът на детето е най-важната величина в едно производство по
Коментари Харесай

Адвокат: Интересът на детето е най-важното нещо в едно дело за развод

Интересът на детето е най-важната големина в едно произвеждане по бракоразвод или наставнически връзки. Това сподели юрист Калоян Ранков в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “. 

Основанията за преустановяване на брака могат да бъдат разнообразни, означи той. Разводът може да бъде по взаимно единодушие или по исков ред. " По исков ред е налице, когато брачната връзка е прекратена и към този момент съществува единствено и само фиктивно. Другата опция за преустановяване на брака е, когато той е подписан в нарушаване на някоя от наредбите на Семейния кодекс. Например, когато единодушието за бракосъчетание е обещано в резултат на опасност. Няма по какъв начин да бъде подписан брак сред братя и сестри и родственици по съребрена линия до четвърта степен. Основание, което влече със себе си унищожаемост на брака, е, когато някой от съпрузите към този момент е встъпил в един цивилен брак, който към момента не е преустановен. Други учредения са, когато сключващият брак е подложен под забраняване или страда от душевна болест или малоумие, които биха били съображение за такова слагане, или когато физическа болест заплашва здравето и живота на брачна половинка или на поколенията “, изброи юристът.  

Той изясни каква е процедурата при бракоразвод по взаимно единодушие. Това става посредством взаимна молба от двамата съпрузи, с която те декларират, че непоколебимо желаят брачната връзка сред тях да бъде прекратена. В този случай съдът не се интересува каква е повода за това. " До съда се подава молба, като дружно с нея се ползва съглашение по член 51 от Семейния кодекс, което съдържа главните условия, които законът му придава, и което урежда местоживеенето на малолетните деца от брака, от кого ще се упражняват родителските права, издръжката на децата, фамилното жилище, фамилното име на съпрузите, както и дали те си дължат прехрана един на различен. Това съглашение урежда последствията след преустановяване на брака. Необходимо е и двете страни да участват на правосъдното съвещание. Ако не са налице спънки и няма нужда от спомагателни доказателства, съдът утвърждава съглашението. Когато съдът даде ход на делото, изяснява на страните какви са последствията от това, което желаят, като те удостоверяват, че непоколебимо желаят да прекратят брачния съюз, който е подписан сред тях. Съдебното решение съдържа диспозитив, че приключва брака, като в него се реципира съглашението “, изясни юрист Калоян Ранков. 

При бракоразводните каузи по исков ред двете страни са просител и ответник. " Ищецът би трябвало да изложи всички изказвания, въз основа на които основава настояването си за бракоразвод. Той би трябвало да изясни и от кое място е настъпило и за какво разкъсването на брачната връзка сред двамата “, разясни юристът.  

Адвокат Ранков акцентира, че сходно бракоразводно дело нормално завършва в границите на половин година, до момента в който при бракоразвод по взаимно единодушие срокът е един месец. " Исковото произвеждане е доста по-дълго и доста по-тежко. Тогава се изострят връзките сред към този момент някогашните съпрузи. Когато има дете от брака, за жалост, то постоянно бива употребявано като разменна монета “, добави той. 

Искът за прехрана се преглежда по реда на бързото произвеждане по Гражданско-процесуалния кодекс. " Идеята е да стане по-бързо. Целта е в едно съвещание да бъдат събрани всички доказателства, да бъде даден ход всъщност, страните да изкажат своята защита, след което съдът дефинира период, в който да се произнесе. По бързото произвеждане законодателят е планувал двуседмичен период от оповестяване на делото за решение, до момента в който в общоприетото произвеждане срокът е едномесечен. Искът за прехрана може да бъде прегледан и след развода. Ако значими условия постановат смяната на размера на издръжката, може да бъде предявен иск “, изясни още юрист Ранков. 

Той посъветва при бракоразводно дело страните да се допитат до юрист.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР