Интересът на ДАНС към образователната система не само не стихва,

...
Интересът на ДАНС към образователната система не само не стихва,
Коментари Харесай

ДАНС вика училищните директори на инструктаж за тероризма

Интересът на ДАНС към просветителната система освен не стихва, само че се разраства и на втори фронт. На 30 август Държавната организация за национална сигурност вика шефовете на всички учебни заведения в София на инструктаж за противопоставяне на тероризма, излиза наяве от известие на началника на РУО-София Ваня Кастрева до подчинените й. " Присъствието Ви е неотложно заради значимостта на обсъжданите въпроси! ", акцентира Кастрева.

Инструктажът ще бъде къс - един час, като шефовете са разграничени на две групи - на най-малките, т.е. съществени и начални учебни заведения, и на огромните - т.е. междинни учебни заведения, профилирани и професионални гимназии. На срещата ще бъде показан Закон за противопоставяне на тероризма и ограничения, разказани в разпоредба от 27 септември 2017 г. Ще бъдат дадени насоки за създаване и използване на ограничения за противопоставяне на тероризма, каквито по силата на въпросната разпоредба са длъжни да имат създадени всички институции в предучилищното, учебното и висшето обучение и детски ясли от по-ниска категория, излиза наяве от известието.

Инструктажът е регулярен - провеждан е и предходната година, припомниха си шефове на столични учебни заведения. Въпросната разпоредба изисква всяко учебно заведение, ясла, детска градина да има проект за сигурност, оценка на риска, физическа защита и прочие В други районни ръководства няма съобщение за сходен инструктаж, само че и огромна част от тяхната служебна преписка не е обществена.

Както е известно, преди дни контраразузнавателната организация разгласява план на взаимна директива с МОН, по силата на която желае да получи достъп до осведомителните регистри на просветителното ведомство " 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата " (цитатът е от инструкцията). Поисканият достъп визира регистъра за документите за приключено главно обучение, приблизително обучение и/или степен на професионална квалификация; регистъра на приключилите студенти и докторанти, регистъра на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти по степени на образование и по професионални направления; националната електронна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение, както и информация за придвижването на децата и учениците.

ДАНС по този начин и не изясни за какво желае този достъп. В инструкцията написа единствено че е за " справочна активност ", с каквато организацията е натоварена по силата на специфичния си закон. В ролята на юрист на агенцията принудително влезе зам.-министърът на образованието Деница Сачева, която изясни, че фондовете на МОН ще се ползват за отбрана на жителите, " когато явно има проблем, който е обвързван с предварителна защита на тероризъм, радикализация и всичко, обвързвано с националната сигурност ". По информация на специалисти по сигурност мащабът на риска е доста огромен, защото спада възрастта на рекрутиране на възпитаници, уточни Сачева, цитирайки проучване на Софтуерния конгрес за сигурност, съгласно който 31% от децата контактуват с непознати.

Юристи считат, че е неприемливо да се дава подобен изчерпателен и категоричен достъп до персонални данни, и то на деца. Засега обаче има единствено прекомерно неразбираемо заричане от страна на Сачева да се " уточняват " текстовете на инструкцията. В момента тече срокът за нейното публично разискване.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР